Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2022

P3 Logistic Parks preia terenul unor foste magazii pentru a dezvolta un campus sustenabil de centre de date în Hanau, Germania

S.B. Ştirile Zilei /

P3 Logistic Parks preia terenul unor foste magazii pentru a dezvolta un campus sustenabil de centre de date în Hanau, Germania

P3 Logistic Parks, un dezvoltator de top şi proprietar pe termen lung de proprietăţi logistice în Europa, a preluat fostele magazii Großauheim din Hanau de la Bundesanstalt fur Immobilienaufgaben (Institutul pentru Imobiliare Federale).

P3 va dezvolta un campus de centre de date la scară largă, P3 Datacenter Hanau, pe o suprafaţă de 250.000 m². Protecţia climatică şi eficienţa energetică joacă un rol central în proiectarea noului amplasament. Campusul va fi construit şi operat în mod durabil şi va fi alimentat cu energie electrică 100% verde.

Construcţia campusului va avea loc în mai multe etape, cel puţin opt module de centre de date urmând a fi ridicate în următorii zece ani pe o suprafaţă construită de aproximativ 200.000 de metri pătraţi. Proiectul reprezintă o dezvoltare de tip brownfield, ceea ce înseamnă că P3 va decontamina spaţiul, care a fost abandonat din anul 2008, va efectua procesul de dezmembrare totală a construcţiei, va recicla stocul existent şi va folosi materialele pentru lucrări la fundaţie.

Capacitatea planificată la nivelul întregului campus este de 180 de megawaţi. Pentru o funcţionare durabilă, P3 a stabilit o serie de obiective de sustenabilitate cu autorităţile oraşului Hanau şi s-a angajat să le implementeze. Acestea includ faptul că P3 Datacenter va fi complet alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, odată cu punerea în funcţiune a primului modul. În plus, o atenţie deosebită va fi acordată eficienţei energetice, echilibrării şi reducerii emisiilor de CO2. În acest sens, datele corespunzătoare vor fi comunicate anual către oraş şi consumul tuturor resurselor va fi monitorizat printr-un sistem de management al energiei.

Pentru a proteja flora şi fauna locală, P3 va implementa măsuri de protecţie a speciilor. Acestea includ stabilirea unor zone de compensare şi de relocare a animalelor care au nevoie de protecţie. În plus, va crea alte habitate adecvate, cum ar fi turnuri pentru păsări şi adăposturi pentru lilieci şi va ecologiza zona în care va fi dezvoltat proiectul.

Soenke Kewitz, Managing Director P3 Logistic Parks Germania, spune: "Boom-ul comerţului electronic şi adoptarea modului de lucru de la distanţă sunt o dovadă a importanţei tot mai mari a centrelor de date pentru noi toţi. Fără acestea, digitalizarea avansată nu este posibilă, iar necesitatea de a răspunde acestei cerinţe printr-o alternativă ecologică este enormă. Suntem foarte încântaţi să putem dezvolta o astfel de soluţie de viitor printr-o cooperare între P3 Datacenter Hanau şi autorităţile locale."

Claus Kaminsky, primarul oraşului Hanau, spune: "Transformarea fostelor magazii Großauheim într-un campus de centre de date foarte mare raportat la standardele internaţionale, reprezintă pentru noi elementul esenţial în implementarea strategiei noastre privind centrele de date. Dezvoltarea în comun şi asumarea obligatorie a unor obiective de sustenabilitate, dincolo de nivelul general acceptat - de exemplu, jumătate din energie va fi alimentată din surse regenerabile locale - a fost deosebit de importantă pentru noi, având în vedere amploarea finală a construcţiei."

Campusul prevede şi construcţia unei centrale termice şi electrice de către Gemeinschaftskraftwerk Hanau GmbH und Co. KG. Acest lucru va asigura furnizarea de încălzire în mod ecologic pentru oraşul Hanau începând cu anul 2024, după expirarea contractului cu centrala electrică Staudinger. Proiectul va cuprinde şi construcţia unei staţii de transformare de către operatorul local de reţea Hanau Netz GmbH.

Semir Selcukoglu, Manager al P3 Logistic Parks Datacenter, spune: "Proiectul nostru din Hanau va reprezenta unul dintre cele mai mari campusuri de centre de date din Europa. Întrebarea pe care ne-am adresat-o în acest timp a fost: cum putem alinia nevoile unui centru de date la scară largă cu provocările schimbărilor climatice? Sunt deosebit de mândru că în dialogul nostru cu autorităţile locale din oraşul Hanau am găsit o soluţie inovatoare. Aştept în continuare, cu nerăbdare, dezvoltarea proiectului, care echivalează cu suprafaţa a 35 de terenuri de fotbal, ce va fi alimentat în întregime cu energie electrică verde. În plus, proiectul nu va avea un impact negativ asupra echilibrului funciar al zonei Rin-Main, fiind o zonă deja exploatată, folosită anterior în scopuri militare."

Claus Niebelschuetz, Manager de vânzări la Institutul pentru Imobiliare Federale, comentează: "Construirea centrului de date P3 Hanau pe locul fostelor magazii Großauheim este rezultatul unei colaborări dintre P3 Logistic Parks, Institutul pentru Imobiliare Federale şi oraşul Hanau şi, în acelaşi timp, reprezintă un alt pas important în procesul de conversie din oraş, în care fostele proprietăţi americane sunt folosite ulterior în scopuri civile, cu utilitate în viitor."

Dezvoltarea campusului centrului de date este speculativă. Conceptul este proiectat pentru a fi utilizat de operatorii de centre de date în calitate de chiriaşi. Oraşul Hanau este o locaţie deosebit de atractivă datorită proximităţii cu hub-ul DE-CIX din Frankfurt.

P3 a fost sprijinit în procesul de intermediere a proprietăţii de către consultantul internaţional imobiliar CBRE, divizia A&T Industrial & Logistics, condusă de Rainer Koepke, şi a fost consiliat juridic cu privire la achiziţie de către firma de avocatură Noerr, condusă de Dr. Alexander Jänecke şi Dr. Tim Behrens.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii