Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2020
Abonament gratuit

MARCEL BOLOŞ, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE:"Fostul Guvern şi Comisia Naţională de Prognoză au subestimat costurile pentru Autostrada Unirii"

GEORGE MARINESCU Ştirile Zilei /

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene :
"Nu am afirmat că Autostrada Unirii nu ar putea fi finanţată din fondurile structurale".

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene : "Nu am afirmat că Autostrada Unirii nu ar putea fi finanţată din fondurile structurale".

Autostrada Unirii (Târgu Mureş-Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni) are nevoie de două surse de finanţare, deoarece valoarea realizării ei este cuprinsă între 7 şi 9 miliarde de euro, cu mult mai mult decât a preconizat guvernul Dăncilă şi Comisia Naţională de Prognoză, a declarat, ieri, Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Victoria.

Marcel Boloş a arătat: "Nu am afirmat că Autostrada Unirii nu ar putea fi finanţată din fondurile structurale. Componenta Târgu Mureş -Târgu Neamţ este pregătită pentru accesarea finanţării din fondurile europene. În cazul tronsonului Târgu Neamţ - Iaşi-Ungheni, a fost stabilită de fostul guvern Dăncilă şi Comisia Naţională de Prognoză construirea în parteneriat public-privat, dar costurile au fost mult subestimate. În aceste condiţii parteneriatul public-privat nu poate fi realizat, deoarece lipsesc resursele financiare necesare. Această problemă este şi pe tronsonul Braşov-Comarnic, pe care fostul guvern dorea să îl construiască tot prin parteneriat public-privat. Şi pe acest tronson cheltuielile au fost subestimate. În calitate de fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, în anul 2016, ştiu că în masterplanul de transport trimis Comisiei Europene, autostrada Braşov-Comarnic era estimată la 2,1 miliarde euro. Guvernul Dăncilă şi Comisia Naţională de Prognoză au spus că, pe parteneriat public-privat, valoarea lucrărilor va fi de doar 1,3 miliarde euro. Sunt valori subestimate care pun în dificultate regimul parteneriatului public-privat".

Deoarece valoarea finală a Autostrăzii Unirii se va situa între 7 miliarde şi 9 miliarde euro, ministrul Fondurilor Europene susţine că este nevoie de o finanţare mixtă pentru acest proiect capital de infrastructură, în condiţiile în care alocarea totală pentru infrastructură în perioada 2014-2020 pentru ţara noastră a fost de 5,4 miliarde euro.

Marcel Boloş a spus: "Vom continua pregătirea documentaţiei tehnico-economic pentru a obţine finanţarea europeană pentru construirea tronsonului Târgu Mureş - Târgu Neamţ şi vom regândi o soluţie corectă de finanţare pentru tronsonul Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni. Pregătim o ordonanţă de urgenţă privind măsurile care se impun în domeniul modernizării infrastructurii rutiere şi feroviare din ţara noastră".

Viitorul act normativ ar urma să fie adoptat de guvern în cel mai scurt timp pentru a debloca situaţia actuală, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat, în urmă cu două zile, că ţara noastră are nevoie de 40 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi feroviare. El a precizat că, pentru realizarea tuturor lucrărilor necesare de infrastructură, Guvernul ar trebui să se împrumute şi să crească gradul de îndatorare.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional