Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

iO Partners: Creşterea economică şi performanţele pieţelor bursiere din 2024 se vor reflecta în volumul tranzacţiilor imobiliare

F.D. Ştirile Zilei /

Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners

Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners

Prognozele de accelerare a creşterii economice la nivelul CEE, precum şi performanţa mai bună a pieţelor bursiere vor continua să susţină o activitate tranzacţională mai intensă de pe piaţa imobiliară, care s-a făcut deja remarcată în prima parte a acestui an, conform unui raport realizat de companiile de consultanţă imobiliară iO Partners şi JLL.

Potrivit sursei citate, prognoza optimistă survine după un an care a marcat un nivel al investiţiilor totale în active imobiliare comerciale - cuprinzând spaţii de birouri, retail, spaţii logistice, industriale şi hoteluri, în Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România - de 5,1 miliarde de euro, reprezentând cea mai mică sumă anuală din ultimul deceniu.

"Anul 2024 a început într-o notă mai optimistă, cu prognoze de accelerare a creşterii economice la nivel global, precum şi în Europa Centrală şi de Est, anticipându-se o scădere a costurilor de împrumut şi pe fundalul unei performanţe robuste a pieţelor bursiere. Acest lucru se reflectă şi într-o activitate tranzacţională mai intensă pe piaţa imobiliară la începutul anului. Prin urmare, ne aşteptăm la mai multă lichiditate şi la apariţia unor noi repere de preţ care ar trebui să reducă diferenţa dintre aşteptările vânzătorilor şi ale cumpărătorilor", a declarat Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners.

Potrivit raportului, Polonia, România şi Slovacia au înregistrat cea mai semnificativă scădere în volumele anuale de tranzacţionare, suferind o reducere de aproximativ 60% faţă de anul trecut. În Cehia a existat o scădere mai mică, de doar 27%, în timp ce Ungaria a avut un declin anual de 30%, conform datelor furnizate de iO Partners în cadrul unui raport lansat în colaborare cu JLL.

În 2023, investiţiile cumulate din cele cinci ţări au scăzut cu 54% faţă de 2022. Sentimentul negativ a fost un fenomen global în pieţele imobiliare comerciale, generat de condiţii financiare restrictive şi perspective economice incerte. Inflaţia persistentă, costurile ridicate ale capitalului, împreună cu ratele mai mari de neocupare şi o majorare mai lentă a chiriilor, au determinat o creştere a precauţiei în rândul tuturor participanţilor de pe piaţă, inclusiv a creditorilor, vânzătorilor şi cumpărătorilor, conducând la o restrângere semnificativă a lichidităţii.

România a înregistrat o contracţie accentuată în activitatea de investiţii pentru toate clasele de active, inclusiv o reducere a numărului şi dimensiunii tranzacţiilor. Este totuşi important de menţionat că piaţa românească a avut o performanţă excepţională în 2022, atingând un nivel record de 1,2 miliarde de euro şi stabilind astfel un nivel de referinţă ridicat pentru comparaţia anuală. Cu toate acestea, România se remarcă prin realizarea celei mai mari tranzacţii din regiune, respectiv achiziţia portofoliului de 25 de parcuri comerciale ale Mitiska REIM de către LCP, o tranzacţie intermediată cu succes de echipa de Capital Markets a iO Partners.

"În România, volumul de investiţii imobiliare a fost de aproximativ 500 de milioane de euro în 2023, o scădere de 47% faţă de media ultimilor cinci ani. Interesul pentru sectorul de retail a revenit în 2023, reprezentând 58% din acest volum, o tendinţă care anticipăm că va continua. Numărul de tranzacţii peste 5 milioane de euro încheiate în România în 2023 a scăzut cu o treime şi a ajuns la 24. În plus, dimensiunea medie a tranzacţiilor a ajuns la 20,7 milioane de euro, înregistrând o scădere de aproximativ 40%. Investitorii locali au fost responsabili doar pentru 23% din volumul de investiţii", a comentat Andrei Drosu, Senior Consultant la iO Partners.

O tendinţă pe care echipa Capital Markets a iO Partners a observat-o în 2023 a fost lipsa tranzacţiilor mari - cele care depăşesc pragul de 100 de milioane de euro, ceea ce a afectat semnificativ volumele anuale de tranzacţii. Schimbarea focusului investitorilor către tranzacţii de dimensiuni mai mici, care sunt mai uşor de finanţat, nu este surprinzătoare într-un mediu cu rate ridicate ale dobânzilor.

În contextul unei lichidităţi semnificativ reduse şi a condiţiilor dificile de finanţare, s-a observat o rapidă recalibrare a preţurilor în toate categoriile de active imobiliare comerciale din regiune. Randamentele prime au înregistrat modificări anuale cuprinse între 50 şi 100 de puncte de bază în aproape fiecare categorie de active, şi, în opinia specialiştilor iO Partners, au atins deja sau sunt aproape de a atinge nivelul maxim din acest ciclu.

Polonia, cea mai mare piaţă din regiune, a experimentat şi cel mai semnificativ recul, atingând cel mai scăzut nivel din 2009, cu un volum total de tranzacţii de aproximativ 2 miliarde de euro. Sectorul industrial a dominat, cu 967 de milioane de euro, cea mai importanta tranzacţie fiind achiziţia istorică a NREP, care a preluat o participaţie de 80% în 7R.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional