Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

JLL:Sub presiunea inflaţionistă, piaţa de birouri a stagnat

S.B. Ştirile Zilei /

Sub presiunea inflaţionistă, piaţa de birouri a stagnat

În 2022, piaţa de birouri a traversat o perioadă de stagnare. Valorile cererii s-au menţinut la acelaşi nivel din 2021, în timp ce livrările de spaţii noi s-au redus la jumătate faţă de 2021, potrivit JLL.

Cererea totală pentru spaţii de birouri din Bucureşti a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 m², nivel comparabil cu 2021. În acelaşi timp, cererea netă a crescut doar uşor, cu 3%, până la 140.500 m².

În ultimul trimestru din 2022, cererea total de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 m² în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 34.800 m², de asemenea o valoare foarte apropiată de T4 2021.

Puţin peste 25% din cererea totală de spaţii de birouri din Bucureşti din 2022 a venit dinspre sectorul de IT, urmat de sectorul de servicii profesionale (12%) şi sectorul financiar - bancar (aproape 9%).

În 2022, au fost livrate în Bucureşti clădiri de birouri însumând o suprafaţă închiriabilă de 124.500 m², reprezentând doar jumătate din livrările anului precedent (245.800 m²).

În trimestrul 4 a fost livrată o singură clădire de birouri, Equilibrium 2, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 19.500 m².

"Chiriaşii se confruntă cu o nevoie tot mai mare de transformare, precum şi cu un echilibru dificil al presiunilor asupra costurilor. Obiectivele ESG/amprenta ecologică şi nevoia de spaţii de mai bună calitate vor susţine creşterea numărului de renovări de spaţii de birouri, o tendinţă care este accentuată atât de constrângerile legate de oferta de noi construcţii, cât şi de scăderea cererii pentru spaţiile mai vechi. Acest lucru va duce la o încetinire a cererii de expansiune, la intensificarea activităţii de subînchiriere şi la o concentrare pe reînnoiri. În acelaşi timp, va fi nevoie de spaţii de birouri renovate pentru ca piaţa să poată satisface cererea de clădiri cu emisii de carbon nete zero", a declarat Mădălina Iconaru, Consultant Office Agency JLL Romania.

Livrările de clădiri de birouri se vor menţine la un nivel redus şi în 2023, respectiv în jur de 104.000 m². Cele mai importante proiecte aşteptate sunt faza a doua din One Cotroceni Park (34.500 m²), faza a doua din U-Center (33.200 m²) şi clădirea A1 a ansamblului @Expo.

Aşa cum era de anticipat, rata de neocupare a început să scadă în ultimul trimestru din 2022, de la 13% în T3, la 12,54%. Cel mai probabil, rata de neocupare va continua să scadă uşor pe parcursul anului 2023.

Chiriile s-au menţinut în trimestrul 4 la acelaşi nivel cu trimestrul precedent, chiria prime (pentru cele mai bune spaţii), rămânând la 19 Euro pe m² pe lună. Sunt posibile noi creşteri de chirii în prima parte a anului 2023, pe fondul indexării cu rata inflaţiei.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective