Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

Imobiliare.ro: 19.000 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat deja un apartament în 2024

F.D. Ştirile Zilei /

Imobiliare.ro: 19.000 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat deja un apartament în 2024

Noul an a început deja cu o serie de măsuri care îi vizează direct pe toţi cei care îşi scot locuinţele la închiriere. Interesul rămâne însă crescut pe acest segment al pieţei rezidenţiale. Doar în primele două săptămâni din 2024, aproximativ 19.000 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat un apartament în România, conform unui comunicat de presă al Imobiliare.ro.

"Chiriile vor continua să atragă atenţia şi în 2024. Numărul relativ mic de livrări de apartamente noi, reducerea achiziţiilor pentru investiţie, cererea mare şi oferta limitată sunt cele mai importante aspecte care pot genera noi creşteri de preţ pe acest segment. În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii se schimbă din 2024. Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, de 20% din venitul brut, eliminarea ţinerii evidenţei în sistemul real pentru unii dintre proprietari, respectiv reţinerea la sursă a impozitului în cazul în care chiriaşul este o persoană juridică sunt câteva dintre aspectele de avut în vedere anul acesta", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Trebuie să amintim, totodată, faptul că proprietarii nu pot închiria din ianuarie locuinţele situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, cunoscute şi ca imobile cu bulină roşie. Măsura se aplică inclusiv în cazul contractelor aflate în desfăşurare, chiriaşii fiind nevoiţi să-şi găsească o nouă locuinţă până în februarie.

Care sunt oraşele unde chiria pentru 2 camere nu depăşeşte 250 euro? Cel mai ieftin oraş pentru chiriaşi, în Banat

Cel mai ieftin oraş din ţară pentru chiriaşi poate fi găsit, la începutul acestui an, în sud-vestul ţării, pe raza judeţului Caraş-Severin. Este vorba despre Reşiţa. Potrivit datelor colectate şi analizate de Imobiliare.ro, la începutul acestui an proprietarii solicitau pentru un apartament cu 2 camere din Reşiţa o chirie medie ce abia depăşea suma de 200 euro/lună.

La mai puţin de 160 km, în judeţul vecin, găsim al doilea cel mai ieftin oraş la nivel naţional pentru cei interesaţi de închirierea unei locuinţe cu 2 camere. În Drobeta Turnu-Severin, proprietarii listează la închiriere apartamentele cu un preţ mediu de 220 euro/lună.

Alexandria ocupă următorul loc în clasament. În acest oraş din judeţul Teleorman, bugetul necesar unui chiriaş este de 223 euro/lună, conform datelor Imobiliare.ro.

În opt alte oraşe din ţară chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere ajunge la începutul anului la 250 euro/lună. Este vorba despre Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamţ şi Deva.

Chirii accesibile găsim şi într-un oraş aflat la circa 80 km de Capitală, în judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre Târgovişte. În acest caz, suma medie cerută la începutul acestui an de proprietari la închirierea unui apartament cu 2 camere ajungea la 262 euro/lună.

Cluj-Napoca şi Bucureşti, cele mai scumpe oraşe din ţară

Cluj-Napoca, considerat în mod tradiţional cel mai scump din ţară, a început să piardă teren în faţa Capitalei încă de anul trecut. La începutul lui 2024, cele două ocupă împreună primul loc în clasamentul naţional al celor mai scumpe oraşe pentru chiriaşi. Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat, în medie, cu suma de 500 euro/lună.

Preţurile solicitate diferă însă semnificativ de la un cartier la altul, dar şi în funcţie de dotările şi de facilităţile proprietăţii. Zonele cu cele mai scumpe chirii din ţară se află în Bucureşti, la o diferenţă considerabilă de cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Astfel, în Aviatorilor - Kiseleff şi Primăverii un apartament se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună. În Cluj-Napoca, în schimb, Andrei Mureşanu este cartierul unde întâlnim cele mai mari preţuri. În acest caz, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună.

La polul opus se află zona Costin Georgian - Lucreţiu Pătrăşcanu din Capitală unde proprietarii solicită o chirie medie de doar 350 euro/lună pentru un apartament, respectiv zona Someşeni din Cluj-Napoca unde chiria ajunge la 440 euro/lună.

Pe locul al doilea în top se află, la nivel naţional, oraşul Braşov unde un chiriaş plăteşte lunar 460 euro pentru a locui într-un apartament cu 2 camere.

Cei care vor să se mute într-o locuinţă din zona Prund - Şchei sau Calea Poienii trebuie să se aştepte să plătească, însă, şi 700-1.000 euro/lună. Apartamente de închiriat cu cele mai accesibile preţuri pot fi găsite, în schimb, în cartiere precum Florilor-Craiter sau Scriitorilor.

Constanţa se află pe poziţia a treia. Proprietarii solicită, în medie, o chirie de 450 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, după majorări ale preţurilor cu aproape 19% în ultimele 12 luni, conform datelor Imobiliare.ro.

Faleza Nord şi zona Delfinariului sunt la începutul acestui an cele mai scumpe din oraş pentru cei care îşi doresc să închirieze un apartament, indiferent de numărul de camere de care dispune acesta. Bugetul mediu lunar necesar unui chiriaş este de 600 euro. La polul opus se află Zona Industrială - CET unde plăteşti 250 euro/lună.

Pe următorul loc în clasamentul naţional al celor mai scumpe oraşe pentru chiriaşi se află Iaşi unde apartamentele cu 2 camere pot fi închiriate cu 400 euro/lună. Preţurile s-au majorat pe piaţa locală cu circa 10% în 12 luni, mai puţin decât în celelalte centre regionale majore ale ţării.

Găseşti cele mai scumpe apartamente în centrul oraşului şi în zonele Copou-Sărărie sau Moara de Vânt, chiriile solicitate de proprietari ajungând, în medie, la 475 euro/lună, respectiv la 450 euro/lună. Locuinţe mult mai accesibile pot fi găsite în zona Bularga. În acest caz, un apartament poate fi închiriat cu 300 euro/lună

Cel mai accesibil oraş raportat la venituri este Timişoara

Timişoara este doar al cincilea oraş în clasamentul naţional şi ultimul dintre centrele regionale mari, cu o chirie medie lunară pentru un apartament cu 2 camere de 370 euro. Avansul preţurilor a fost unul destul de redus comparativ cu celelalte oraşe mari din ţară, pe acest segment ajungând la circa 8%, în ciuda faptului că timişorenii au printre cele mai mari salarii din ţară.

Zonele Cetate şi Tipografilor se menţin şi la începutul acestui an unele dintre cele mai scumpe pentru chiriaşii de pe piaţa rezidenţială locală. Un apartament poate fi închiriat aici un 450 euro/lună, respectiv cu 430 euro/lună. Cele mai accesibile chirii pot fi găsite în cartierele Freidorf şi Buziaşului.

În Sibiu, Tulcea, Târgu Mureş şi Ploieşti un chiriaş are nevoie de un buget de 350 euro/lună pentru a închiria un apartament cu 2 camere, în timp ce în Craiova o locuinţă similară costă 345 euro/lună. Plăteşti chirie 320 euro/lună în Oradea şi în Galaţi, iar în Călăraşi chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere ajunge la 302 euro/lună.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional