Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2019

RAPORT:Preţurile apartamentelor continuă să se stabilizeze

V.I. Ştirile Zilei /

Preţurile apartamentelor continuă să se stabilizeze

Ritmul de creştere a preţurilor locuinţelor a continuat să încetinească în al doilea trimestru din 2019, cererea de locuinţe este mai mare decât anul trecut, dar au început să apară întârzieri la încheierea tranzacţiilor, potrivit unui raport publicat, miercuri, de platforma Imobiliare.ro.

"Comparând statisticile oficiale privind activitatea de tranzacţionare cu datele despre cererea şi oferta de locuinţe din piaţă, poate fi observată o aparentă contradicţie. Astfel, dacă volumul tranzacţiilor imobiliare încheiate la nivel naţional este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, cererea pentru proprietăţi rezidenţiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce oferta este, dimpotrivă, mai scăzută", se arată în comunicat.

Această discrepanţă poate fi explicată prin faptul că între faza de căutare a unei locuinţe şi luarea unei decizii de achiziţie intervine o perioadă mai lungă de aşteptare, potrivit raportului.

"În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuinţe (cumpărători care au interacţionat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro) a cunoscut o creştere anuală de 14% în cele şase oraşe mari. Credem că este o primă reacţie pozitivă a cererii la temperarea creşterii preţurilor. Clienţii sunt mai atenţi la produsul achiziţionat, îşi iau mai mult timp pentru informare şi amână decizia de achiziţie, deşi proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021", a spus un director din cadrul Imobiliare.ro, Dorel Niţă.

După ce s-a situat la 1,6% în ultimul pătrar din 2018 şi, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an ritmul de creştere a preţurilor cerute pentru proprietăţile rezidenţiale din România s-a înjumătăţit din nou, ajungând la 0,4%. Totodată, datele Imobiliare.ro arată că variaţia anuală a preţurilor s-a situat la +3,5% în T2 2019, în scădere de la +4,6% în cele trei luni anterioare.

"De menţionat este că nivelul actual al acestui indicator este cel mai scăzut din ultimii patru ani, adică din primul trimestru din 2015, când proprietăţile rezidenţiale erau cu doar 2,7% mai scumpe decât în perioada similară a anului anterior. Spre comparaţie, cea mai mare valoare a acestui indicator, anume +13,4%, a fost atinsă în T3 2016", se arată în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

EFORT ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Bursa Construcţiilor 7 / 2019

Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.