Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

Storia: Apartamentele cu două camere au fost cele mai căutate anul trecut în Iaşi

F.D. Ştirile Zilei /

Storia: Apartamentele cu două camere au fost cele mai căutate anul trecut în Iaşi

În Iaşi, cele mai căutate apartamente pentru închiriere şi vânzare, în perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost apartamentele cu două camere. Pe segmentul vânzărilor, pe primul loc în topul căutărilor se află apartamentele cu două camere (47%), urmate de garsoniere (28%) şi abia apoi de apartamentele cu trei camere (25%). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (ianuarie-decembrie 2022), a crescut interesul faţă de garsoniere (+4%), dar şi faţă de apartamentele cu două camere (+2%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în ceea ce priveşte interesul pentru apartamentele cu trei camere (-6%), conform unei analize Storia.ro.

Potrivit sursei citate, cu privire la segmentul închirierilor, apartamentele cu două camere (48%) s-au aflat în topul căutărilor şi au fost urmate de garsoniere (39%) şi de apartamentele cu trei camere (13%).

Cât costă cumpărarea sau închirierea unei proprietăţi în Iaşi?

În perioada ianuarie-decembrie 2023, preţul mediu de vânzare solicitat pe metru pătrat a ajuns la 1.420 euro în Iaşi.

În luna decembrie 2023, apartamentele noi de vânzare au avut un preţ mediu pe metru pătrat de 1.498 de euro, cu 9% mare faţă de cel din decembrie 2022. În schimb, apartamentele vechi au avut în decembrie 2023 un preţ de vânzare de 1.501 euro/metru pătrat, cu 12% mai mare faţă de cel din decembrie 2022.

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor de închiriat, acestea au crescut în luna decembrie 2023 la categoria garsonierelor şi apartamentelor cu două camere, în timp ce preţul de închiriere pentru apartamentele cu trei camere a stagnat. Aşadar, în luna decembrie 2023, românii au putut închiria o garsonieră în Iaşi cu un preţ mediu de 320 euro, în creştere cu 14% faţă de anul 2022. Apartamentele cu două camere au avut un preţ mediu de 425 de euro în decembrie 2023, în creştere cu 6% faţă de luna decembrie 2022. De asemenea, apartamentele cu trei camere s-au închiriat în luna decembrie 2023 cu un preţ mediu de 500 de euro, similar cu cel din decembrie 2022.

"În cursul anului 2023 am observat o creştere semnificativă a cererii pentru închirieri, reflectând o accentuare a interesului clienţilor pentru soluţii flexibile. În ciuda acestui trend, vânzările au păstrat o poziţie dominantă, iar proprietăţile mai mici au câştigat popularitate în detrimentul celor mai mari din segmentul de vânzări. Am încheiat anul 2023 într-o notă optimistă, cu un trimestru final caracterizat de o creştere spectaculoasă în volumul tranzacţiilor comparativ cu anul precedent", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia şi OLX Imobiliare.

Tranzacţiile de unităţi individuale efectuate în Iaşi de la începutul anului 2023 au fost în scădere în primele trei trimestre ale anului 2023, iar în trimestrul patru s-a înregistrat o creştere majoră comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Aşadar, comparativ cu anul 2022, în trimestrul unu (ianuarie-martie) şi doi (aprilie-iunie) din 2023 s-au înregistrat scăderi de 26%, în trimestrul trei (iulie-septembrie) scăderea a fost de doar 2%, iar în trimestrul patru (octombrie-decembrie) s-a evidenţiat o creştere majoră (+49%), datorată în mare parte schimbărilor legislative intrate în vigoare începând din ianuarie 2024.

De asemenea, şi în cazul ipotecilor active se observă o creştere semnificativă (+46.50%) în cel de-al patrulea trimestru (octombrie-decembrie 2023 vs. 2022). În cel de-al treilea trimestru scăderea înregistrată a fost mai temperată faţă de prima jumătate a anului, respectiv de -6.92% în perioada iulie-septembrie 2023 vs. 2022. În al doilea trimestru din 2023 (aprilie-iunie) scăderea ipotecilor active a fost de -37.70% vs. 2022, în timp ce în primul trimestru (ianuarie-martie) scăderea a fost semnificativă, de -44.29% în 2023 vs. 2022.

Cu privire la tranzacţiile de pe Storia, dacă în 2022, 33% dintre tranzacţiile de pe Storia erau pentru apartamente şi case de închiriat, în 2023 cifra a crescut la 44%. De la începutul anului, cele mai multe tranzacţii de pe Storia au fost efectuate cu scopul vânzării (56%) versus 44% în scop de închiriere.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional