Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Primăria Braşov va investi 78,6 milioane de lei în acest an

Investiţii /

Primăria Braşov va investi 78,6 milioane de lei în acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bugetul total de investiţii din acest an al Primăriei Braşov este de 78,6 milioane de lei, din care 6,04 milioane de lei sunt pentru investiţiile noi şi 72,56 milioane de lei pentru investiţiile în derulare, ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii braşovene.

    Ei ne-au precizat: "Investiţiile majore derulate şi finanţate de la bugetul local cuprind reparaţii capitale la corpul A al Şcolii Generale nr.12, reabilitarea fostului Grup Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică şi transformarea lui în Centru Multifuncţional de Servicii Sociale. De asemenea, vor fi executate lucrări de extindere a Colegiului Naţional Dr. I. Meşotă, reparaţii capitale la pasajul din bulevardul Griviţei (Fartec) şi la podul peste râul Timiş din strada Zizinului".

    Lucrările cu finanţare europeană ale Primăriei Braşov cuprind dezvoltarea zonei economice Braşov Nord - centru de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri, un sistem integrat de parcări pentru Spitalul Militar "Regina Maria" şi extinderea capacităţii de parcare şi construirea unui terminal de transport public în Poiana Braşov. Tot cu fonduri europene, vor fi amenajate staţii la capetele de linie pentru mijloacele de transport în comun şi spaţii de agrement şi divertisment în Poiana Braşov".

    Referitor la modernizarea reţelei de apă şi canalizare, oficialii municipalităţii braşovene ne-au menţionat că aceste proiecte vor fi realizate de SC Compania APA Braşov SA, în baza unei finanţări obţinute prin POS Mediu, cu valoarea de 135 de milioane de euro, iar suma alocată Municipiului Braşov este de 35 de milioane de euro.

    Reprezentanţii primăriei ne-au explicat: "Alocarea bugetară pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor principale este de 40,46 milioane de lei, iar pentru străzile secundare este de 26,27 milioane lei. Pe de altă parte, având în vedere că Braşovul este un oraş montan cu iarnă mai lungă şi temperaturi mai scăzute decât alte oraşe din ţară, izolarea termică a blocurilor este, dincolo de beneficiul estetic, o necesitate stringentă. Din păcate, nici în anul 2013 şi nici în 2014 nu au fost alocate, de la bugetul de stat, fonduri pentru derularea programului naţional de reabilitare a blocurilor de locuinţe. Finanţarea prin acest program reprezintă o soluţie eficientă. Criteriile de alocare a fondurilor nu ţin cont de situaţia climatică a fiecărei localităţi, iar blocarea acestui program a creat mari probleme".

    În Municipiul Braşov, peste 300 de asociaţii de proprietari au depus solicitări la primărie pentru a fi incluse în acest program, iar pentru 90 dintre acestea municipalitatea a efectuat proiectul tehnic de execuţie cu fonduri din bugetul local".

    Referitor la facilităţile pentru investitori, conducerea Primăriei Braşov a subliniat că municipalitatea derulează de mai mulţi ani un program amplu de reabilitare şi modernizare a infrastructurii, astfel încât potenţialii investitori să aibă un acces facil la reţeaua rutieră şi la cea de utilităţi.

    Consiliul Local a aprobat o schemă de minimis pentru reducerea sau scutirea de la impozitul local a celor care investesc în Braşov şi, în acelaşi timp, municipalitatea susţine că se implică activ în realizarea a două obiective majore pentru mediul investiţional, respectiv Terminalul intermodal de la Feldioara - proiect european de 25 de milioane de euro prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi - şi construcţia Aeroportului Internaţional de la Ghimbav.

    Reabilitarea a 74 km din reţelele de apă şi canalizare

    Potrivit datelor Primăriei Braşov, în acest an vor fi realizate lucrări la reţeaua de canalizare în cartierul Stupini (11,36 km), pe străzile Albinelor, Lânii, Surlaşului, Oiţelor, Cavalului, Tâmplarilor, Dulgherilor, Nicovalei, Izvorului, Fagurelui, Calea Feldioarei (DN13) şi în cartierul Timiş-Triaj (5,5 km) pe străzile Fundătura Hărmanului, Timiş-Triaj şi Filiaşi. De asemenea, va fi reabilitată şi modernizată staţia de epurare Feldioara.

    Modernizarea reţelei de apă va cuprinde realizarea unei conducte de alimentare (17 km) de la Uzina de Apă Săcele la rezervoarele Dealul Melcilor, lucrări în cartierul Astra (5,2 km) - străzile Saturn, Neptun, Venus, Apolo, Înfrăţirii, Aurora, Barbu Lăutaru, Muncitorilor, cartierul Braşovul Vechi-Blumăna (22,5 km) - străzile Mică, Lungă, Carierei, Crişan, Memorandului, Stadionului, De Mijloc, Avram Iancu, Al. I. Cuza, Mihai Viteazul, Bisericii Române, Iuliu Maniu, cartierul Griviţei (3,7 km) - străzile Griviţei şi Armoniei, în Centrul Civic (7,7 km) - străzile 13 Decembrie, Victoriei, Toamnei, 15 Noiembrie, N. Titulescu, Lucian Blaga şi cartierul Tractorul (1,6 km) pe străzile Independenţei şi Vulcan. Contribuţia Primăriei Braşov la aceste lucrări este de 2% (700.000 euro), conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

    Cinci terminale de transport public vor fi modernizate

    Proiectul de modernizare a celor mai importante 5 terminale ale Regiei de Transport în Comun este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor.

    Primarul Braşovului, care a verificat stadiul lucrărilor pe 13 mai, a declarat: "Este un proiect foarte important nu doar pentru oraşul nostru, ci pentru întreaga zonă metropolitană, deoarece face parte din strategia noastră de modernizare şi dezvoltare a transportului public în comun, astfel încât acesta să reprezinte varianta optimă pentru deplasarea cetăţenilor în interiorul oraşului, dar şi în zona metropolitană. După cum ştiţi, inclusiv specialiştii Băncii Mondiale au recomandat Braşovului, ca soluţie de dezvoltare durabilă, extinderea transportului în comun şi în zona metropolitană, Braşovul fiind, dintre cei şapte poli de creştere, cu cel mai mare potenţial. Aceste capete de linie sunt una dintre investiţiile care ne vor ajuta să realizăm acest obiectiv".

    Potrivit datelor publicate de primărie, lucrările de amenajare a staţiilor de capăt de linie ale transportului în comun vor fi finalizate în octombrie 2014. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 18,74 milioane de lei (4,16 milioane euro).

    Cele cinci terminale de pe străzile Hărmanului, Poienelor, Brazilor, 13 Decembrie şi bulevardul Saturn vor avea o suprafaţă totală utilă de 780 mp şi vor beneficia de peroane pentru troleibuze şi autobuze, spaţii pentru vânzarea biletelor, grupuri sanitare, birouri de informare pentru călători, săli de aşteptare şi spaţii de depozitare. Constructorii staţiilor de transport public sunt firmele braşovene SC Consal SRL şi SC Erencons SRL.

    Conform proiectului, clădirile vor fi realizate în stil clasic, din cadre de beton armat şi monolit şi pereţi portanţi, prevăzute cu termoizolaţie şi placate pe faţadele principale cu lemn, în vederea integrării în spiritul construcţiilor montane. Copertinele vor fi continue pentru patru locaţii şi individuale pentru locaţia din strada Brazilor, datorită suprafeţei mici a terenului.

    Acoperişurile vor fi realizate din ferme metalice, iar învelitorile pe structuri metalice de tip fagure cu tablă pe structură de lemn şi panouri de sticlă pe structură metalică.

    44 de locuinţe sociale vor fi livrate până în decembrie

    Primăria Braşov a aprobat, pe 29 aprilie, reînceperea lucrărilor pentru amenajarea blocului de locuinţe sociale, în clădirea fostului internat al Grupului Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică, conform datelor de pe site-ul instituţiei.

    George Scripcaru a declarat: "Am fost nevoiţi să organizăm o nouă licitaţie pentru a desemna un alt constructor, deoarece cel de dinainte nu avea capacitatea de a realiza aceste lucrări. Am preferat, la sfârşitul anului trecut, să ne încheiem socotelile cu această firmă şi să continuăm lucrarea cu o societate care să poată duce la capăt acest proiect atât de important pentru noi. Vorbim de o investiţie ce vizează o categorie socială care se confruntă cu probleme mari, familii aflate în situaţii de risc social, iar acest proiect va asigura locuinţe pentru 44 dintre aceste familii din municipiul Braşov. Tocmai de aceea sunt foarte interesat ca, până la sfârşitul anului, aceste persoane să se mute în casă nouă şi i-am cerut constructorului să lucreze într-un ritm alert, astfel încât să le putem oferi acestor oameni un frumos cadou de Crăciun".

    Prin implementarea proiectului se va reabilita o clădire neutilizată aflată în proprietatea municipalităţii. Valoarea totală a contractului de finanţare se ridică la 4,6 milioane de lei, 98% din sumă fiind asigurată de fonduri europene, iar 2% din cofinanţare de la Primăria Braşov. Constructorul proiectului este SC HAR&H SRL Braşov, iar lucrările vor fi finalizate pe 23 decembrie.

    Extinderea parcării din zona turistică Poiana Braşov

    Lucrările la proiectul de extindere a parcării din Poiana Braşov au început pe 11 martie şi vor fi finalizate în iunie 2015, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 16,17 milioane de lei (3,59 milioane de euro), potrivit reprezentanţilor primăriei Braşov.

    Parcarea se va întinde pe aproape 9000 de metri pătraţi, fiind construită, în asociere, de firmele SC Conforest SA şi SC Tong SRL.

    Primarul George Scripcaru susţine că este unul dintre proiectele importante pentru Braşov, care vizează crearea de spaţii de parcare şi facilităţi de transport destinate turiştilor şi că vor fi 434 de locuri de parcare pentru autovehicule, locuri pentru microbuze şi autobuze, locuri pentru vehicule ale persoanelor cu handicap.

    Primăria Braşov mai derulează, în această perioadă, lucrări la parcarea supraetajată de lângă Spitalul Militar, ce va avea şapte etaje şi 306 locuri de parcare. Valoarea totală a lucrărilor este de 17,9 milioane de lei (3,9 milioane de euro), iar constructorul Bog"Art trebuie să finalizeze lucrările până în 2015.

    Domnul Scripcaru a precizat: "Sunt foarte mulţumit de modul în care se derulează lucrările la acest proiect, mai ales că avem de recuperat timpul pierdut cu tot felul de contestaţii. Din fericire, ne-a ajutat vremea, astfel că, de peste două luni, se lucrează în ritm susţinut şi sper ca în prima parte a anului viitor să finalizăm lucrările. Vorbim de un proiect important pentru Braşov, care se încadrează în strategia noastră de a transforma centrul istoric într-un obiectiv turistic în ansamblu".

    Braşovul va avea cea mai mare pepinieră silvică, finanţată din fonduri europene

    Pe 30 aprilie, municipalitatea braşoveană a semnat recepţia pentru echipamentele şi maşinile achiziţionate în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii prin achiziţionarea de echipamente şi maşini şi producerea de puieţi forestieri de calitate pentru fondul forestier proprietate publică a municipiului Braşov", finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

    Proiectarea pepinierei urmăreşte obţinerea unui număr cât mai mare de puieţi la unitatea de suprafaţă, în sortimentele dorite, de calitate corespunzătoare şi cu costuri cât mai mici. Vor fi produse specii de răşinoase (molid, brad, pin, larice) şi specii de foioase (fag, paltin de munte, gorun), urmând ca pepiniera să producă 105.000 de puieţi apţi de plantat, în fiecare an, pentru lucrările de împădurire necesare în fondul forestier, ceea ce reprezintă 85,15% din total. Pepiniera va avea o suprafaţă totală de 18.714 metri pătraţi.

    Primarul Scripcaru a declarat: "Este un proiect important pentru noi deoarece eficientizează gestionarea fondului forestier, iar Regia pădurilor Kronstadt nu rămâne doar la stadiul de exploatare a pădurii, ci îşi diversifică activitatea. Anul acesta, pentru prima dată, am reuşit să producem puieţi destinaţi vânzării, iar dacă ne gândim că, după finalizarea acestui proiect, producţia anuală va creşte cu peste 100.000 de puieţi, ne putem da seama cât de importantă devine această activitate pentru veniturile regiei şi, implicit, pentru bugetul local". Domnia sa susţine că au fost recepţionate utilajele prevăzute în acest proiect.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional