Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

Imobiliare.ro: Scădere dramatică a ofertei pe piaţa rezidenţială

F.D. Ştirile Zilei /

Imobiliare.ro: Scădere dramatică a ofertei pe piaţa rezidenţială

Numărul caselor şi apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieţei rezidenţiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel naţional oferta reducându-se cu aproape 30%, conform unei analize a Imobiliare.ro.

Nici chiriaşilor nu le-a fost uşor să-şi găsească o locuinţă. Mulţi dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-şi cumpăra o casă sau un apartament şi-au orientat atenţia spre segmentul închirierilor stimulând, astfel, efervescenţa la nivelul său.

În condiţiile unei cereri în creştere şi a unei oferte reduse vizibil, cu aproape 18%, proprietarii au identificat oportunitatea de a majora preţurile. La nivelul principalelor şase pieţe rezidenţiale din ţară s-a putut observa un avans cu peste 15% în valoarea chiriilor solicitate, până la o medie de 500 euro/lună.

Au existat şi unele majorări ale preţurilor solicitate la vânzare, dar acestea au fost mult mai puţin semnificative. Proprietăţile rezidenţiale din România se vând cu un preţ mediu de 1.465 euro/mp util, faţă de 1.444 euro/mp util în 2022.

"În ciuda aşteptărilor, piaţa rezidenţială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deşi condiţiile au fost dificile: inflaţia care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate şi nesiguranţă. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menţinerii preţurilor în condiţiile actuale de piaţă menţinându-se astfel echilibrul dintre cerere şi ofertă. Cu excepţia cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne aşteptăm la creşterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creşteri de preţ" Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cerere în creştere la nivel naţional

Interesul pentru achiziţia, dar şi pentru închirierea proprietăţilor rezidenţiale este în creştere faţă de anul trecut. Aproximativ 154.700 de potenţiali cumpărători şi-au căutat viitoarea locuinţă pe Imobiliare.ro, primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România, doar în trimestrul al III-lea din 2023, înregistrându-se astfel un avans cu aproape 18% comparativ cu intervalul similar din 2022.

Cererea pe segmentul de închirieri a crescut, la rândul său, cu circa 13% la nivel naţional în ritm anual. Circa 110.800 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea.

Evoluţia preţurilor pe ambele segmente de piaţă

Unele dintre cele mai chirii sunt achitate lunar în Cluj-Napoca şi în Bucureşti. Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră ajunge la 350 euro/lună, respectiv la 330 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere un chiriaş trebuie să aloce 700 euro/lună în ambele oraşe.

Pe segmentul de vânzări preţurile proprietăţilor rezidenţiale nu s-au apreciat semnificativ. În ritm anual, observăm un avans cu doar 1,5% la nivel naţional. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărători, cu un preţ mediu de 2.500 euro/mp util. În cazul pieţei rezidenţiale din Braşov, proprietarii şi dezvoltatorii au majorat preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, oraşul a ajuns să depăşească Bucureştiul în materie de preţuri.

Capitala rămâne un caz aparte în rândul marilor oraşe din România. Aici întâlnim atât cele mai scumpe zone din ţară, unde preţurile locuinţelor se apropie de pragul de 3.000 euro/mp util, cât şi un procent semnificativ de locuinţe de pe segmentele low-cost şi mass-market nou intrate în piaţă la preţuri scăzute. În Bucureşti găsim şi cea mai bogată ofertă din ţară.

În cât timp se vinde un apartament?

Perioada de timp necesară pentru vânzarea apartamentelor a crescut în marile oraşe, excepţie făcând doar Cluj-Napoca. Chiar şi în aceste condiţii, pe plan local ai nevoie de trei luni pentru a găsi un cumpărător, în timp ce în Bucureşti sau în Timişoara tranzacţia se finalizează în două luni.

Marja de negociere se menţine sub nivelul de 4,5% în principalele centre regionale de la nivel naţional. Preţurile se negociază cel mai puţin în Iaşi.

Potenţiale reduceri ale dobânzilor în viitor

Volumul creditelor ipotecare noi a crescut pe parcursul anului 2023, evoluţia sa fiind puternic influenţată de refinanţări şi de renegocieri ale contractelor în curs. Ofertele tot mai atractive de dobândă fixă venite din partea băncilor i-au influenţat pe mulţi dintre cei care au accesat un împrumut în urmă cu cel mult trei ani să opteze pentru o refinanţare.

Luând în considerare majorările de taxe aşteptate de la 1 ianuarie 2024 şi actuala proiecţie de inflaţie care indică ulterior un trend negativ, putem anticipa potenţiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat şi de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziţia românilor de către principalele bănci.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional