Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

Piaţa de birouri, sub presiune la finalul trimestrului 3

G.D. Ştirile Zilei /

Alexandru David, Head of Research JLL România

Alexandru David, Head of Research JLL România

Piaţa de birouri traversează o perioadă de stagnare, înregistrând valori ale cererii similare cu cele din 2021, conform unui comunicat remis redacţiei. Livrările de spaţii de birouri s-au redus şi vor rămâne la un nivel scăzut şi în 2023.

Potrivit sursei citate, în primele 9 luni din 2022 cererea totală de spaţii de birouri în Bucureşti a fost de aproximativ 200.000 m², valoare similară cu aceeaşi perioada din 2021. Cererea netă a crescut cu 5% faţă de anul precedent, până la aproximativ 106.000 m².

În T3 au fost închiriaţi în total 65.700 m² de spaţii de birouri, volum aproape identic cu cel înregistrat în trimestrul precedent.

Cererea netă, care contribuie la creşterea stocului ocupat, a fost în T3 de 22.300 m², în scădere cu aproape 40% comparativ cu trimestrul precedent (36.700 m²).

Cea mai mare parte din cererea totală din T3 a venit dinspre sectorul de IT (aproximativ 37%), de servicii profesionale (19%) şi de hi-tech (11,5%).

"Piaţa de birouri trece printr-o perioadă cu multiple provocări, reflectând incertitudinile din economie şi presiunea inflaţionistă, care descurajează expansiunea companiilor. Astfel, revenirea pieţei de profil la nivelul de dinainte de pandemie este şi ea întârziată. Dacă nu vedem o creştere a volumelor, sesizăm în schimb o preferinţă din ce în ce mai mare pentru spaţii clasa A, de o calitate cât mai bună", a declarat Alexandru David, Head of Research JLL România.

În trimestrul al treilea a fost livrată o singură clădire de birouri în Bucureşti, respectiv H Tudor Arghezi 21, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 7,000 m², dezvoltată de Hagag în apropiere de Piaţa Universităţii.

În primele 9 luni din 2022 volumul livrărilor a fost la un nivel scăzut, în Bucureşti fiind finalizaţi 105.000 m², faţă de 154.000 m² în aceeaşi perioada din 2021, subliniază sursa citată.

Până la sfârşitul anului 2022 urmează să mai fie livrate pe piaţa din Bucureşti alte două clădiri de birouri, însumând o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 54.000 m², respectiv cea de a două faza din One Cotroceni Park, cu 34.500 m², proiect dezvoltat de One United Properties, şi Equilibrium 2, cu 19.500 m², dezvoltat de Skanska.

Pentru 2023 sunt aşteptate şi mai puţine livrări decât în acest an, respectiv în jur de 70.000 m², explicabil având în vedere impactul inflaţionist asupra costurilor de construcţie, dar şi asupra planurilor de extindere ale companiilor.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a înregistrat o uşoară creştere în T3, de la 12,75% în trimestrul precedent, la 13%, pe fondul unei cereri nete mai mici.

După o majorare în T2 de la 18.5 Euro pe m² pe luna la 19 Euro pe m² pe luna, chiriile prime s-au menţinut la acelaşi nivel şi în T3. Însă, având în vedere presiunile inflaţioniste, sunt posibile noi creşteri ale chiriilor în următoarele trimester, se menţionează în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective