Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2020

ÎN NOILE CONDIŢII DE CRIZĂFPSC reclamă controalele efectuate de ITM

E.O. Ştirile Zilei /

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) reclamă faptul că, în teritoriu, sunt efectuate verificări şi controale ale ITM, "cu încălcarea prevedrilor Art. 34 din Decretul prezidenţial, care stipulează că, «pe durata stării de urgenţă, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă»".

În acest context, FPSC adresează public următoarele întrebări:

"- Au fost dispuse controale la angajatori, în aplicarea hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, şi dacă da, care sunt elementele pe care ITM le poate verifica/controla în această perioadă?

- Este posibilă în această perioadă solicitarea reprezentanţilor ITM ca angajatorul să se prezinte la sediul ITM cu documente în vederea controlului?"

Reprezentanţii FPSC subliniază că angajatorii au primit înştiinţare să se prezinte personal la sediul ITM, cu toa­te documentele corespunzătoare unui control (în formular au fost bifate toate documentele, la care se adaugă Decizie prim-ajutor). Specificăm că aceste controale nu s-au efectuat în urma unei sesizări/reclamaţii".

Sursele citate apreciază că este vorba de un abuz şi îşi exprimă speranţa că sunt cazuri izolate, întrucât, în caz contrar, "înseamnă că nu se înţeleg problemele operatorilor economici, ale constructorilor în particular, iar sus­ţinerea declarată a Preşedintelui şi Guvernului României nu este susţinută de atitudinea unor reprezentanţi ITM".

FPSC a mai transmis: "În situaţia de urgenţă în care ne aflăm, în condiţiile în care operatorii economici se află într-o situaţie fără precedent şi sunt supuşi unei presiuni extraordinare de menţinere a forţei de muncă pe şantiere, de continuare a lucrărilor, de plată a salariilor, controalele reprezentanţilor ITM solicită suplimentar şi nejustificat firmele din piaţă".

Reprezentanţii federaţiei amintesc că Decretul Prezidenţial nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României prevede următoarele:

"Art. 34 - Pe durata stării de urgenţă, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepţia controalelor dispuse de către Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a celor dispuse de Inspecţia Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârşirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social şi pentru cercetarea accidentelor de muncă".

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 1 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional