Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: "Piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o revenire consistentă a cererii în ultimul trimestru din 2020"

A.P. Ştirile Zilei /

Mădălina Cojocaru

Mădălina Cojocaru

În ultimul trimestru din 2020 s-au înregistrat tranzacţii de spaţii de birouri în Bucureşti cu o suprafaţă totală de 77.000 de metri pătraţi, cea mai ridicată valoare trimestrială din an, ducând astfel volumul anual al tranzacţiilor la aproximativ 237.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Faţă de anul precedent, suprafaţa de birouri tranzacţionată a scăzut cu 39%, în timp ce ponderea contractelor de reînnoire a crescut de la 21% la 45%.

Cel mai important proiect de birouri finalizat în ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafaţă închiriabilă de 24.000 de metri pătraţi, parte a proiectului mixt One Floreasca City, livrările totale de noi spaţii de birouri din 2020 însumând 155.000 de metri pătraţi, în scădere cu 46% faţă de nivelul din 2019.

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,95 milioane de metri pătraţi, alte imobile cu o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafaţă totală de 350.000 de metri pătraţi se află în acest moment în construcţie, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2022.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 12,5%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasă A (9,7%) şi cele de clasă B (20,7%). La finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a rămas la un nivel relativ scăzut, mai puţin de jumătate dintre angajaţi venind regulat la birou, în condiţiile în care majoritatea companiilor continuă să funcţioneze în sistem Work from Home sau hibrid.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În contextul actual, vom asista la un început de an plin de noi provocări pentru proprietarii de spaţii de birouri care trebuie să îşi adapteze clădirile pentru a convinge angajaţii că pot reveni să îşi desfăşoare activitatea de la birou într-un spaţiu sigur din punct de vedere sanitar. Pe de altă parte, am observat că o parte importantă din tranzacţiile semnate la finalul anului precedent au fost reprezentate de pre-închirieri, un aspect pozitiv ce relevă faptul că anumiţi ocupanţi sesizează contextul favorabil, în care pot obţine condiţii comerciale atractive şi pot face un upgrade atât din punct de vedere al locaţiei, cât şi al calităţii spaţiului ocupat."

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional