Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Raport SVN Romania: Mai puţine locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi

S.B. Ştirile Zilei /

Raport SVN Romania: Mai puţine locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi

Aproximativ 19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi, potrivit raportului de piaţă "Romania Residential Market Genome" realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic faţă de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuinţe în oraş şi împrejurimi, faţă de estimarea de 21.000 de unităţi realizată de SVN în urmă cu un an. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuinţe finalizate.

Alte peste 8.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare şi ar urma să fie finalizate în 2024 şi 2025, în funcţie de respectarea graficelor de construire dar şi de ritmul de recepţie al unităţilor rezidenţiale finalizate.

"Oferta de locuinţe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic cât şi a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi aşteptat. Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând - deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse faţă de vârful din toamnă - iar în analizarea rezultatelor de tranzacţii, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case şi apartamente din Bucureşti şi împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, faţă de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale", a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Zona de nord a Bucureştiului va atrage şi în 2023 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă, nordul oraşului devenind anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din Bucureşti.

După ce zona de vest a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuinţe din Capitală, circa 22% din locuinţele noi care ar putea fi terminate în acest an în oraş şi împrejurimi sunt amplasate aici. Estul ar putea atrage aproximativ 17,5% din livrări iar zona de sud circa 15,6%.

Structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, mai relevă raportul SVN Romania, aproximativ 54% din locuinţele care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi ţintind segmentul mass market. Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an ţinteşte segmentul middle market. Segmentul premium şi de lux va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuinţe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional