Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2021
Abonament gratuit

Parcurile de retail - mult mai rezistente decât mallurile, în pandemie

Piaţa Imobiliară /

Parcurile de retail - mult mai rezistente decât mallurile, în pandemie
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Parcurile de retail din ţara noastră s-au dovedit a fi mult mai reziliente în timpul pandemiei decât mallurile, cifra de afaceri a companiilor care deţin astfel de proprietăţi scăzând, pe parcursul anului 2020 cu 9,5%, faţă de un recul de 20,6% în cazul mallurilor, conform unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care a luat în calcul rezultatele financiare a peste 60 de proiecte de retail modern.

  Rezultatele indică o scădere medie a cifrei de afaceri de 18,5% comparativ cu anul 2019, ultimul an fără restricţii de funcţionare, de la 607 miloane euro la 495 milioane euro, astfel că proprietarii de centre comerciale (malluri şi parcuri de retail) din România au avut un impact de circa 112 milioane de euro în venituri, ca urmare a situaţiei pandemice, arată sursele citate.

  Specialiştii explică impactul mai puternic al pandemiei asupra mallurilor prin închiderea pe perioade destul de lungi de timp a magazinelor neesenţiale cu acces din interior, precum şi a cinematografelor şi restaurantelor, două categorii de chiriaşi care au, de regulă, o prezenţă mult mai ridicată în cadrul mallurilor.

  Datele preliminare de la Ministerul Finanţelor arată o scădere de circa 35% a cifrei de afaceri a operatorilor de restaurante, în vreme ce numărul total al spectatorilor în cinematografe a scăzut, anul trecut, cu 75%, conform Centrului Naţional al Cinematografiei. Cele două segmente au fost, aşada,r printre cele mai afectate de restricţiile guvernamentale, fapt ce s-a translatat în mod direct şi asupra rezultatelor centrelor comerciale.

  Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox, subliniază: "Analiza noastră confirmă sentimentul pieţei în ceea ce priveşte performanţele proiectelor de retail modern, în special a parcurilor de retail ce au reuşit să diminueze considerabil pierderile generate de pandemie şi de restricţiile adoptate pentru combaterea acesteia. Mai mult, dacă ne uităm la proiectele aflate în acest moment în construcţie sau în diverse stadii de planificare, observăm că tot parcurile de retail vor predomina, acest tip de dezvoltare fiind preferat datorită unor costuri mai mici de construcţie şi a unei tipologii de chiriaşi mai puţin afectată de situaţii economice sau sanitare speciale".

  Conform specialiştilor de la JLL România, stocul spaţiilor din retail la nivel naţional este de 3,68 milioane mp, din care 1,188 milioane mp în Bucuresti.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Materiale

  Mobilier

  Fotoreportaj

  Finanţare

  Investiţii

  Perspective

  Companii

  Internaţional