Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Plan Radar: 5 competenţe digitale esenţiale în construcţii

T.B. Ştirile Zilei /

Plan Radar: 5 competenţe digitale esenţiale în construcţii

Industria construcţiilor, cunoscută în mod tradiţional pentru munca manuală, trece printr-o transformare profundă în ultimii ani, se arată într-un comunicat al Pan Radar. Integrarea tehnologiilor digitale nu numai că a revoluţionat modul în care sunt planificate, proiectate şi executate proiectele, dar a dat naştere, de asemenea, la o cerere pentru un nou set de competenţe.

Competenţele digitale nu sunt doar avantajoase, ci şi esenţiale pentru profesioniştii din industria construcţiilor. Modelarea informaţiilor despre clădiri (BIM), realitatea virtuală şi augmentată (VR/AR), gestionarea digitală a proiectelor, expertiza în domeniul tehnologiei durabile şi competenţa în domeniul analizei datelor sunt acum parte integrantă a unei cariere de succes în construcţii, potrivit sursei citate.

Adoptarea acestor competenţe poate deschide noi căi pentru inovare, colaborare şi eficienţă într-o industrie care continuă să evolueze într-un ritm rapid. Pe măsură ce construcţiile devin din ce în ce mai digitalizate, cei care stăpânesc aceste competenţe vor fi bine pregătiţi pentru a modela viitorul mediului construit.

În comunicat, se arată cele 5 competenţe digitale esenţiale trebuie să aibă specialiştii în construcţii:

1.Stăpânirea Building Information Modeling (BIM).

Modelarea informaţiilor despre clădiri (BIM) este o reprezentare digitală colaborativă a unui proiect de construcţie care se întinde pe întregul său ciclu de viaţă. Stăpânirea software-ului BIM permite profesioniştilor să creeze un model 3D care cuprinde aspectele arhitecturale, structurale, mecanice şi electrice ale unui proiect. Această abordare holistică îmbunătăţeşte comunicarea între părţile interesate de proiect, reduce erorile şi facilitează luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză. Un practician BIM calificat poate optimiza proiectele, poate îmbunătăţi programarea proiectelor şi poate îmbunătăţi estimarea costurilor, ceea ce duce la o execuţie eficientă a proiectelor şi la o mai mare satisfacţie a clienţilor.

2.Cunoştinţe în domeniul realităţii virtuale şi augmentate (VR/AR)

Tehnologiile de realitate virtuală şi augmentată şi-au găsit o aplicare valoroasă în industria construcţiilor. Instrumentele VR/AR permit profesioniştilor să vizualizeze şi să experimenteze un proiect de construcţie înainte de a fi construit, ajutând la validarea proiectării şi la implicarea părţilor interesate. De exemplu, arhitecţii pot utiliza VR pentru a parcurge o clădire înainte de începerea construcţiei, identificând defectele de proiectare sau problemele spaţiale. În mod similar, AR poate suprapune informaţii digitale pe un şantier de construcţie din lumea reală, îmbunătăţind comunicarea la faţa locului şi procesul decizional.

Fiind la curent cu aceste tehnologii, profesioniştii din domeniul construcţiilor pot rămâne competitivi şi pot fi mai bine pregătiţi pentru viitorul construcţiilor digitale.

3.Competenţe de gestionare digitală a proiectelor (PlanRadar)

Managementul proiectelor se află în centrul eforturilor de succes în domeniul construcţiilor. Profesioniştii din domeniul construcţiilor trebuie să deţină skill-uri în utilizarea software-ului de gestionare a proiectelor pentru a simplifica comunicarea, a urmări progresul, a gestiona resursele şi a asigura respectarea termenelor. Instrumentele de colaborare şi platformele bazate pe cloud facilitează actualizările în timp real şi asigură o coordonare perfectă între echipele dispersate, permiţând alocarea eficientă a resurselor şi reducerea riscurilor.

PlanRadar simplifică documentarea, comunicarea şi raportarea sarcinilor, defectelor, inspecţiilor, verificărilor de siguranţă şi permite colaborarea între toate părţile proiectului - inclusiv proprietari, antreprenori, subcontractori, furnizori şi parteneri. Aplicaţia de tip Saas PlanRadar este disponibilă în 16 limbi, inclusiv limba română, şi poate fi utilizată pe smartphone-uri, tablete sau browsere web.

Prin utilizarea codurilor QR, PlanRadar permite managerilor şi lucrătorilor să acceseze cu uşurinţă informaţiile importante pentru o mai bună şi uşoară coordonare.

4. Capacitate de adaptabilitate şi de învăţare continuă

În lumea digitală, profesioniştii din domeniul construcţiilor trebuie să înveţe continuu pentru a ţine pasul cu cele mai noi tehnologii şi cele mai bune practici. Industria construcţiilor evoluează în mod constant, cu noi tehnologii şi procese în continuă dezvoltare.

Cu ajutorul resurselor online şi a cursurilor de formare, profesioniştii se pot asigura că sunt mereu la curent cu cele mai recente evoluţii în domeniul construcţiilor digitale.

5. Abilităţi in comunicare

Comunicarea concisă şi eficientă este esenţială pentru a coordona proiectele şi echipele de construcţii. Comunicarea eficientă a devenit şi mai critică odată cu apariţia tehnologiilor de construcţie digitală. Profesioniştii din domeniul construcţiilor trebuie să fie capabili să utilizeze diverse aplicaţii şi platforme software pentru a comunica cu membrii echipei, clienţii şi alte părţi interesate. În plus, ei trebuie să fie capabili să explice clar conceptele şi procesele de construcţie celor care s-ar putea să nu fie familiarizaţi cu acestea.

Abilităţile excelente de comunicare sunt esenţiale pentru succesul în orice domeniu, dar sunt necesare pentru construcţiile digitale. Bunele abilităţi de comunicare scrisă şi verbală şi capacitatea de a lucra într-un mediu de echipă sunt esenţiale. Abilităţile de rezolvare a conflictelor sunt, de asemenea, necesare, deoarece ajută la rezolvarea disputelor şi la menţinerea proiectelor pe drumul cel bun, se mai arată în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional