Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2021
Abonament gratuit

RAPORT SVN ROMÂNIA:Peste 3.000 de locuinţe noi finalizate în Bucureşti la închiriere

G.U. Ştirile Zilei /

Peste 3.000 de locuinţe noi finalizate în Bucureşti la închiriere

Peste 3.000 de locuinţe noi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi în ultimii trei ani şi jumătate au fost achiziţionate în scop investiţional pentru a fi oferite spre închiriere, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Gradul actual de ocupare al acestor locuinţe este de peste 90%, peste 2.700 de unităţi fiind astfel închiriate către chiriaşi pe termen mediu - lung, adică pentru perioade de cel puţin şase luni, informează compania într-un comunicat de presă remis redacţiei. În total, peste 55.000 de locuinţe au fost finalizate în Bucureşti şi împrejurimi din 2018 până în prezent, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică şi estimărilor SVN Romania.

Peste 5.500 de locuinţe au fost achiziţionate de către investitori, reprezentând aproximativ 10% din totalul livrărilor. Dintre acestea, aproximativ 45% au fost revândute, restul fiind oferite spre închiriere în vederea obţinerii unui randament pe termen lung.

Gabriel Voicu, vicepreşedinte SVN Romania, a declarat: "Dacă piaţa rezidenţială a rezistat foarte bine şocului produs de pandemia Covid-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, în special pe segmentele destinate studenţilor şi călătoriilor de business sau turistice. Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în oraşele mari precum Bucureştiul, climatul general fiind într-o contiună îmbunătăţire comparativ cu acum un an."

În medie, chiriile pe segmentul rezidenţial nou din Bucureşti au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020. Pentru următoarele 12 luni este estimată o evoluţie liniară. ţinând cont atât de rezultatele înregistrate de economia locală şi de gradul de imunizare cât şi de întoarcerea angajaţilor în clădirile de birouri, chiar şi într-un sistem de lucru hibrid, şi de începerea anului universitar.

Potrivit sursei citate, în medie, un apartament nou cu două camere amplasat în Bucureşti se închiriază cu 250 - 350 de euro pe segmentul mass market, cu 450 - 600 de euro pe segmentul middle market, un apartament nou cu trei camere se închiziază la valori cuprinse între 600 şi 900 de euro pe segmentul middle market în timp ce o vilă se pot închiria de la 750 de euro în medie.

Scăderea chiriilor, inflexiunea unor proprietari, mai ales în perioada imediată Stării de Urgenţă din primăvara lui 2020 şi scăderea gradului de ocupare au dus la reducerea randamentelor până la o medie de aproximativ 5,3% în euro pe an, echivalentul recuperării investiţiei într-o perioadă de aproape 19 ani, fără a lua în calcul creşterea valorii proprietăţii achiziţionate.

"În viitor vom vedea tot mai mulţi proprietari de mari portofolii de apartamente, achiziţionarea de locuinţe în vederea închirierii lor ulterioare oferind un randament satisfăcător şi stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumpărătorii activi pe acest segment trebuie să acorde o atenţie deosebită tipului de proprietate achiziţionată; aşa cum s-a schimbat cererea pentru achiziţionarea de locuinţe, şi cei care caută o locuinţă pentru închiriere au noi criterii de selecţie, de la suprafeţe la compartimentări", conchide Gabriel Voicu.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Investiţii

Perspective

Companii