Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Cushman & Wakefield Echinox: Zona Centru-Vest a devenit cea mai mare sub-piaţă de birouri din Bucureşti

S.B. Ştirile Zilei /

Cushman & Wakefield Echinox: Zona Centru-Vest a devenit cea mai mare sub-piaţă de birouri din Bucureşti

Zona de Centru-Vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni) a devenit cea mai mare sub-piaţă de birouri din Bucureşti, depăşind astfel pentru prima dată zona Barbu Văcărescu-Floreasca, după livrările de proiecte din trimestrul 1 şi, având în vedere planurile anunţate de dezvoltatori, situaţia se va menţine pe termen mediu, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, oferta de birouri din Bucureşti în primul trimestru a constat în a doua fază a proiectului mixt One Cotroceni Park (34.500 mp închiriabili), dezvoltat de One United Properties în zona Centru-Vest şi, de asemenea, a clădirii Muse (7.500 mp închiriabili) din Expoziţiei. Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns astfel la 3,35 milioane metri pătraţi la sfârşitul trimestrului 1.

Zona Centru-Vest, unde în ultimii trei ani au fost livraţi aproape 300.000 metri pătraţi de spaţii noi, a ajuns la un stoc de 614.000 metri pătraţi, faţă de 589.600 metri pătraţi în Floreasca-Barbu Văcărescu, clădirile finalizate totalizând doar 132.000 metri pătraţi din 2019 până în prezent.

Dimitrie Pompeiu (440.700 metri pătraţi), zona de Centru (412.500 metri pătraţi) şi CBD (357.300 metri pătraţi) completează top 5 al celor mai mari pieţe de birouri din Bucureşti.

În ceea ce priveşte activitatea de tranzacţionare din primul trimestru, cererea a fost scăzută în condiţiile în care au fost tranzacţionaţi doar 55.800 mp, cel mai scăzut nivel înregistrat din T1 2021 până în prezent, reprezentând o scădere de 31% faţă de perioada similară a anului trecut.

Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: "Primul trimestru din acest an a fost destul de sărac în tranzacţii pentru că într-un context economic impredictibil, deciziile de business sunt adoptate mai greu. Cu toate acestea, sentimentul pieţei rămâne pozitiv, având în vedere faptul că o serie de tranzacţii mari sunt în curs de negociere, iar activitatea de închiriere este de aşteptat să crească începând cu al doilea trimestru. Activitatea de dezvoltare rămâne limitată, astfel că cererea din perioada următoare va duce la creşterea ratei de absorbţie a spaţiilor disponibile, mai ales a celor amplasate în zone uşor accesibile, dar şi a celor care sunt certificate conform standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic şi de impactul asupra mediului".

Rata de neocupare în Bucureşti a scăzut la 14,8% în perioada ianuarie-martie 2023, în condiţiile în care pe parcursul trimestrului s-a înregistrat o absorbţie netă de aproape 40.000 metri pătraţi la nivelul Capitalei.

Evoluţia cererii din Bucureşti este în linie cu trendul înregistrat şi în celelalte capitale din Europa Centrală şi de Est, regiune în care suprafaţa tranzacţionată s-a redus cu circa 22% faţă de primul trimestru din 2022.

Chiria prime a continuat să crească la începutul anului, astfel că maximul înregistrat în piaţă, în zona CBD, a ajuns la 21,00 euro / mp / lună, un nivel care reflectă o creştere anuală de 13,5%, şi ne aşteptăm la o majorare şi pe celelalte subpieţe din Bucureşti, mai ales în cazul proprietăţilor de referinţă.

Creşterea chiriilor prime din Bucureşti vine în contextul în care în toată Europa Centrală şi de Est a fost înregistrată o majorare a costurilor de închiriere, ajungând la 28,5 euro/mp/lună în Praga, la 25 euro/mp/lună în Budapesta şi la 24,5 euro/mp/lună în Varşovia.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în prezent în Bucureşti sunt în construcţie proiecte de birouri cu o suprafaţă totală de 139.400 mp închiriabilil, în timp ce alte clădiri cu o suprafaţă totală de aproximativ 300.000 mp se află în diferite etape de planificare, dezvoltatorii fiind în aşteaptarea rezolvării problemelor urbanistice din oraş.

U-Center II, EXPO II sau ARC sunt unele dintre cele mai importante clădiri a căror livrare este programată până la sfârşitul anului 2024, în timp ce pentru 2025 planurile de dezvoltare sunt încă necunoscute, având în vedere problemele legate de autorizare din Bucureşti.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional