Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

ÎN 2022Companiile au închiriat birouri noi pentru aproximativ 27.000 angajaţi în Bucureşti, cu 13% mai mult faţă de 2021

G.D. Ştirile Zilei /

Companiile au închiriat birouri noi pentru aproximativ 27.000 angajaţi în Bucureşti, cu 13% mai mult faţă de 2021

Companiile au tranzacţionat în total o suprafaţă de 332.922 mp, închirieri de spaţii noi de birouri şi renegocieri, conform unui comunicat remis redacţiei. Cererea de spaţii de birouri noi a crescut cu 13% în 2022, comparativ cu 2021, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate. Astfel, tranzacţiile de tip "take-up" au ajuns la o suprafaţă totală de 214.911 mp, comparativ cu 187.896 mp, cât au fost în 2021. La aceste contracte noi se alătură şi contractele de renegociere a unor spaţii de birouri semnate de companii, cu o suprafaţă totală de 115.361 mp.

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, au fost câteva tranzacţii mari, notabile, cu spaţii noi de birouri: Booking a deschis un centru de excelenţă IT într-un spaţiu nou de 9.000 mp în clădirea U Center faza I, BAT (British American Tabacco) a pre-închiriat un spaţiu de 10.500 mp în proiectul One Cotroceni Park, EveryMatrix a pre-închiriat 7.500 mp, în clădirea de birouri Arghezii 4.

"Companiile Booking şi BAT au semnat cele mai mari contracte a unor spaţii de birouri din Bucureşti, alegând două clădiri premium, cu numeroase facilităţi: U Center I, dată în folosinţă la sfârşitul lui 2021 şi One Cotroceni Park II, care se va inaugura în 2023.

Proiectul U Center I a avut şi un efect benefic pentru zona în care se află, de centru-sud, care se conturează ca un viitor pol de interes pentru companii şi investitorii în birouri, clădirea ocupată rapid de Booking şi Endava fiind cumpărată de Paval Holdings, vehiculul de investiţii al companiei Dedeman, la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, zona Central Business District (CBD) a atras un număr mare de chiriaşi, gradul de neocupare în zonă fiind acum cel mai mic din Bucureşti, de 8,6% şi pe un trend de scădere", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner- Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Source: Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate

Renegocieri mari de spaţii de birouri au semnat companiile Orange, NXP, Infineon, Carrefour, Playtika, ADP. În total, au fost renegocieri care au totalizat o suprafaţă de 115.361 mp, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din volumul închirierilor noi.

Cea mai mare pondere o au companiile din IT&C, care au semnat contracte noi de închiriere şi renegocieri de spaţii, cu o suprafaţă totală de 124.135 mp, subliniază sursa citată.

La nivelul întregului an, ponderea companiilor de IT&C a fost de 37% din total.

În ultimul trimestru însă, companiile de IT&C au reprezentat şi mai mult din totalul chiriaşilor de birouri, ocupând aproape jumătate din spaţii (47%).

"În 2023, se anunţă un an interesant pe piaţa închirierilor de birouri, pentru că un volum mare de spaţii de birouri au avut contracte pe o perioadă de 4-5 ani, care expiră în 2023-2024. Companiile vor avea de ales între a prelungi contractele pentru spaţiile actuale, în condiţii noi sau să se mute în alte clădiri de birouri, în condiţii mai avantajoase. Cum sunt mai puţine livrări de clădiri noi, ne aşteptăm fie la o creştere a ponderii reînnoirilor de contracte, fie la o creştere a numărului de contracte în clădiri de birouri cu proprietari flexibili, care vor lua în calcul noile condiţii de închiriere din piaţă. În 2024-2025, ne aşteptăm însă la o presiune asupra pieţei, din cauza livrărilor foarte scăzute. În 2025, de exemplu se vor da în folosinţă clădiri de birouri care vor totaliza doar 62.000 mp, dacă estimăm pe baza autorizaţiilor de construire actuale, ceea ce este foarte puţin, la nivelul anului 2012", declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În 2022, s-au dat în folosinţă mai puţine spaţii de birouri decât se estimase la începutul anului, fiind amânată livrarea unei clădiri mari de birouri.

În 2022, s-au livrat clădiri de birouri care au în total o suprafaţă de 131.006 mp.

Stocul actual de birouri moderne este de 4.089.024 mp, în creştere uşoară.

Încep consolidările de spaţii. În ultimele trimestre au fost înregistrate primele tranzacţii de restrângeri de spaţii. Deocamdată, acestea au avut suprafeţe mici, comparativ cu spaţiul total deţinut de chiriaşi.

Şi pentru prima dată, în Bucureşti, One United a anunţat oficial şi reconversia unei clădiri de birouri în rezidenţial, în contextul în care proiectul North Gate avea două clădiri de birouri şi doar una va mai rămâne cu această destinaţie. Astfel, din stocul total de birouri moderne din Bucureşti, a fost scăzută o suprafaţă de 18.000 mp, se menţionează în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional