Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

NEPI Rockcastle anunţă un buget de peste 650 milioane de euro pentru proiectele de dezvoltări

T.B. Ştirile Zilei /

NEPI Rockcastle anunţă un buget de peste 650 milioane de euro pentru proiectele de dezvoltări

NEPI Rockcastle, proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est, anunţă un buget semnificativ dedicat proiectelor aflate în faza de dezvoltare sau modernizare pe termen mediu, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei. Astfel, compania va aloca peste 650 de milioane de euro lucrărilor de construcţie şi reamenajare, acesta reprezentând cel mai mare program de investiţii în retailul comercial din Europa Centrală şi de Est, transmite sursa.

Potrivit comunicatului, "În prezent, NEPI Rockcastle îşi adaptează cu atenţie portofoliul de proiecte aflate în dezvoltare, pentru a răspunde cererii mari de spaţii comerciale, pe care am observat-o în Europa Centrală şi de Est, atât din partea retailerilor internaţionali şi locali, cât şi dinspre alte sectoare, precum divertismentul sau HoReCa.

Am remarcat această tendinţă şi în cursul ediţiei de anul acesta a MIPIM, cel mai mare eveniment global de real-estate, unde am avut oportunitatea să discut cu numeroşi jucători importanţi din industrie, potenţiali parteneri sau investitori ai NEPI Rockcastle în parcursul nostru de creştere a portofoliului. Consider că extinderea noastră în regiunea Europei Centrale şi de Est este o necesitate, pentru că aici există un potenţial remarcabil: spre deosebire de Europa de Vest, suprafaţa de spaţii comerciale este în continuare prea mică în raport cu cererea, iar economiile din regiune sunt într-un proces puternic de creştere. Tocmai de aceea ne-am calibrat strategia de dezvoltare, începând cu achiziţiile de proprietăţi pe care le-am făcut la finalul lui 2022 şi continuând cu dezvoltările şi proiectele majore derulate în 2023, precum şi adaptarea programului nostru de investiţii. Ne aşteptăm ca actualul portofoliu de proiecte aflate în dezvoltare să aducă profit din 2027", a declarat Rudiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Conform datelor companiei, NEPI Rockcastle are un portofoliu de 168.800 mp de proiecte în construcţie sau modernizare, deja demarate sau în plan pentru 2024, în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria. Cele mai importante sunt:

"Extinderea Promenada Mall, Bucureşti, România - proiect mixed-use în valoare de aproximativ 282 milioane de euro, cu o suprafaţă de 55.400 mp, a cărui finalizare este planificată la sfârşitul anului 2026. Proiectul este amplu şi presupune excavarea celui mai adânc subsol de clădire din Europa Centrală şi de Est, de 26 de metri, unde va fi construită o parcare de 2.400 de locuri, amplasată pe şase niveluri.

Dezvoltarea Galaţi Retail Park, România - proiectul va avea 33.200 mp, iar investiţia se va ridica la 48 milioane de euro.

Dezvoltarea Promenada Plovdiv, Bulgaria - noul centru comercial va ocupa o suprafaţă de 60.500 mp, va genera aproximativ 1.500 de locuri de muncă, iar investiţia se ridică la 173 milioane de euro. Proiectul se află în curs de autorizaţie, iar inaugurarea sa este planificată pentru 2026. Promenada Plovdiv va fi a treia investiţie a companiei în Bulgaria, alături de Serdika Center şi Paradise Center din Sofia. Prin deschiderea viitorului centru comercial, Bulgaria va deveni a treia cea mai mare piaţă din portofoliul NEPI Rockcastle, după suprafaţa închiriabilă brută (GLA) şi valoarea activelor, în urma României şi a Poloniei şi înaintea Ungariei.

Modernizarea Bonarka City Center Mall, Cracovia, Polonia - proiect în valoare de 79 milioane de euro, care include o reproiectare arhitecturală de natură să adauge 4.700 mp la suprafaţă iniţială de 76.300 mp.

Modernizarea Arena Mall, Budapesta, Ungaria - un proiect îm valoare de 31 milioane de euro, cu o durată de cinci ani".

Alte proiecte, conform sursei: extinderea Ploieşti Shopping City, România - proiectul presupune adăugarea a 7.400 mp; extinderea Galeria Wolomin cu 2.800 mp şi Pogoria Shopping Centre, în Dabrowa Gornicza, cu 4.800 mp, ambele în Polonia. Investiţiile se ridică la o valoare totală de 39 milioane de euro.

De asemenea, NEPI Rockcastle intenţionează să extindă proiectul său pilot de succes, care a presupus instalarea de panouri fotovoltaice substanţial în tot portofoliu de proprietăţi din România, în 2022 şi 2023. Astfel, în prezent, aceste instalaţii produc 25% din necesarul total de energie al portofoliului din România. Instalarea panourilor fotovoltaice s-a dovedit a fi un proiect care nu doar că se aliniază strategiei de sustenabilitate a grupului, ci are si un impact pozitiv din punct de vedere operaţional, se mai arată în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional