Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MINDAUGAS VALUCKAS, CEO HANNER GROUP:"În România, am încetat să lucrăm cu băncile din anul 2009"

Companii /

"În România, am încetat să lucrăm cu băncile din anul 2009"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Salariile şi ofertele de finanţare de tip ipotecar cel mai probabil vor înregistra creşteri în viitorul apropiat, ceea ce va duce la o accesibilitate superioară a apartamentelor noi şi, astfel, va fi generată o cerere crescută pe piaţa rezidenţială autohtonă, ne-a declarat Mindaugas Valuckas, directorul executiv al Hanner Group.

    Domnia sa ne-a precizat că vânzările de apartamente de până acum au avut un volum redus, dar există, în continuare, multe familii tinere aflate în căutarea unei case.

    Hanner Group este o companie care nu a fost afectată de anii de criză şi care nu a vândut în pierdere în niciunul dintre proiectele dezvoltate, ne-a spus domnul Valuckas, care susţine că a apelat la reduceri de preţuri pentru locuinţe, dar că aceasta nu a fost o politică generală.

    Şeful Hanner apreciază că, în anii următori, clienţii vor fi mai atenţi la calitatea imobilului achiziţionat, dar şi la care sunt costurile de mentenanţă ale unei locuinţe şi la nivelul calităţii vieţii pe termen lung. Astfel, directorul executiv al companiei lituaniene ne-a spus că va fi înregistrată o creştere a cererii pentru apartamentele de calitate în faţa apartamentelor vechi sau a celor de calitate slabă, în timp ce preţurile locuinţelor vor stagna sau, cel mult, vor creşte într-un ritm similar evoluţiei inflaţiei.

    "Criza economică nu ne-a afectat vânzările"

    Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa rezidenţială din România pe termen scurt şi mediu?

    Mindaugas Valuckas: Estimăm o uşoară creştere a pieţei în anii următori. În ultimii ani, piaţa s-a contractat sau a stagnat. Pe viitor sunt de aşteptat, însă, îmbunătăţiri ai acestor parametri. Vânzările de apartamente de până acum au avut un volum redus. În continuare, există multe familii tinere aflate în căutarea unei case pe care să o cumpere, dar mulţi nu-şi permit încă imobile de calitate care să beneficieze de o construcţie superioară, dar şi de un amplasament ideal cu o infrastructură optimă.

    Credem că atât salariile, cât şi ofertele de finanţare de tip ipotecar vor înregistra creşteri în viitorul apropiat, ceea ce va duce la o accesibilitate superioară a apartamentelor noi, generând, astfel, o cerere mai mare în piaţă.

    Reporter: Credeţi că va exista o cerere mai mare de locuinţe?

    Mindaugas Valuckas: Am remarcat că oamenii nu înţeleg încă suficient diferenţele dintre un apartament nou de calitate superioară şi unul vechi sau unul nou de calitate îndoielnică. În cele din urmă, oamenii cumpără foarte rar o casă de-a lungul întregii lor vieţi, poate o dată sau cel mult de trei ori. Aşadar, această achiziţie reprezintă un pas, un angajament foarte serios pe care îl fac. Cu toate acestea, se poate observa că atunci când merg şi aleg o casă sau un apartament nu se documentează suficient, nu cercetează atent pe ce dau banii. Am observat chiar o categorie de clienţi care nici măcar nu e interesată să înţeleagă ce înseamnă calitatea în acest domeniu.

    Credem că acest fenomen se va schimba în viitorul apropiat. Clienţii vor fi mai atenţi la calitatea imobilului achiziţionat, dar şi la care sunt costurile de mentenanţă ale unei locuinţe şi la nivelul calităţii vieţii pe termen lung.

    Toate aceste elemente ar trebui să ducă la o creştere a cererii pentru apartamente de calitate în faţa apartamentelor vechi sau a celor de calitate slabă.

    Reporter: Ce estimări aveţi în ceea ce priveşte preţurile de vânzare?

    Mindaugas Valuckas: Nu credem că preţurile vor creşte. Mai degrabă estimăm o stagnare a preţurilor sau cel mult o creştere într-un ritm similar evoluţiei inflaţiei.

    Reporter: Cum aţi reuşit să construiţi şi să vindeţi locuinţe în perioada crizei economice?

    Mindaugas Valuckas: Hanner este o companie care nu a fost afectată de anii de criză. Nu am vândut în pierdere în niciunul dintre proiectele dezvoltate. Primii doi ani de criză s-au dovedit chiar foarte buni în istoria noastră. Am apelat la unele reduceri de preţuri, dar aceasta nu a fost o politică generală. De exemplu, anul 2009 a fost cel mai bun an din toată istoria noastră la capitolul vânzări pe piaţa din Lituania, datorită faptului că majoritatea competitorilor intraseră în faliment sau în insolvenţă şi au sistat pentru o perioadă vânzările. În 2010 am demarat aici anumite lucrări de construcţii pentru ansambluri rezidenţiale, aceste proiecte dovedindu-se ulterior foarte profitabile deoarece, în acel interval, preţurile de construcţie au fost la cel mai mic nivel şi, pur şi simplu, nu aveam competiţie.

    Reporter: Câte locuinţe a vândut Hanner, până acum, în România?

    Mindaugas Valuckas: Hanner a investit alături de alţi parteneri în proiectele City Centre Residence şi Carol Park Residence. Ambele proiecte sunt vândute în totalitate. Blocurile din aceste ansambluri au peste 260 de unităţi.

    Reporter: Câte locuinţe aveţi scoase la vânzare în acest moment?

    Mindaugas Valuckas: În acest moment avem la vânzare peste o mie de unităţi pe plan global. Majoritatea sunt apartamente pe segmentul mediu localizate în Vilnius şi Riga. Mai avem la vânzare şi un proiect pentru segmentul mediu superior în Ucraina. The Park se încadrează în aceeaşi categorie. Toate apartamentele sunt în clădiri cu o eficienţă energetică superioară, fiind vizate familiile tinere care pun un accent deosebit pe calitate.

    Reporter: Care este strategia de dezvoltare a companiei pentru anii următori?

    Mindaugas Valuckas: Vom continua să dezvoltăm proiectele actuale şi studiem piaţa pentru achiziţia unor noi loturi de constucţie. În acest moment, plănuim intrarea pe piaţa din Marea Britanie şi pe cea din Germania. Acesta este un plan de perspectivă pentru următorii 3-5 ani. Vedem pe aceste pieţe un potenţial ridicat pentru dezvoltări rezidenţiale de calitate superioară cu focus pe eficienţa energetică.

    Reporter: Care credeţi că sunt factorii ce ar putea duce la o creştere stabilă a pieţei rezidenţiale din România?

    Mindaugas Valuckas: Evoluţia pieţei rezidenţiale va fi influenţată de doi factori principali, respectiv evoluţia salariilor şi disponibilitatea creditării.

    Reporter: Cum apreciaţi nivelul taxelor şi impozitelor din ţara noastră?

    Mindaugas Valuckas: Taxele şi impozitele din România sunt la un nivel mediu. Cuantumul TVA este într-un palier superior comparativ cu alte pieţe pe care activăm.

    Reporter: Cum colaboraţi cu băncile?

    Mindaugas Valuckas: În România am încetat să lucrăm cu băncile în anul 2009. Băncile arată că sunt deschise în oferta de creditare, dar în momentul în care realizezi nişte demersuri în acest sens te izbeşti de un nivel ridicat al cerinţelor. Din punctul nostru de vedere, este mult mai facil să lucrăm cu fonduri proprii. Peste o mie de apartamente care sunt dezvoltate acum de Hanner sunt realizate doar cu finanţare internă.

    Reporter: Cum caracterizaţi relaţia pe care o aveţi cu autorităţile din România?

    Mindaugas Valuckas: În general nu am întâmpinat dificultăţi la acest capitol. Au mai fost mici întârzieri, în special în lunile de vară. Din fericire, însă, întârzierile nu au fost atât de mari încât să ne afecteze activitatea.

    Reporter: Ce credeţi că ar trebui să facă Guvernul pentru a încuraja investitorii străini?

    Mindaugas Valuckas: Din punctul nostru de vedere, credem că autorităţile pot sprijini familiile tinere în achiziţia unor apartamente noi, de calitate superioară. Măsurile de sprijin care dau un impuls construcţiei de locuinţe noi influenţează major economia în ansamblu: mai multe locuri de muncă, mai multe tranzacţii, mai multe taxe plătite statului.

    Reporter: Cum vedeţi competiţia de pe piaţa locală rezidenţială?

    Mindaugas Valuckas: Fiecare competitor are o abordare diferită. Observăm în piaţă lipsa unei abordări pe termen lung. Majoritatea dezvoltatorilor sunt concentraţi pe a vinde în profit astăzi, fără să fie interesaţi de satisfacţia clienţilor pe termen lung. Hanner tocmai pe acest element se concentrează - un trai cât mai bun al clienţilor nu doar azi, ci şi peste câteva decenii.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner Group a anunţat că va construi 460 de locuinţe în zona din apropierea Parcului Tineretului din Bucureşti, investiţia totală fiind de aproximativ 37 de milioane de euro.

    Mindaugas Valuckas, directorul executiv al companiei, a declarat: "Complexul The Park este cea mai mare dezvoltare a companiei pe piaţa românească şi va cuprinde patru blocuri, totalizând 460 de apartamente, situate în apropiere de Parcul Tineretului, pe strada Pajiştei. Primul bloc din ansamblu a fost finalizat în primul semestru al acestui an şi cuprinde 69 de apartamente şi studiouri, cu suprafeţe cuprinse între 48 şi 108 metri pătraţi. Am început dezvoltarea şi pentru celelalte clădiri, acestea urmând să fie construite în trei etape, câte un bloc pe an. Următoarea clădire va fi livrată în 2015, iar ultima în 2017. Fiecare dintre aceste imobile va avea 130 de studiouri şi apartamente cu două, trei sau patru camere. Întregul proiect respectă standardele europene în ceea ce priveşte calitatea construcţiei, depăşind normele locale în materie de conductivitate termică".

    Potrivit datelor companiei lituaniene, proiectul The Park beneficiază, printre altele, de amenajare peisagistică, loc de joacă pentru copii şi parcare supraterană, iar în faza următoare va fi dezvoltată şi parcarea subterană pentru întregul complex. Mindaugas Valuckas susţine că, în primele două luni de la finalizarea primului bloc, au fost achiziţionate peste 30% dintre apartamente, preţurile începând de la 55.000 de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional