Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

ELCO lansează pe piaţă pompele de căldură pentru spaţii comerciale şi rezidenţiale

S.B. Ştirile Zilei /

ELCO lansează pe piaţă pompele de căldură pentru spaţii comerciale şi rezidenţiale

ELCO lansează pe piaţa locală gama de pompe de căldură AEROTOP® M şi AEROTOP® L, care utilizează aerul înconjurător ca sursă de energie, fiind o soluţie sustenabilă în cadrul unui sistem de încălzire, inclusă în clasa energetică A++.

AEROTOP® M şi AEROTOP® L sunt pompe de căldură aer-apă, reversibile (oferă încălzire şi răcire) şi funcţionează cu agent frigorific R32, care transportă în mod eficient căldura şi are un impact redus asupra mediului, cu un potenţial de încălzire globală (GWP) cu 70% mai mic, comparativ cu R410A.

"Pompele de căldură ELCO vin în completarea soluţiei deja existente, care constă în cazane în condensare de puteri mari şi pot fi folosite ca atare (cu puteri între 24kW-88kW), în cascadă (putere de până la 1.4MW) sau în sistem hibrid (pompă de căldură şi cazan). Acestea oferă proprietarilor şi dezvoltatorilor de clădiri rezidenţiale, comerciale şi industriale o soluţie de încălzire şi răcire foarte eficientă, care poate contribui în mod hotărâtor la reducerea consumului de energie şi oferă control asupra costurilor de operare. După lansarea pompelor de căldură Ariston pentru uz domestic, am adus în România această soluţie destinată companiilor, pentru spaţii mari. Credem că alegerea produselor sustenabile, care utilizează surse regenerabile, este esenţială pentru reducerea emisiilor şi urmărirea obiectivelor climaticei ale UE pentru 2030", a declarat Cătălin Drăguleanu, Senior Director Ariston România.

Soluţiile actuale de încălzire în birouri, şcoli şi fabrici se bazează în mare măsură pe combustibili fosili, care generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră. Astfel, este necesară tranziţia la metode mai eficiente şi mai economice de încălzire a clădirilor, iar pompele de căldură sunt tehnologia principală pentru decarbonizarea acestora, reducând în acelaşi timp dependenţa companiilor şi consumatorilor de preţurile costisitoare la combustibilii fosili. Fiind alimentate cu energie electrică cu emisii scăzute, acestea reduc expunerea companiilor la creşterile de preţuri la combustibilii fosili, demers extrem de actual în contextul crizei energetice globale în curs.

Gama AEROTOP® M şi AEROTOP® L include mai multe modele, cu sisteme de operare cuprinzătoare, astfel încât pentru cerinţe deosebit de mari pot fi conectate în paralel până la patru pompe de căldură iar într-o reţea locală pot fi gestionate până la 16 unităţi.

Soluţii eficiente pentru sisteme hibride şi economii la consumul de energie

Pompele AEROTOP® pot fi combinate cu centrale termice în condensare pe gaz, foarte eficiente, fiind realizată astfel cea mai bună soluţie hibridă pentru încălzire, răcire şi prepararea de apă caldă menajeră. De asemenea, utilizarea acestora în modul ECO permite cele mai mari economii de energie, cu păstrarea nivelului ridicat de confort, de încălzire sau răcire. Cu această funcţie, pot fi definite perioadele de utilizare principale şi secundare pentru funcţionarea zilnică, respectiv o perioadă în care trebuie asigurat confort maxim (în timpul zilei) şi o perioadă în care se optează pentru economisirea de energie (în timpul nopţii).

"Fiind unele dintre cele mai performante produse din categoria aplicaţiilor care oferă concomitent încălzire şi răcire, produsele AEROTOP® vin cu o serie întreagă de beneficii, respectiv contribuie la reducerea amprentei de carbon şi îmbunătăţirea amprentei ecologice, avînd în vedere că generează mai puţin CO2. De asemenea, implementarea acestor produse în cadrul unui proiect contribuie la reducerea costurilor facturilor de energie, pompele de căldură au costuri de service şi întreţinere mai mici şi durată de viaţă mai îndelungată", a subliniat Cătălin Drăguleanu, Senior Director Ariston România.

Pompele de căldură reprezintă în prezent tehnologia de încălzire predominantă în mai multe ţări. De exemplu, utilizarea pompelor de căldură depăşeşte 60% în clădirile din Norvegia şi peste 40% în Suedia şi, respectiv, Finlanda.

Având în vedere numeroasele avantaje pe care le aduc, mai multe state au adoptat politici pentru a atenua obstacolele financiare şi informaţionale legate de pompele de căldură industriale. De exemplu, Germania oferă finanţare pentru programe de eficienţă energetică destinate companiilor, care pot compensa până la 55% din costul iniţial al unui proiect care vizează instalarea de pompe de căldură, program plafonat la 15 milioane EUR/proiect. Alte ţări europene au adoptat iniţiative comparabile sau oferă sprijin pentru instalarea de pompe de căldură industriale în cadrul programelor naţionale de eficienţă energetică.

Produsele răspund nevoii de sustenabilitate şi performanţă energetică

Lansarea noilor produse ELCO are loc într-un moment în care piaţa construcţiilor din România se aliniază la politicile europene de sustenabilitate, odată cu intrarea în vigoare a reglementării tehnice Mc 001-2022, privind metodologia de calcul a performanţei energetice a clădirilor. Noua reglementare precizează documentele care trebuie prezentate de constructori în diferite faze ale proiectării sau în vederea recepţionării clădirilor noi (obligatoriu încadrate în categoria NZEB - clădiri cu consum de energie aproape de zero), respectiv a celor existente care se renovează. Exigenţele tehnice impuse de noua reglementare vor contribui substanţial la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul construcţiilor, respectiv la creşterea procentului de energie consumată, provenită din surse regenerabile până în 2030 şi decarbonizarea acestui sector până în 2050.

"În calitate de producător de sisteme de încălzire, suntem conştienţi de eforturile pe care le fac clienţii noştri şi sectorul privat în general pentru a susţine traziţia ecologică şi pentru a se încadra în aceste noi reglementări. Suntem pregătiţi şi îi susţinem în continuare, prin lansarea pompelor de căldură comerciale AEROTOP®, care ajută la maximizarea eficienţei energetice şi la minimizarea costurilor operaţionale şi sunt potrivite pentru o gamă amplă de aplicaţii", a mai afirmat Cătălin Drăguleanu.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional