Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN &WAKEFIELD ECHINOX:Piaţa spaţiilor logistice din România va consemna în 2020 un an cu o cerere record

G.U. Ştirile Zilei /

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox

Piaţa spaţiilor logistice din România va consemna în 2020 un an cu o cerere record, volumul tranzacţionat urmând a depăşi pragul de 700.000 de metri pătraţi, pe fondul dezvoltării accelerate a comerţului online şi al poziţionării Bucureştiului drept hub logistic regional pentru o serie de retaileri internaţionali, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

În primele nouă luni ale anului, volumul tranzacţionat s-a ridicat la 581.000 de metri pătraţi, în creştere cu 94% faţă de perioada similară a anului precedent. Bucureştiul a atras 65% din cerere, iar Timişoara aproape 13%, cele două pieţe fiind cele mai mari şi mai active poluri industriale şi logistice din România.

În acest context, şi dezvoltatorii au fost activi, livrând spaţii noi cu o suprafaţă de 356.000 de metri pătraţi în perioada ianuarie - septembrie 2020, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent, notează sursa citată. Aproximativ 75% din noile spaţii au fost date în folosinţă în jurul Capitalei, unde se dezvoltă atât polul tradiţional, de la intrarea pe autostrada Bucureşti - Piteşti, cât şi zonele de Nord-Vest şi Nord, în dreptul autostrăzii Bucureşti - Ploieşti. Astfel, în timp ce IKEA, prin intermediul operatorilor logistici Maersk şi IB Cargo, a ales să dezvolte un centru de distribuţie regional cu o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi în cadrul proiectului CTPark Bucharest West situat la kilometrul 23 al A1, retailerul polonez de fashion LPP a decis să îşi dubleze suprafaţa centrului de distribuţie din cadrul WDP Park Ştefăneşti, în zona de nord a Capitalei, unde a închiriat un spaţiu suplimentar de 22.000 de metri pătraţi.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Am observat o fluiditate şi o activitate extrem de dinamică a segmentului logistic în contextul în care existenţa stocurilor cât mai aproape de pieţele de desfacere şi livrările rapide către consumatorul final sunt cruciale în maximizarea vânzărilor. Strategia de extindere a retailerilor sau operatorilor online, respectiv consolidările companiilor din FMCG, logistică şi curierat au fost corelate cu cererea în creştere şi au rolul de a preîntâmpina potenţiale blocaje în canalele de distribuţie pe fondul limitărilor din ultimele 8 luni."

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Anul acesta am putut observa diverse implementări strategice ale jucătorilor din piaţa de industrial şi logistică, procese accelerate de pandemie şi de blocajele din supply chain generate de restricţiile de circulaţie. Astfel, au fost realizate optimizări care au generat cerere suplimentară de spaţii şi au intensificat activitatea atât pe segmentele de curierat şi farma, cât şi pe segmentele de producţie şi logistică. Estimăm că anul viitor acest trend va continua pe fondul reconfigurării globale a sectorului de producţie, dar şi a evoluţiei segmentului de retail online care îşi va menţine ritmul accelerat de dezvoltare."

Stocul spaţiilor logistice şi industriale din România se ridică la circa 4,3 milioane de metri pătraţi, jumătate dintre aceste spaţii regăsindu-se în jurul Bucureştiului. Chiriile de referinţă au rămas stabile în acest an, situându-se în intervalul 3.75 - 4 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt companiile CTP din Olanda şi WDP din Belgia, care au o cotă de piaţă cumulată de aproximativ

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional