Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2021
Abonament gratuit

SPECIALIŞTII AVERTIZEAZĂ:Sectorul de construcţii riscă să devină Calul Troian al economiei

G.U. Ştirile Zilei /

Sectorul de construcţii riscă să devină Calul Troian al economiei

Începutul unei crize loveşte profund în epicentrul domeniului construcţiilor. Îngrijorările constructorilor încep să se facă resimţite la uşa Guvernului, ele anunţând debutul unui puternic dezechilibru macroeconomic, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Sectorul de construcţii riscă să devină Calul Troian al economiei

În lumina ultimelor date din domeniul construcţiilor (respectiv creşterea preţurilor la materialele de construcţii) putem asista la o gripare gravă a economiei naţionale. Vorbim de un blocaj la nivel investiţional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii şi mari din piaţă şi la nivelul simplilor cetăţeni care vor resimţi direct în portofel (în preţul final al achiziţiei unui imobil sau al renovărilor) efectele acestei crize care se prefigurează deja la orizont, notează sursa citată.

''În plus, unele investiţii care se desfăşoară în prezent (aflate în proces de atribuire pentru achiziţii publice, proiectare sau execuţie) sunt periclitate de această ascensiune a preţurilor şi pot fi abandonate de către constructori, care vor caută o soluţie ca să nu-şi falimenteze afacerea. Şi dăm ca exemple oscilaţia preţurilor din ultimă lună în care s-au înregistrat creşteri semnificative la majoritatea materialelor de construcţii: table zincate 45%, balast 50%, nisip 40%, bitum peste 30%, oţel-beton peste 30%, motorină 18%, polistiren peste 50%, ţeavă pvc peste 25%, tub PE 30%, iar trendul crescător se menţine.Nici la capitolul proiecte viitoare nu stăm prea bine. Acestea pot stagna sau se pot amâna după caz. În acelaşi timp, pot exista disponibilizări ale personalului calificat şi absenţa investiţiilor pe piaţă.'', au declarat reprezentanţii Asociaţiei Grupului pentru Promovarea Infrastructurii.

Într-un rticol publicat pe site-ul Asociaţiei Grupului pentru Promovarea Infrastructurii, grupinfrastructura.ro au fost precizat următoroarele întrebări adresate guvernanţilor:

- Ce se va întâmpla cu sectorul construcţiilor şi ce măsuri au în vedere pentru reglementarea situaţiei actuale, atât pentru firmele mici cât şi pentru actorii majori de pe piaţă?

- Ce se va întâmpla cu cei care vor să-şi achiziţioneze o casă sau să-şi construiască una? Cu cât vor scoate din buzunar în plus?

- Ce formulă de calcul foloseşte INS-ul pentru actualizarea indicilor de preţuri ale materialor de construcţii, ţinând cont că realitatea din piaţă este total diferită de ceea ce publică Institutul de Statistică? Observăm chiar de pe site-ul INS, că în primele trei luni ale lui 2021 indicele furnizat este mult mai mic decât creşterile reale din piaţă.

Variante de soluţii pe masa Guvernului

- O perfectibilitate a legislaţiei din prezent din perspectiva unei actualizări permanente de preţuri

- O predictibilitate mai mare pentru autorităţile publice locale din perspectiva bugetelor alocate prin revizuirea Legii Finanţelor Publice Locale

- Modificarea de urgenţă a formulei de calcul a Institutului Naţional de Statistică din perspectiva alinierii indicilor cu valoarea preţurilor din piaţă.

- Crearea unui fond special (cu regim juridic similar celui de urgenţă) pentru a echilibra eventualele pendulări ale preţurilor la materialele de construcţii.

''Aceste variante ajută în special antreprenorii din domeniul construcţiilor să nu recurgă la rezilierea contractelor care continuă apoi cu reduceri de personal, ci dimpotrivă să gestioneze mai bine crizele chiar şi din perspectiva creşterii zero, o filosofie cunoscută în economie prin care sistemul în ansamblul său se degripează şi forţează o evoluţie pozitivă'', se menţionează în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective