Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2021
Abonament gratuit

TRUST EXPERT:Cererea de pompe de căldură a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut

S.B. Ştirile Zilei /

Cererea de pompe de căldură a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut

Piaţa pompelor de căldură a crescut cu peste 30% ȋn ultimele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă reprezentanţii Trust Expert, într-un comunicat remis redacţiei.

Fenomenul se datorează scumpirii gazelor şi energiei electrice, dar şi cerinţelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.

,,Vânzările la pompele de căldură au ȋnceput să crească constant, ȋncă de acum şapte ani, cu aproximativ 20% pe an. Ȋn 2021, ȋnregistrăm cea mai importantă creştere, influenţată de mai mulţi factori. Ȋn primul rând, pompele de căldură au avantajul costurilor reduse la facturi. Pentru o instalaţie de ȋncălzire cu o pompă performantă, factura la energie scade cu 10-15% faţă de gazul metan. Ȋn raport cu o centrală electrică, factura la energie este de 3-4 ori mai mică. Această tendinţă este ȋn concordanţă şi cu politicile europene de reducere a emisiilor de CO2. Eliminarea combustibililor fosili aduce ȋn prim plan pompa de caldură atât ȋn materie de eficienţă, confort, cât şi de energie verde", spune Gabriel Anicăi, CEO şi fondator Trust Expert.

Pompa de căldură poate asigura ȋncălzirea şi răcirea unei locuinţe, dar şi apă caldă. Investiţia iniţială ȋntr-o unitate nu este una mică, dar poate fi recuperată ȋn câţiva ani, datorită economiei la facturi şi duratei prelungite de viaţă - ȋn medie, 15-20 de ani, pentru un produs de ultimă generaţie. Astfel, costul unei pompe de căldură variază ȋntre 6.000 şi 12.000 de euro, ȋn funcţie de model şi de suprafaţa utilă a locuinţei.

Ȋncălzirea pe gaz, interzisă ȋn Uniunea Europeană, din 2050

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este tranziţia totală de la ȋncălzirea pe gaz, la cea electrică, până ȋn 2050. Reglementările europene vin, ȋn acest sens, şi cu restricţii directe. Danemarca a interzis cazanele pe motorină sau gaz ȋncă din 2013, iar Olanda din 2018. Măsuri similare sunt prevăzute până ȋn anul 2024, pentru multe alte ţări europene.

Ȋn acest context, pompele de căldură au devenit alternativa preferată de majoritatea statelor din vest, atunci când vine vorba despre soluţii de ȋncălzire/răcire. Ȋn Germania, pompele au o pondere de peste 35% din piaţă, iar din anul 2020 au depăşit cazanele pe gaz, la clădirile nou construite. Şi ȋn Franţa procentul este asemănător - o treime din sistemele nou vândute reprezintă pompe de căldură.

Pe plan local, ponderea produselor ȋn piaţă este una ȋncă mică, dar ultimele date arată că recuperăm ȋntr-un ritm alert. Ȋntre 4000 şi 5000 de pompe de caldură sunt instalate ȋn fiecare an, ȋn România, în timp ce în Franţa, campioană în Uniunea Europeană, vânzările au depăşit pragul de 400.000 de unităţi anual.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Perspective

Companii

Internaţional