Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2019

SONDAJ PWC ROMÂNIA:Companiile consideră că aplicarea facilităţilor fiscale în construcţii este un proces greoi

V.V. Ştirile Zilei /

Daniel Anghel

Daniel Anghel

Aplicarea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din sectorul construcţiilor este considerată un proces greoi de 64% dintre companiile chestionate într-un sondaj PwC România. Principalul motiv invocat ţine de neclaritatea prevederilor legale referitoare la modalitatea de calcul a cifrei de afaceri, condiţie obligatorie pentru ca angajaţii să beneficieze de facilităţi.

Dificultatea de a întruni condiţiile solicitate de legislaţie are impact în activitatea companiilor. Astfel, 59% dintre respondenţi consideră că societăţile care nu le îndeplinesc se vor confrunta cu o creştere a costurilor şi pierderi de profitabilitate, iar 24% menţionează pierderile de personal.

Daniel Anghel, Partener şi Liderul departamentul de servicii fiscale şi juridice, PwC România a precizat: "Punerea în practică a facilităţilor fiscale pentru angajaţii din domeniul construcţiilor continuă să le ridice probleme companiilor. Deşi au fost amendate în vara acestui an, prevederile din OUG 114 au fost redactate iniţial atât de neclar şi fără să acopere o mulţime de situaţii din practică, încât modificările ulterioare nu au reuşit să aducă o rezolvare deplină".

Facilităţile fiscale pentru sectorul construcţiilor au fost iniţial introduse prin OUG 114 şi modificate prin OUG 43/2019. Astfel, începând cu 21 iulie 2019, au fost incluse alte trei coduri CAEN pentru activităţi în domeniul construcţiilor şi noi reguli de calcul al cifrei de afaceri. În cazul companiilor nou-înfiinţate, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Pentru companiile existente la 1 ianuarie a fiecărui an, baza de calcul o reprezintă cifra de afaceri înregistrată în anul anterior. Companiile care îndeplinesc condiţia de 80% venituri din activităţi în construcţii aplică facilitaţile fiscale pe toată durata anului în curs. Cele care nu realizează limita minimă a cifrei de afaceri aplică principiul companiilor nou-înfiinţate.

Multe companii, însă, nu pot aplica facilităţile fiscale pentru că procentul de 80% se dovedeşte a fi prea ridicat pentru ele chiar şi după intrarea în vigoare a OUG 43. "Există cazuri în care simpla desfăşurare a unei activităţi secundare în baza unuia dintre respectivele coduri CAEN obligă companiile la garantarea salariului minim de 3.000 lei pentru absolut toţi angajaţii. Consecinţa pentru aceste societăţi este majorarea costurilor cu până la 44% faţă de anul 2018", precizează Daniel Anghel.

Facilităţile fiscale pentru domeniul construcţiilor sunt, începând cu 1 ianuarie 2019, scutirea angajaţilor de la impozitul pe venit (10%) şi de la contribuţia de asigurări sociale de sănătate (10%), scăderea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) datorată de angajaţi cu 3,75% (de la 25% la 21,25%) iar pentru angajatori eliminarea CAS pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă (4%/8%), şi reducerea contribuţiei asiguratorii de muncă de la 2,25% la 0,27%. Pe de altă parte, aceşti angajati nu mai au obligaţia sa contribuie la Pilonul II de pensii.

Prin OUG 43, a fost extinsă aplicarea facilităţilor pentru angajaţii care au salarii sub 3.000 lei din diverse cauze (concediu medical, contracte partiale, angajări şi încetări în timpul lunii etc) şi s-a stabilit că pentru salariile mai mari de 30.000 lei, facilităţile se calculează până în acest plafon.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

EFORT ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Bursa Construcţiilor 7 / 2019

Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.