Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2019

Programul "Prima Casă" devine "O familie, o casă"

V.I. Ştirile Zilei /

Programul "Prima Casă" devine "O familie, o casă"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune printr-un proiect de act normativ modificarea Programului "Prima casă" şi redenumirea acestuia în Programul "O familie,o casă", astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Astfel, se vor revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânziicreditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu unsingur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice a declarat: "Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense şi constructive cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României. Iniţiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă. În egală măsură, susţinem sectorul construcţiilor şi nu numai în condiţiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menţinerea sau înfiinţarea de noi locuri de muncă şi va ajuta la dezvoltarea afacerilor".

Prin proiectulde act normativ care modifică şi completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" se propune:

- Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.

- Menţinerea avansului minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalentlei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoareafinanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

- Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:

reducereacu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantatpe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

reducereacu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentrufamiliile cu doi sau mai mulţi copii.

Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare,cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Perspective

Consilier

Legea

Internaţional