Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

INS: Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii

S.B. Ştirile Zilei /

INS: Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii, precum şi creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în martie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, informează news.ro.

"Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă", arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%).

Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +32%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional