Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2024

Despina Ponomarenco, BREC: "Piaţa de real-estate este ameninţată de declin"

S.B. Ştirile Zilei /

Despina Ponomarenco, BREC: "Piaţa de real-estate este ameninţată de declin"

Despina Ponomarenco, preşedinta BREC - Bucharest Real Estate Club, cea mai mare organizaţie a pieţei de real-estate - , susţine că piaţa locală este ameninţată de declin din cauza unor surse multiple de stres provocate de deciziile autorităţilor locale şi centrale.

Aceasta a menţionat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea şi a punctat faptul că situatia la nivelul Bucureştiului este agravată de blocajul urbanistic, care durează de peste doi ani şi care afectează nu doar mediul de business, dar şi locuitorii, pentru că s-a ajuns în situaţia în care suspendarea PUZ-urilor face imposibile proiecte de infrastructură urbană vitale, iar accesibilitatea locuirii va scădea.

"Noile taxe, cum ar fi creşterea TVA de la 5% la 9% pentru clădirile cu o valoare mai mică de 600.000 de lei, pe lângă provocările pe care le avem de peste doi ani de când a început războiul din Ucraina, vor duce la declinul pieţei. Estimarea noastră este că efectul va fi invers decât cel scontat, statul urmând să încaseze mai puţin", a spus Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai arătat că toate aceste măsuri se traduc prin lipsa predictibilităţii, ceea ce reprezintă o bilă neagră pentru România din perspectiva investitorilor.

"Este limpede că lipsa de predictibilitate şi schimbarea regulilor în timpul jocului vor scădea atractivitatea României. Volumul investiţiilor în pericol este de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro, care nu sunt posibile într-un astfel de climat incert", a mai spus Ponomarenco, amintind că sectoarele imobiliare şi construcţiile generează 30% din PIB-ul României.

Ea a atras atenţia asupra faptul că este nocivă tentativa de a generaliza şi eticheta, referindu-se la sintagma "rechini imobiliari" care se tot vehiculează în spaţiul public cu scopul de a discredita întreaga industrie. "Ştim că sunt jucători în piaţă care nu respectă regulile, dar noi, la BREC, vrem să dăm exemple de bune practici şi să arătăm că standardele şi bunele practici în această industrie există şi sunt respectate. În aceste sens, ar fi utilă, în Bucureşti, o bună comunicare între investitori şi conducerea Primăriei Capitalei, dată fiind nevoia urgentă de investiţii pentru înlocuirea stocului învechit de spaţii construite cu soluţii moderne, sustenabile, pe care marii dezvoltatori le pot implementa. Din păcate, acest dialog nu există în acest moment", a arătat Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai spus că Bucureştiul este astăzi în situaţia în care primarul Sectorului 2 îl dă în judecată pe primarul general din cauza PUZ-urilor pentru obiective de interes public care sunt blocate şi care întârzie sau stopează investiţii vitale în infrastructură, şcoli, spitale.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii

Internaţional