Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2019

MANAGERII ESTIMEAZĂ CREŞTEREA SECTORULUI CONSTRUCŢIILORGeorgescu, APMCR: "Piaţa construcţiilor de la noi traversează o perioadă de echilibru"

R.R. Ştirile Zilei /

Georgescu, APMCR: "Piaţa construcţiilor de la noi traversează o perioadă de echilibru"

Managerii din sectorul construcţiilor preconizează, pentru perioada iulie-septembrie 2019, o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), arată cele mai recente date publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform comunicatului transmis ieri de INS, managerii estimează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%), în domeniul construcţiilor, precum şi o ascensiune a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +16%).

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR) ne-a declarat că estimările managerilor din sector sunt oarecum riscante, întrucât atunci când vorbim despre tendinţele din acest domeniu trebuie să avem în vedere şi aspecte precum clima, forţa de muncă sau sursele de finanţare.

Domnia sa a explicat: "Perspectiva managerilor mi se pare oarecum ris-cantă şi poate că nu au luat în calcul anumite aspecte: clima (utilizarea materialelor de construcţii, în bune condiţii, pentru a avea rezultate optime, impune anumite rigori); problemele de finanţare (nu ştim foarte clar când va fi rectificarea bugetară şi eu spun că trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că, totuşi, în prezent, statul este principalul investitor în construcţii în Româ-nia); forţa de muncă (care nu dă semne că ar încerca să îşi îmbunătăţească gradul de profesionalizare şi este posibil să nici nu prea aibă cu ce, întrucât mica mecanizare nu este implementată într-o măsură suficientă în toate firmele de profil). În privinţa creşterii preţurilor lucrărilor de construcţii, aceasta se încadrează în marja de inflaţie şi este cauzată de majorarea costurilor cu manopera şi cu materialele de cons-trucţii. Legat de forţa de muncă, ea pare să se stabilizeze şi, deşi există unele zvonuri potrivit cărora se va suplimenta din nou contingentul de angajaţi veniţi din străinătate, la ora actuală, ele nu sunt întărite şi de declaraţii guvernamentale foarte angajante".

Totodată, preşedintele APMCR a mai precizat că, în acest domeniu, primele cinci luni ale anului curent au des-cris un ciclu - a fost un început de an foarte bun, a urmat o scădere în perioada Sărbătorilor Pascale, apoi o ascensiune în luna mai şi puţin în iunie, iar acum stagează.

"Probabil că anul acesta totul a depins de banii de la stat, pentru că cel mai mult au mers construcţiile inginereşti şi remarc un fenomen: în toată ţara se asfaltează drumurile intercomunale şi comunale, este o frenezie pe care nu am mai văzut-o de mult şi probabil că primarii şi cei de la Consiliile Judeţene se pregătesc pentru alegeri", a mai spus Claudiu Georgescu, adăugând că zvonurile din piaţă au determinat un echilibru între cerere şi ofertă, iar studiile publicate în ultima vreme arată că potenţialii cumpărători sunt mai rezervaţi, mai temperaţi, în contextul în care zonele foarte bune din marile oraşe, cu facilităţi, nu mai suportă noi construcţii, astfel că acum se construieşte mai mult spre periferii, unde dotările sociale şi funcţionale nu prea există.

Domnul Georgescu este de părere că piaţa construcţiilor din ţara noastră traversează o perioadă de echilibru, de acalmie, cu menţiunea că sunt câteva proiecte anunţate, importante pentru sector.

Nu în ultimul rând, preşedintele APMCR a mai precizat că majorarea preţurilor locuinţelor merge, anul aces-ta, în tandem cu trendul de la nivel european, fiind aproximativ în aceeaşi marjă de creştere.

INS: "Cererea de servicii va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni"

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), mai transmite INS.

Potrivit datelor statistice, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +39%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +36%), iar referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Comunicatul INS mai notează: "În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de

către unităţile comerciale va înregis-tra o creştere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +12%)".

Conform estimărilor din luna iulie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, de asemenea, o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Datele INS mai arată că, în sectorul serviciilor se estimează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

EFORT ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Bursa Construcţiilor 7 / 2019

Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.