Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au ajuns la 205,75 milioane de euro, în primul trimestru din 2024

F.D. Ştirile Zilei /

Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au ajuns la 205,75 milioane de euro, în primul trimestru din 2024

Investiţiile imobiliare din primul trimestru 2024 au ajuns la 205,75 milioane de euro, mai mult cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. În topul segmentelor imobiliare care au atras cele mai multe investiţii pe primul loc se află retailul, pe locul doi segmentul hotelier şi pe locul trei cel industrial.

Marii cumpărători din imobiliare au plasat 67% din totalul investiţiilor în active din segmentul de retail, de la portofolii de magazine situate la parterul blocurilor, până la cel mai mare centru comercial ca întindere din România, Expo Market Doraly.

Magazinele achiziţionate în primul trimestru se află în Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea şi Iaşi.

"În primul trimestru din 2024, interesul investitorilor s-a concentrat pe segmentul de retail cu precădere retail alimentar si parcuri de retail, formate care s-au dovedit reziliente. Totodată, datorită tichetelor mai mici şi randamentelor stabile, produsele investiţionale din segmentul de retail alimentar sau mici parcuri de retail atrag investitori locali.

Pe de altă parte, activele industriale şi logistice continuă să fie în centrul negocierilor, datorită stocului relativ mic în comparaţie cu alte ţări din regiunea CEE şi prognozei de creştere a cererii in acest segment datorită dezvoltării infrastructurii din ultimii ani si a intrării României în Schengen.

Pentru anul 2024 estimăm că volumul cel mai mare de investiţii se va realiza in segmentul industrial, in timp ce pe segmentul de birouri, unele active vor deveni atractive, datorită livrărilor drastic reduse prognozate pentru următorii ani'', declară Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

În Bucureşti, investiţiile imobiliare s-au ridicat la 141,25 milioane euro, ceea ce reprezintă 68% din totalul investiţiile de la nivelul întregii ţări.

Cea mai mare investiţie din Bucureşti şi de la nivelul întregii ţări este achiziţia Expo Market Doraly, din Bucureşti, de către compania belgiană WDP, pe locul doi fiind Hotelul Ambasador, tot din Bucureşti, cumpărat de compania austriacă Julius Meinl şi pe locul trei fiind portofoliul de 17 magazine stradale din Cluj-Napoca tranzacţionat cu 24,3 milioane euro.

Piaţa tranzacţiilor de birouri este între două valuri

În acest trimestru, s-a tranzacţionat o singură clădire de birouri, o clădire monument de arhitectură, amplasată în zona Universităţii din Capitală, strada Ion Câmpineanu. Clădirea, cu suprafaţă de 5.000 mp, renovată în 2016 la standarde moderne şi cu spaţii comerciale la primele niveluri, a fost tranzacţionată cu 10,5 milioane de euro.

"În continuare pentru 2024, ne aşteptăm ca interesul unor proprietari de portofolii imobiliare mari de a-şi crea lichidităţi, să genereze oportunităţi de tranzacţii mari în segmentele industrial şi office. Pe termen mediu pentru România, stabilitatea politică, creşterea economică şi dezvoltarea infrastructurii vor continua să ofere oportunităţi de investiţii cu randamente superioare", completează Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional