Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2021
Abonament gratuit

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

M.G. Ştirile Zilei /

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ritm lunar cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale, cu 18,6% la clădirile rezidenţiale şi cu 1,2% la construcţiile inginereşti

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în luna aprilie indică o creştere puternică a activităţii din acest sector după încheierea sezonul rece. În luna martie, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu doar 0,8%, iar în februarie cu 2,3%.

În ciuda avansului în activitate, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a şaptea lună la rând în aprilie, conform unei analize realizate de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Sectorul construcţiilor a crescut astfel pentru a treia lună la rând în aprilie, cu un ritm lunar în accelerare la 7,8%. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de redinamizarea reparaţiilor capitale, care au înregistrat o creştere de 28,3% lună/lună în aprilie, după -21,3% lună/lună în martie. De asemenea, ritmul lunar al construcţiilor noi a accelerat de la 6% în martie la 9,2% în aprilie, după cum arată Andrei Rădulescu. Nu în ultimul rând, lucrările de reparaţii curente au urcat cu 1,1% lună/lună în aprilie.

Acesta notează într-un raport: "Statisticile indică accelerarea ritmului anual pentru acest sector intensiv în capital şi forţă de muncă în aprilie, spre cel mai ridicat nivel din octombrie 2020, evoluţie influenţată de redeschiderea economiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi perspectivele favorabile pentru investiţii la începutul ciclului economic postpandemie".

Dinamica anuală a sectorului de construcţii a accelerat totodată de la 2,8% în martie la 15,4% în aprilie, cea mai bună evoluţie din luna octombrie.

"Se evidenţiază majorarea construcţiilor noi cu o dinamică anuală de 26,6% în aprilie. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale s-au ajustat cu ritmuri anuale de 0,7%, respectiv 10%", mai arată Andrei rădulescu.

De asemenea, lucrările de construcţii inginereşti şi cele de clădiri nerezidenţiale au urcat cu 1% an/an, respectiv 14,3% an/an.

Totodată, analiza lui Rădulescu pe obiecte de construcţii evidenţiază accelerarea lucrărilor de construcţii clădiri rezidenţiale la 49,7% an/an în aprilie, "evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de ameliorarea încrederii în economie, pe fondul semnalelor pozitive din perspectiva controlului crizei sanitare".

În ritm lunar, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,6%) şi la construcţiile inginereşti (+1,2%).

"Prin urmare, în primele patru luni din 2021 sectorul de construcţii a consemnat un avans de 5,7% an/an: majorarea construcţiilor noi cu 12,4% an/an a contrabalansat ajustarea reparaţiilor curente (cu 5,6% an/an) şi reparaţiilor capitale (cu 11,3% an/an)", mai notează Andrei Rădulescu.

Analistul mai consideră că sectorul construcţiilor va creşte cu un ritm ridicat în acest deceniu, superior dinamicii PIB.

"În scenariul macroeconomic central BT prognozăm creşterea sectorului de construcţii cu un ritm mediu anual de peste 7% în perioada 2021-2025, evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, climatul pozitiv din sectorul bancar şi implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei (inclusiv Next Generation)", explică economistul.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional