Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2020
Abonament gratuit

LA FINALUL LUNII SEPTEMBRIE:Stocul de proprietăţi imobiliare a depăşit 11 milioane de metri pătraţi

I.M. Ştirile Zilei /

Stocul de proprietăţi imobiliare a depăşit 11 milioane de metri pătraţi

Stocul de biouri din Bucureşti se apropie de 3 milioane de metri pătraţi

Stocul modern de proprietăţi imobiliare comerciale din România - birouri, spaţii industriale şi de retail - a depăşit 11 milioane de metri pătraţi la finele lunii septembrie, după ce numai în acest an au fost livrate proiecte care totalizează peste 800.000 metri pătraţi, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, structura pe segmente de piaţă arată că din stocul total, 4,2 milioane de metri pătraţi reprezintă parcuri industriale şi de logistică, 3,9 milioane de metri pătraţi sunt clădiri de birouri (în Bucureşti şi urmatoarele patru pieţe secundare), iar restul de 3,27 milioane de metri pătraţi sunt scheme de retail.

De asemenea, şi în acest an, dezvoltatorii au investit mai ales în noi proiecte de birouri şi industriale, evoluţie care este în concordanţă cu tendinţa de creştere a numărului de salariaţi şi a investiţiilor străine directe la nivel naţional.

În primele nouă luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov) au fost livrate proiecte de birouri de 372.000 metri pătraţi, astfel că stocul total se apropie de borna de 4 milioane de metri pătraţi.

Stocul de biouri din Bucureşti se apropie de 3 milioane de metri pătraţi, iar cel din principalele oraşe totalizează circa 1 milion de metri pătraţi.

În Bucureşti, în acest an, se estimează livrări de peste 280.000 metri pătraţi, nivel mai redus decât cel estimat iniţial de 333.500 mp, în condiţiile în care finalizarea unora dintre clădiri anunţată pentru 2019 a fost amânată pentru 2020.

Astfel, suprafaţa de birouri livrată în 2019 în Bucureşti este dublă comparativ cu cea din 2018.

Până la finele anului, în Bucureşti va mai fi livrată o singură clădire de mari dimensiuni, prima fază a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska în Floreasca, cu o suprafaţă de 20.600 metri pătraţi.

În afara Bucureştiului, au fost livrate, în 2019, proiecte totalizând 110.500 metri pătraţi, aproape jumătate fiind clădiri construite în Cluj-Napoca (44.700 mp), în condiţiile în care în Timişoara au fost finalizaţi 37.000 mp, în Iaşi - 13.800 mp, iar în Braşov - 15.000 mp.

În primele nouă luni, au fost finalizate proiecte de aproximativ 370.000 mp de spaţii moderne industriale şi logistice la nivel naţional, urmând ca până la finele anului stocul nou livrat în 2019 să ajungă la aproximativ 500.000 mp.

Stocul de spaţii industriale şi de logistică din România a urcat la 4,2 milioane de mp, o creştere de circa 10% faţă de 2018. Din acesta, peste jumătate este localizat în Bucureşti şi împrejurimi (2,13 milioane de metri pătraţi), restul fiind împărţit între celelalte zone din România.

Pe piaţa de retail, din cei aproape 3,27 milioane mp stoc modern la nivel national, 1,12 milioane mp sunt în Bucureşti.

Noile livrări de pe piaţa de retail din acest an au vizat doar oraşele din afara Bucureştiului şi au totalizat doar 63.000 metri pătraţi. Până la sfârşitul anului, în schimb, este programată livrarea a circa 144.000 mp de spaţii de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârşitul acestui an este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de centre comerciale în România.

De asemenea, două noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital şi MAS Real Estate în Zalău (19.000 mp) şi în Baloteşti, lângă Bucureşti (28.500 mp).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 4 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Legea

Companii

Internaţional