Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2020
Abonament gratuit

LA CINCI ANI DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIANÎmprumutaţii în CHF invită din nou băncile la negocieri

EMILIA OLESCU Ştirile Zilei /

Împrumutaţii în CHF invită din nou băncile la negocieri

Debitorii cu împrumuturi în franci elveţieni (CHF) au pornit o nouă campanie, la cinci ani de la explozia CHF, în care invită băncile la negocieri.

"Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a lansat o invitaţie la negociere băncilor care au acordat credite în franci elveţieni", au anunţat debitorii, într-un comunicat.

Aceştia subliniază: "Demersul asociaţiei a pornit de la declaraţiile publice ale reprezentanţilor băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienţi: dialogul, transparenţa şi încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitaţia noastră de a găsi soluţii privind situaţiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF. Asociaţia Credere a invitat la negociere următoarele bănci: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank, Banca Românească. Până la emiterea acestui comunicat de presă au răspuns pozitiv reprezentanţii Băncii Transilvania şi OTP. First Bank ne-a transmis că analizează propunerea şi că va reveni cu un răspuns. Ceilalţi reprezentanţi ai băncilor nu au răspuns în niciun mod invitaţiei la negociere".

Împrumutaţii în CHF consideră că situaţia clienţilor cu credite în franci elveţieni poate fi rezolvată pe cale amiabilă şi că soluţiile pe care le propun reduc numărul proceselor între clienţi şi bănci, situaţii care generează costuri pentru ambele părţi.

Sursele citate evidenţiază că, în plus, contextul european al protecţiei consumatorilor de servicii financiar-bancare s-a schimbat radical în ultimii ani, directivele şi deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene obligând instituţiile să conceapă contracte clare, transparente şi lipsite de clauze abuzive: "De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi.

Dorim rezolvarea situaţiei dramatice în care se află clienţii, creşterea ratelor afectându-le sănătatea, integritatea psihică şi demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitaţiei noastre şi ne exprimăm speranţa că vom identifica soluţii comune, benefice ambelor părţi. Totodată, sperăm ca şi celelalte bănci să dea curs invitaţiei noastre".

Reprezentanţii CREDERE au anunţat, ieri, că, indiferent de răspunsul băncilor, debitorii nu vor intra în negocieri dacă nu vor primi din partea consumatorilor cel puţin 100 de înscrieri în asociaţie pentru fiecare bancă. Sursele citate menţionează că nu există niciun cost aferent înscrierii în asociaţie sau participării la negocieri.

Amintim că, în 15 ianuarie 2015, francul elveţian a crescut neaşteptat, după ce Banca Naţională a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/euro impus în anul 2011. În acest context, ratele bancare s-au dublat, unele împrumuturi nemaiputând fi achitate de către debitori.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional