Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Imobiliare.ro: Un nou val de scumpiri aduce mişcări surpriză pe pieţele rezidenţiale din marile oraşe

F.D. Ştirile Zilei /

Imobiliare.ro: Un nou val de scumpiri aduce mişcări surpriză pe pieţele rezidenţiale din marile oraşe

Tendinţa de creştere a preţurilor se menţine constantă la începutul primăverii pe piaţa rezidenţială din România, conform unui comunicat de presă Imobiliare.ro.

"Piaţa rezidenţială continuă să surprinde performând peste aşteptări şi în acest început de an, când, pe baza creşterii cotei de TVA la locuinţele noi, mulţi analişti aşteptau o scădere a interesului. Creşterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc şi în oraşele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea unde preţul mediu depăşeşte pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar şi aşa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiaţi în ceea ce priveşte accesibilitatea locuinţelor comparativ cu celelalte ţări europene", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cu preţuri tot mai mari, apartamentele din Cluj-Napoca se vând mai greu decât în alte oraşe

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârşitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România, arată Indicele Imobiliare.ro.

Cumpărătorii plătesc cu 10% mai mult pe o locuinţă acum faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna februarie a anului trecut, perioadă în care însă condiţiile de pe piaţa de creditare nu erau la fel de favorabile ca cele actuale.

Apartamentele din Cluj-Napoca se vând, totodată, cel mai greu dacă ne raportăm la durata de timp petrecută în piaţă în comparaţie cu proprietăţi similare din alte oraşe mari ale ţării. Proprietarii şi dezvoltatorii au avut de aşteptat, din 2020 şi până în prezent, aproximativ 3-4 luni un cumpărător, perioada necesară vânzării menţinându-se relativ constantă, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Oradea depăşeşte Timişoara şi devine al doilea cel mai scump oraş din vest

Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Preţul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piaţa rezidenţială locală s-a majorat cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut şi a ajuns la 1.550 euro/mp util.

Timişoara, un pol imobiliar şi de business major din vestul ţării, a ajuns să cadă pe poziţia a treia în topul celor mai scumpe oraşe din regiune. În oraşul de pe Bega găsim, la ora actuală, unele dintre cele mai accesibile locuinţe din ţară în raport cu veniturile obţine de locuitori.

Ritmul de creştere remarcat la nivelul preţurilor a fost unul foarte lent în ultimele 12 luni comparativ cu alte oraşe mari analizate de Imobiliare.ro. După un avans cu abia 4%, preţul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie în jurul valorii de 1.544 euro/mp util.

De remarcat este însă faptul că, în ciuda accesibilităţii, locuinţele din Timişoara petrec mai mult timp în piaţă. Un apartament se vindea la începutul anului trecut în 56 de zile pentru ca până la finele lui 2023 durata de timp necesară găsirii unui cumpărător să ajungă la 69 de zile.

Scumpiri spectaculoase şi pe piaţa rezidenţială din Braşov

Cea mai semnificativă majorare înregistrată la nivelul preţurilor în rândul celor mai mari pieţe rezidenţiale din ţară s-a putut observa în ultimele 12 luni în Braşov. Scumpiri cu 15% au adus preţul mediu solicitat pentru apartamentele de pe piaţa rezidenţială de la poalele Tâmpei de la 1.580 euro/mp util în februarie 2023 la 1.815 euro/mp util la sfârşitul lunii trecute.

Media în cazul locuinţelor noi se situează, însă, la un nivel mult mai înalt, aproape de 2.110 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Perioada de vânzare a apartamentelor din Braşov s-a menţinut din 2020 şi până la jumătatea lui 2022 constantă, pentru ca apoi să vedem o creştere accelerată până la jumătatea anului trecut când proprietarii aveau nevoie de circa 80 de zile pentru identificarea cumpărătorilor. Ultimele două trimestre au marcat însă scăderi la acest capitol, durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Braşov fiind de circa două luni.

Bucureştiul revine pe plus

După unele scăderi înregistrate pe parcursul ultimelor luni, preţurile solicitate pentru apartamentele din Capitală încep şi ele să urmeze o tendinţă crescătoare.

Cumpărătorii trebuie să achite 1.663 euro/mp util pentru o locuinţă în Bucureşti şi plătesc acum cu aproape 7% mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi achiziţionat o proprietate similară la începutul anului trecut.

La sfârşitul lui 2020 situaţia generată de pandemia COVID-19 s-a relaxat, iar pe piaţa rezidenţială din Capitală perioada de vânzare s-a redus la doar 35 de zile, cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii cinci ani. Incertitudinile apărute pe piaţa de creditare şi începutul conflictului din Ucraina i-au făcut ulterior pe cumpărători să analizeze mai mult opţiunile pe care le au înainte de a face o achiziţie. În momentul de faţă, un apartament din Bucureşti se vinde într-un interval de cel mult două luni.

Cu preţuri în creştere, Constanţa se apropie de Bucureşti

Apartamentele din Constanţa se vând cu un preţ mediu de 1.624 euro/mp util şi sunt cu 10% mai scumpe acum decât în februarie 2023.

În cazul locuinţelor de pe litoral aflate în imobile construite după 2020 media se apropie de 1.800 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Dacă în privinţa preţurilor Constanţa se apropie de Bucureşti, când vine vorba despre perioada necesară pentru vânzarea unui apartament lucrurile stau cu totul diferit. Cei care vor să găsească un cumpărător pentru o locuinţă de pe malul Mării Negre au nevoie de mai bine de o lună în plus pentru a face acest lucru faţă de proprietarii din Capitală.

Craiova şi Sibiu, tot mai scumpe pentru cumpărători

Craiova se afla, la sfârşitul lunii trecute, pe locul al cincilea în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cumpărători. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe piaţa rezidenţială locală s-a putut observa un avans cu aproape 2% doar de la începutul acestui an.

Şi în cazul oraşului Sibiu putem observa o tendinţă de creştere accelerată la nivelul preţurilor. Apartamentele listate la vânzare pe plan local se vindeau cu 1.440 euro/mp util în februarie 2023. Acum, proprietarii şi dezvoltatorii solicită, în medie, 1.571 euro/mp util.

Cel mai ieftin centru regional major al ţării

Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut. Plăteşti 1.532 euro/mp util pentru un apartament în Iaşi, sub media înregistrată la nivel naţional de 1.542 euro/mp util.

La sfârşitul lui 2020, proprietarii aveau nevoie de 47 de zile pentru a găsi cumpărători pentru locuinţele scoase la vânzare. La finele anului trecut, perioada de vânzare pentru apartamentele din Iaşi crescuse la 68 de zile.

Oraşul unde preţurile au stat în loc

Preţurile apartamentelor din Ploieşti au stagnat în ultimul an. Cumpărătorii de pe plan local se pot considera privilegiaţi pentru că media solicitată la vânzare de proprietari şi dezvoltatori se plasează în jurul valorii de 1.087 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Dezvoltarea pe segmentul rezidenţial nou s-a putut remarca, în acest caz, cu precădere în localităţile aflate la marginea oraşului.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional