Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2023

Fortim Trusted Advisors: Bucureştiul atrage trei sferturi din cererea de pe piaţa de birouri, în primul trimestru al anului

S.B. Ştirile Zilei /

Fortim Trusted Advisors: Bucureştiul atrage trei sferturi din cererea de pe piaţa de birouri, în primul trimestru al anului

Cea mai mare piaţă de birouri moderne a fost în Bucureşti, unde companiile au închiriat 75% din totalul spaţiilor de birouri tranzacţionate, în primul trimestru al anului, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Restul tranzacţiilor office s-au înregistrat în Timişoara, Iaşi şi Cluj Napoca.

În total, în România,75 de companii au închiriat suprafeţe ce însumează 42.906 mp de spaţii noi, din care 32.116 mp în Bucureşti, în primul trimestru din 2023.

Companiile au ales să îşi deschidă noi spaţii moderne de lucru doar în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca. Pe fondul unui volum în scădere al închirierilor de spaţii noi, cererea din Bucureşti a suferit o corecţie mai mare decât în celelalte oraşe universitare.

Ca tendinţă, se remarcă o scădere a ponderii Capitalei în totalul pieţei, de la 84% în T1 2022 la 75% în T1 2023.

"În cursul acestui an, procesul de desfăşurare a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară a birourilor din Bucureşti a debutat într-un ritm mai moderat; totuşi, ulterior, acesta a cunoscut o redresare semnificativă şi a dobândit o dinamică crescătoare. Scăderea livrărilor de clădiri noi a întârziat luarea unor decizii de închiriere, iar numărul mare de renegocieri a amânat de asemenea semnarea unor contracte. În trimestrele următoare volumul închirierilor de spaţii de birouri va creşte în Bucureşti. Apar tot mai multe spaţii de birouri amenajate, în care se pot face puţine intervenţii şi unde se pot muta imediat, ca urmare a relocărilor sau restrângerilor unor companii. Un sfat pentru potenţialii chiriaşi: aceste spaţii sunt cele mai rapide soluţii, iar proprietarii au şi o mai mare flexibilitate în stabilirea duratei contractelor", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional