Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2020
Abonament gratuit

Dezvoltatorii vor livra aproape 500.000 mp de birouri moderne în Bucureşti şi oraşele regionale

A.B Ştirile Zilei /

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Piaţa birourilor din Bucureşti şi din marile oraşe regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - continuă să se dezvolte, investitorii locali şi străini având în construcţie sau în curs de livrare proiecte cu o suprafaţă de aproximativ 500.000 de metri pătraţi ce vor fi date în folosinţă în următoarele 16 luni, potrivit rapoartelor Bucharest Office Market şi Office Regional Cities, realizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, conform unui comunicat de presă trimis la redacţie

Cea mai activă piaţă rămâne Bucureştiul, cu proiecte de circa 340.000 de metri pătraţi programate spre livrare până la finalul anului 2021, urmată de Timişoara (80.000 de metri pătraţi), Cluj-Napoca (36.000 de metri pătraţi) şi Braşov (25.000 de metri pătraţi).

Cei mai activi dezvoltatori din perspectiva suprafeţelor ce urmează a fi livrate în următoarea perioada sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) şi Forte Partners (41.000 mp).

La finalul primului semestru, stocul modern de birouri din Bucureşti se situa la circa 2,9 milioane de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, fără a lua în calcul imobilele ocupate direct de către proprietari, în timp ce stocul din oraşele regionale se apropia de pragul de 1 milion de metri pătraţi, cele mai mari pieţe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timişoara (245.000 mp) şi Iaşi (226.000 mp).

Criza medicală provocată de pandemia Covid-19 a influenţat semnificativ gradul de utilizare a spaţiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-şi proteja angajaţii, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spaţiilor, în condiţiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluţie pe termen mediu şi lung în privinţa desfăşurării activităţii. Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în Bucureşti, cu valori de 4,7% în Floreasca - Barbu Văcărescu şi de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Braşov.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Nevoia de construcţii moderne, de calitate, cu o poziţionare atractivă, nu va dispărea odată cu pandemia Covid-19, fie că vorbim de spaţii de birouri, rezidenţiale sau comerciale. Atât dezvoltatorii, cât şi băncile şi investitorii, înţeleg că vorbim doar de o regândire a modului în care spaţiile de birouri vor fi folosite, nu de o lipsă a nevoii de astfel de spaţii, motiv pentru care activitatea a continuat într-un ritm susţinut pe toate şantierele mari, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Un semn al încrederii în potenţialul pieţei locale de birouri este dat şi de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început construcţia unor noi proiecte chiar în această perioadă, în Bucureşti şi Timişoara, respectiv în Iaşi, în timp ce băncile continuă să finanţeze acest sector, iar piaţa tranzacţiilor a rămas activă."

Chiriile de referinţă au rămas stabile, la un nivel de 19 euro / mp / lună în Bucureşti, respectiv 15 euro / mp / lună în Cluj-Napoca sau Timişoara, după o lungă perioadă în care concurenţa dintre dezvoltatori a menţinut chiriile din piaţa locală la un nivel competitiv faţă de oraşele similare din Europa Centrală şi de Est.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 6 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional