Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2023

Studiu Eden Capital: Preţuri mai mari pentru locuinţele de la periferie şi zonele limitrofe

S.B. Ştirile Zilei /

Studiu Eden Capital: Preţuri mai mari pentru locuinţele de la periferie şi zonele limitrofe

După experienţa unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziţia de locuinţe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidenţiale private. Acest lucru a avut un impact puternic asupra preţurilor din piaţă, diferenţa dintre preţul unui apartament în zona centrală/semicentrală şi unul la periferie fiind tot mai mică.

"Din fericire, capitala se extinde uşor-uşor, transformând zonele limitrofe în aşa-zisele "suburbii" ale metropolelor internaţionale, oferind locuitorilor toate facilităţile pe care le-ar avea şi în centrul oraşului. Ba mai mult, pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite, la marginea oraşului sau chiar în localităţile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, preţul locuinţelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 faţă de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creştere de doar 0,7%." (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

50% dintre tranzacţiile imobiliare finanţate din surse proprii

"Piaţa imobiliară medium-high nu a avut atât de mult de suferit în această perioadă, întrucât bani există în piaţă. Conform datelor ANCPI, peste 50% dintre tranzacţiile imobiliare din anul 2022 au fost făcute cash, lucru pe care îl putem confirma şi noi. Proiectele Cortina dezvoltate de Eden Capital Development, fiind situate în zone de larg interes rezidential, centrale şi de nord, şi oferind calitatea şi facilităţile unei locuinţe de lux, au fost vândute cu bani din surse proprii ale cumpărătorilor în proporţie de 70%. Mai mult decât atât, ritmul de vânzări pentru proiectele noastre a fost constant în ultimii ani, deşi majoritatea acestora nu se încadrează in plafonul de 5%" (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

Preţul unei locuinţe cu mai multe facilităţi conexe este mai mare cu cca 20% decât în 2020

Raportul cerere-ofertă este factor important în construirea preţului unei locuinţe. Pe lângă o creştere naturală a costurilor de construcţie şi, implicit, a preţului de vânzare, cauzate de inflaţie şi evenimentele globale recente (război, pandemie), preţul în piaţa imobiliară a suferit modificări şi ca urmare a tendinţelor de cumpărare.

"Cererea a crescut substanţial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuinţe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilităţi de recreere (bazin de înot, zone de fitness şi wellness, piste de alergare etc.) - cu 14% în trimestrul II din 2020." (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional