Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Lumea arabă-Egiptul: Poarta pentru dezvoltarea afacerilor cu lumea arabă şi statele africane

F.A. Perspective /

Doamna Nivine Abdelrahman, Ministru Plenipotenţiar pentru afaceri comerciale în cadrul Ambasadei Republicii Egipt la Bucureşti

Doamna Nivine Abdelrahman, Ministru Plenipotenţiar pentru afaceri comerciale în cadrul Ambasadei Republicii Egipt la Bucureşti

Companiile egiptene sunt deopotrivă foarte interesate să investească în România, dar şi să intre în parteneriate cu companii româneşti pentru a dezvolta investiţii în Egipt. În prezent Egiptul trece printr-o perioadă de dezvoltare economică şi deschidere către pieţele internaţionale.

Doamna Nivine Abdelrahman, Ministru Plenipotenţiar pentru afaceri comerciale în cadrul Ambasadei Republicii Egipt la Bucureşti, ne-a declarat: "România este pentru Egipt cea mai importantă ţară din Europa de Est. Suntem aproape de România, avem relaţii istorice şi vrem să extindem afacerile în lume şi mai ales cu ţările vecine, cum este şi cazul României. Din acest motiv sunt mulţi oameni de afaceri egipteni care vin aici să investească sau studiază posibilităţile de a-şi extinde afacerile pe piaţa românească. Desigur, şi în Egipt sunt oportunităţi de investiţii pentru antreprenorii români. Este o perioadă interesantă pentru investitori să vină în Egipt, deoarece, după revoluţie, există un climat mai transparent, iar investiţiile sunt încurajate în toate industriile".

Schimburile economice dintre România şi Egipt au totalizat în anul 2010 aproape 210 milioane de euro, din care 181 milioane euro exporturi către Egipt şi 28 milioane euro importuri, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În primele şase luni din 2011, exporturile României către Egipt au avut o valoare de 83,2 milioane euro, iar importurile 14,5 milioane euro.

Cele mai importante produse de export către Egipt sunt, de departe, lemnul şi produsele din lemn, în valoare de aproape 100 milioane euro în anul 2010. România mai exportă sârmă, cabluri, conducte, articole de telefonie mobilă, cereale. Tendinţa este de creştere în continuare a exporturilor către Egipt, menţionează doamna Abdelrahman.

Din Egipt România importă în special produse alimentare, medicamente, articole ceramice şi sârmă de cupru.

În prezent sunt multe companii egiptene în România, în general ale oamenilor de afaceri egipteni care locuiesc aici, unii dintre ei având dublă cetăţenie, egipteană şi română. Aceştia activează în comerţ, turism, industrie alimentară, textilă, industria lemnului, distribuţia de materiale de construcţie (de exemplu, marmură adusă din Egipt).

Pe de altă parte, România a realizat în Egipt investiţii totalizând 425 milioane dolari în perioada 1970-2011, în special în industria cimentului şi industria producătoare de maşini şi echipamente, potrivit datelor Autorităţii Generale pentru Investiţii din Egipt (GAFI).

La nivel interguvernamental, există între cele două ţări încă din anul 1994 un Acord de cooperare economică, tehnică şi ştiintifică. Acordul a fost înnoit în anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană şi amendat în 2010. Următoarea întâlnire bilaterală va avea loc în viitorul apropiat la Bucureşti. "Deci sunt multe domenii de cooperare care pot fi dezvoltate sub umbrela celor două ţări", subliniază doamna Abdelrahman.

La nivelul mediului de afaceri există ca liant Consiliul de afaceri România-Egipt, sub egida Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), iar din partea egipteană activează Asociaţia Oamenilor de Afaceri Egipteni (EBA).

"Planificăm să avem o misiune economică românească în Egipt în primul trimestru din 2012, sub egida CCIB şi în parteneriat cu Ministerul Economiei din România. Aceste misiuni propulsează afacerile şi schimbul de contacte dintre cele două comunităţi. În plus, noi, ca birou comercial al Ambasadei Egiptului la Bucureşti, alături de biroul comercial român din Cairo, ne ocupăm de partea cotidiană a cooperării economice şi asigurăm asistenţă pentru comunităţile de afaceri, oferind informaţii despre cum să înfiinţeze o companie, cum să organizeze o vizită de afaceri", explică ministrul plenipotenţiar pentru afaceri comerciale al Ambasadei Egiptului.

În opinia domniei sale, oamenii de afaceri egipteni sunt încrezători să investească în România deoarece ţara noastră prezintă multe avantaje în anumite domenii, de exemplu cel al lemnului. Având în vedere că lemnul este principalul produs de export către Egipt, industria mobilei are şansa de a deveni în perspectivă un domeniu important de cooperare. De exemplu, ar putea fi importat lemn din România, iar în acelaşi timp să fie încurajate investiţii în Egipt pentru prelucrarea acestuia. În ultima perioadă s-a manifestat un interes sporit al companiilor româneşti pentru a investi în industria alimentară egipteană, menţionează doamna Abdelrahman.

Oportunităţi de investiţii majore în zona de infrastructură

În Egipt sunt multe domenii în care pot intra investitorii străini. Astfel, există posibilităţi pe infrastructura de cale ferată. De exemplu, se derulează prin parteneriat public-privat proiectele privind relocalizarea liniei de cale ferată Matrouh şi crearea liniei Cairo - oraşul 10th of Ramadan. De altfel, companiile româneşti şi-au manifestat interesul pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare egiptene, precizează doamna Abdelrahman.

Un alt proiect de infrastructură vizează realizarea unei şosele între regiunea Egiptul de Sus (n.r. sudul Egiptului) şi Marea Roşie (Sohag/ Safaga).

Pe zona de infrastructură portuară sunt oportunităţi de investiţii în porturile Alexandria, Dekhila şi proiecte de investiţii în porturile Damietta şi East Port Said.

Un alt domeniu de interes se referă la construirea unor centre comerciale integrate în cartierele Monib şi Qualub din Cairo, proiecte care includ şi realizarea unor gări şi staţii de metrou adiacente.

De asemenea, sunt în desfăşurare proiecte integrate de turism în oraşul Luxor şi pe coasta de nord-est a Egiptului, la care se adaugă proiectele Quarun Lake - Fayom şi Ras El Hekma.

Pe infrastructură medicală este în curs un proiect vizând crearea unui oraş al medicinei.

Autorităţile egiptene mai doresc să atragă investiţii pentru înfiinţarea de staţii de tratare şi epurare a apei şi pentru extinderea celor existente.

Oportunităţi de investiţii majore mai sunt în sectorul agricol, de biotehnologii şi industrii de înalt nivel tehnic.

Investitorii care doresc să se implice în marile proiecte egiptene, trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe în ceea ce priveşte profilul companiei, expe­rienţa, dotările tehnice, capitalul, care să îi califice pentru proiectele respective.

"Este momentul potrivit pentru a aprofunda colaborarea cu prietenii noştri şi unul dintre ei este România. Sunt bineveniţi toţi oamenii de afaceri români care vor să investească sau să caute parteneri în Egipt. Noi îi vom ajuta şi vom asigura legătura cu instituţiile abilitate din Egipt. Putem coordona, de exemplu organizarea de vizite de afaceri în Egipt sau realizarea de contacte. În cele din urmă, avem interese comune şi trebuie să cooperăm", subliniază doamna Nivine Abdelrahman.

Coordonarea activităţii investiţionale din Egipt se realizează prin intermediul Autorităţii Generale pentru Investiţii (GAFI) şi Ministerul de Investiţii (instituţie înfiinţată mai recent, în anul 2004, pentru creşterea volumului de investiţii). În plus, fiecare minister în parte gestionează activitatea investiţională pe aria sa de competenţă.

GAFI nu doar coordonează activitatea investiţională, ci sprijină direct inves­titorul în sensul că poate întreprinde în numele acestuia toate procedurile pentru obţinerea licenţelor şi per­miselor necesare, fapt ce sporeşte rapiditatea înfiinţării unei afaceri. Suplimentar, poate ajuta investitorii străini să găsească parteneri egipteni, dacă doresc acest lucru, deoarece legislaţia egipteană nu îi opreşte să deţină şi 100% dintr-un proiect.

Echivalentul GAFI în România este Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi a Investiţiilor Străine (CRPCIS).

Egiptul reprezintă o alternativă pentru diversificarea pieţelor

Deoarece criza financiară s-a făcut resimţită mai ales în Europa şi mai puţin în Egipt, ţară care înregistrează în fapt stabilitate macroeconomică şi creştere robustă, România ar fi motivată să dezvolte relaţiile economice cu Egiptul. Astfel, ar fi diminuat riscul pe pieţele occidentale. "Faptul că România se axează pe diversificarea pieţelor şi a partenerilor comerciali, în special din ţările arabe, este un lucru bun. Desigur, având în vedere că Egiptul este lider în regiunea Orientului Mijlociu şi spaţiul arab, este normal să fie o ţară prioritară pentru România. Mai mult decât atât, din Egipt poţi pătrunde mai departe pe piaţa ţărilor arabe şi africane", atrage atenţia doamna Nivine Abdelrahman, Ministru Plenipotenţiar pentru afaceri comerciale în cadrul Ambasadei Republicii Egipt la Bucureşti.

În afara faptului că Egiptul este o ţară mare, cu o piaţă internă de peste 85 milioane de locuitori, beneficiază şi de o poziţie-cheie în regiune. Având o investiţie aici, antreprenorul are apoi posibilitatea de a realiza exporturi scutite de taxe în spaţiul arab, deoarece Egiptul are acorduri de liber schimb cu ţările arabe în cadrul Zonei Arabe Extinse de Liber Schimb (GAFTA). De asemenea, este scutit de taxe şi comerţul cu ţările africane prin acordurile Pieţei Comune a Africii de Est şi de Sud (COMESA). Nu în ultimul rând, Egiptul are acord de asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, exporturile egiptene de produse industriale către UE sunt scutite de taxe. De asemenea exporturile de produse agricole sunt scutite de taxe în anumite perioade ale anului, iar în restul anului sunt practicate tarife reduse, argumentează reprezentantul biroului comercial egiptean din Bucureşti.

Ca destinaţie de investiţii, Egiptul se remarcă printr-o economie diversificată, o infrastructură dezvoltată, o forţă de muncă numeroasă şi calificată, cu costuri competitive şi taxe atractive.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional