Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Imobiliare.ro: Apartamentele noi continuă să se scumpească

F.D. Ştirile Zilei /

Imobiliare.ro: Apartamentele noi continuă să se scumpească

Preţurile apartamentelor noi din oraşele mari continuă să crească susţinut, cu până la +4% în Timişoara sau Constanţa în ultimele 30 de zile, conform datelor Imobiliare.ro. Singura excepţie notabilă este Iaşiul, unde asistăm la o evoluţie contrară celei înregistrate în celelalte mari centre urbane. De asemenea, asistăm la creşteri ale preţurilor apartamentelor şi în oraşele medii analizate, cu Oradea în prim plan (+1.8%). Creşteri de preţ au avut loc şi în Sibiu şi Craiova.

"1598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel national, consecinţa unui ritm anual de apreciere de 11.4%, depăşind uşor prognozele noastre de la începutul anului când estimam o creştere anuală de până în 10 procente. Cererea ridicată pune presiune pe preţ şi va continua să o facă şi în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere şi ofertă", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro."

Preţurile apartamentelor din Bucureşti ating un nou maxim istoric

Indicele Imobiliare.ro ne arată o nouă valoare medie record pentru Bucureşti, de 1723 euro/mp reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins şi pe segmentul apartamentelor vechi, 1705 euro/mp.

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală este de 1875 euro/mp, în creştere cu 16% faţă de mai 2023.

Cluj-Napoca: preţul mediu al apartamentelor noi se apropie de 3000 de euro/mp

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament. Cu o creştere de 3% doar în ultimele 30 de zile, preţul mediu solicitat pentru proprietăţile rezidenţiale noi a ajuns la sfârşitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util. Ritmul anual de creştere pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraş s-a menţinut în jurul valoriii de 10% atât pentru preţul mediu general, cât şi pentru cele două segmente principale, nou şi vechi. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2735 euro/mp.

Braşovul îşi menţine poziţia de al doilea cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială

Cu un preţ mediu nou şi vechi de 1907 euro/mp, Braşovul îşi consolidează poziţia de al doilea cel mai scump oraş al ţării pe piaţa rezidenţială. De altfel, aici înregistrăm cel mai accentuat ritm anual de creştere, de 18.7% (nou şi vechi). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2224 euro pe mp, fiind singurul oraş din ţară, cu excepţia Clujului, care a depăşit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuinţele noi. Mai accesibile sunt locuinţele vechi, pentru care proprietarii solicită în medie 1826 euro/mp, în creştere cu 18.2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Timişoara, oraşul în care preţurile apartamentele noi au cel mai accelerat ritm de creştere

Apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 22% în ultimele 12 luni şi de 4% în ultimele 30 de zile. Preţul mediu pe acest segment este în prezent de 1960 euro/mp, valoare ce readuce Timişoara în primele 3 poziţii ale topului oraşelor cu cele mai scumpe apartamente noi.

Mult mai accesibile rămân însă apartamentele vechi a căror valoare medie este de 1568 euro/mp şi care au înregistrat o creştere medie de 7% în ultimul an. De altfel, Timişoara este oraşul cu cele mai accesibile apartamente vechi dintre top 6 centre urbane ale ţării.

Constanţa: oferta mare ţine preţurile sub control

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în oraşul de pe litoral a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie, de 4.2%, şi a ajuns la 1.806 euro/mp util. Oferta rămâne una bogată pe litoral, ceea ce ţine încă sub control preţul mediu al apartamentelor.

O creştere anuală mult mai mare, de 11.5%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ mediu a fost la finalul lunii mai de 1630 euro/mp.

Iaşiul rămâne centrul regional cu cele mai accesibile apartamente

Deşi apartamentele noi din Iaşi sunt acum cu 13% mai scumpe decât anul trecut, Iaşiul rămâne un oraş cu locuinţe accesibile. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii pentru un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans de aproape 14% până la valoarea de 1.587 euro/mp util.

Creşteri şi în oraşele medii

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor apartamentelor în oraşele medii, cea mai spectaculoasa creştere a avut loc în Oradea, unde întâlnim un avans anual de 17.2% în ultimele 12 luni şi de 1.8% în ultima luna. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Oradea este de 1602 euro/mp.

Oraşul de dimensiuni medii cu cele mai scumpe apartamente din România este însă Sibiu, unde avem o valoare de 1640 euro/mp şi un ritm anual de creştere de 12.4%.

La mică distanţă se situează piaţa rezidenţială din Craiova, unde preţul mediu solicitat pentru locuinte a fost la finalul lunii mai de 1638 euro/mp, înregistrând o creştere anuală de 9.2%.

La polul opus, în Ploieşti preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare este de 1116 euro/mp, aici având loc şi cea mai mică apreciere anuală dintre oraşele analizate, de 3.4%.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional