Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

One United Properties raportează un profit net de 286,9 milioane de lei în primul semestru

S.B. Ştirile Zilei /

One United Properties raportează un profit net de 286,9 milioane de lei în primul semestru

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a raportat un profit net de 286,9 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri consolidată a crescut cu 25%, la 843,5 milioane de lei.

"One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din România, înregistrează o cifră de afaceri consolidată de 843,5 milioane de lei în semestrul 1 2023, cu o creştere de 25% în comparaţie cu semestrul 1 2022. Profitul brut a atins suma de 344,5 milioane de lei, o creştere de 16% (excluzând câştigul unic din achiziţia negociată a Bucur Obor recunoscută în semestrul 1 2022 în valoare de 94,1 milioane de lei)", anunţă compania.

Profitul net a însumat 286,9 milioane de lei, înregistrând o creştere de 13% faţă de semestrul 1 2022 (o scădere de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dacă se include impactul din câştigul unic).

Pentru anul 2023, One United Properties îşi propune o cifră de afaceri de 1,43 miliarde de lei şi un profit net de 530 de milioane de lei, în conformitate cu bugetul publicat la începutul anului. În concordanţă cu strategia de dividende a companiei, Consiliul de Administraţie intenţionează să propună distribuirea dividendelor semestriale din 2023 către acţionari în perioada următoare. Această propunere va fi supusă aprobării în cadrul Adunării Generale Semestriale a Acţionarilor.

Compania a încheiat trimestrul cu o poziţie semnificativă de numerar de 398,2 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de începutul anului dată fiind activitatea susţinută de dezvoltare desfăşurată în S1 2023, precum şi plata celei de-a doua tranşe a dividendelor aferente anului 2022. Suma de încasat în temeiul contractelor încheiate cu clienţii a atins la 30 iunie 2023 nivelul istoric de 281 milioane de euro în numerar suplimentar până în 2025. Indicatorul loan-to-value brut s-a îmbunătăţit cu 3 puncte procentuale, ajungând la 25% la 30 iunie 2023, în timp ce gradul net de îndatorare a fost de 14%.

"One United Properties a obţinut rezultate remarcabile în prima jumătate a anului. În ciuda unei scăderi cu două cifre a vânzărilor pe segmentul rezidenţial din Bucureşti, echipa noastră aproape a triplat vânzările de unităţi noi faţă de prima jumătate a anului 2022, realizare care evidenţiază atractivitatea unică a dezvoltărilor noastre şi o preferinţă tot mai accentuată a clienţilor pentru calitate. Am atins un record istoric de 152,4 milioane de euro în vânzările rezidenţiale noi în S1 2023. Această realizare atestă poziţia noastră distinctă pe piaţă şi cererea pentru dezvoltările noastre. Scăderea marjei nete a segmentului rezidenţial poate fi atribuită abordării noastre de recunoaştere a veniturilor. Începând din T4 2022 până în S1 2023, am iniţiat un număr considerabil de şantiere de construcţie noi. De obicei, traiectoria costurilor într-o dezvoltare nouă nu este liniară; etapele timpurii implică costuri ridicate generate de excavaţii, construirea fundaţiilor şi dezvoltarea infrastructurii. Cu toate acestea, în cadrul întregii noastre activităţi de dezvoltare rezidenţială, ne menţinem obiectivul de a obţine marje de profit brut de peste 35%, care ne permit să oferim randamente constante acţionarilor noştri," spune Victor Capitanu, co-CEO One United Properties.

Creşterea cifrei de afaceri a fost susţinută de o creştere de 56% a veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale, care au ajuns la 604,1 milioane de lei în S1 2023, faţă de 386,8 milioane de lei în S1 2022. Această creştere a fost generată de oferta de proprietăţi rezidenţiale extinsă şi mai diversificată, în special la One Lake District şi One Lake Club, unde vânzările au început în acest an.

Venitul net din proprietăţile rezidenţiale a scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 178,1 milioane de lei, dată fiind metoda de recunoaştere a veniturilor aplicate de grup, deoarece un număr semnificativ de noi dezvoltări, la care construcţia a început în 2023, au fost adăugate în portofoliul de vânzări, în timp ce unităţile de la One Verdi Park şi One Floreasca Vista au fost finalizate şi predate clienţilor.

"Indiferent de metoda de plată aleasă de client, grupul recunoaşte veniturile din vânzările tuturor dezvoltărilor rezidenţiale în funcţie de progresul construcţiei. În consecinţă, marja netă a segmentului rezidenţial a scăzut de la 48,2%, aşa cum a fost înregistrată pentru S1 2022, la 29,5% pentru S1 2023", precizează compania.

În primul semestru din acest an, One United Properties a vândut şi pre-vândut 466 de apartamente (+179% faţă de S1 2022) cu o suprafaţă totală de 39.082 mp (+146% faţă de S1 2022), iar 794 de locuri de parcare şi alte tipuri de unităţi (+89% faţă de S1 2022) au fost vândute şi pre-vândute pentru un total de 152,4 milioane de euro în primele şase luni ale anului 2023 (+129% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). La data de 30 iunie 2023, 65% din toate apartamentele disponibile fuseseră vândute, One High District fiind dezvoltarea cea mai căutată în S1 2023, cu 214 unităţi vândute.

"Provocarea noastră istorică a fost să facem faţă cererii copleşitoare care adesea a depăşit oferta noastră. Astăzi, datorită unei strategii bine planificate de achiziţionare a terenurilor, chiar şi cu 65% din unităţile dezvoltărilor noastre deja vândute la 30 iunie, aveam în continuare 1.762 de unităţi disponibile pentru vânzare şi pre-vânzare, precum şi încă 2.573 de unităţi în dezvoltări aprobate care aşteaptă în prezent demararea construcţiei şi a vânzărilor. Putem adapta complet portofoliul nostru de vânzări pentru a satisface cererea clienţilor prin adăugarea acestor noi unităţi. Mai mult decât atât, în afara unui bogat portofoliu rezidenţial în desfăşurare, segmentul nostru comercial promite să ofere creştere trimestrială susţinută. Abordarea noastră strategică în afaceri, axată pe cele mai bune locaţii, însoţită de o calitate fără egal, asigură un flux constant în timpul fazei de construcţie şi anticipează, de asemenea, câştiguri viitoare previzibile. Acest lucru ne poziţionează ca o opţiune de investiţii ideală pentru cei care urmăresc o creştere previzibilă, dar accelerată," a spus Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Veniturile din închirieri, care includ veniturile generate de divizia comercială şi veniturile din serviciile pentru chiriaşi, au înregistrat o creştere de 119%, ajungând la 62,8 milioane de lei. Efectul a fost generat de veniturile din întregul portofoliu, în special de la chiriaşii celor mai mari dezvoltări: One Tower, One Cotroceni Park 1, One Victoriei Plaza şi impactul rezultatelor generate de Bucur Obor, consolidate sub divizia de retail. Veniturile din închirieri vor continua să crească în S2 2023 datorită livrării One Cotroceni Park 2 în T1 2023, odată ce amenajările vor fi finalizate. Până la sfârşitul S1 2023, suprafaţa totală închiriabilă (GLA) a portofoliului de birouri al Companiei a ajuns la 118.000 mp, incluzând One Tower, One Cotroceni Park Faza 1 şi Faza 2 şi One Victoriei Plaza. Împreună cu componenta de retail, portofoliul comercial al One United Properties, care include Bucur Obor şi One Gallery, va atinge o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 160.000 mp.

În S1 2023, acţiunea ONE a fost a 7-a cea mai tranzacţionată acţiune pe Bursa de Valori Bucureşti în ceea ce priveşte lichiditatea absolută şi a 6-a cea mai tranzacţionată în funcţie de lichiditate raportată la free-float.

Capitalizarea de piaţă la data de 30 iunie 2023 a fost de 3,5 miliarde de lei. În S1 2023, acţiunile ONE au crescut cu 9,23%, depăşind performanţa indicelui BET, care a avansat cu 7%, în timp ce randamentul total pentru acţiunile ONE a fost de 10,4% faţă de 10% pentru indicele BET-TR.

Începând cu data de 1 iunie 2023, acţiunile ONE au fost incluse în indicele MSCI Frontier Markets Small Cap şi indicele MSCI Romania Small Cap. La data de 10 august 2023, MSCI a anunţat că, începând cu 31 august 2023, acţiunile ONE vor fi promovate din categoria Small Cap în categoria Mid Cap, devenind parte din indicii MSCI Frontier şi MSCI Romania, care includ exclusiv companii de dimensiuni medii şi mari.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional