Workshop BPIE: Politici pentru îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor
F.A. Perspective / 01 mai 2013
Reabilitare majoră şi fonduri suplimentare alocate pentru programele de creştere a eficienţei energetice sunt principalele direcţii de acţiune ale Comisiei Europene pentru etapa 2014 - 2020. Acestea au fost prezentate de Tudor Constantinescu, consilier principal DG Energy Comisia Europeană, în cadrul unui workshop organizat, la Bucureşti, de către Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (Building Performace Institute Europe - BPIE) în cadrul proiectului ENTRANZE.
Proiectul ENTRANZE (www.entranze.eu), sprijinit de către programul european Intelligent Energy Europe, are ca obiectiv susţinerea elaborării unor politici integrate în cele nouă ţări acoperite de proiect printre care se află şi România.
Bogdan Atanasiu, expert BPIE, a menţionat că în cadrul proiectului au fost deja identificate situaţia actuală în sectorul clădirilor şi politicile în vigoare. În prezent se elaborează analize detaliate pentru propunerea unor strategii orientative pentru renovarea durabilă a clădirilor existente. ENTRANZE intenţionează să dezbată rezultatele proiectului cu experţi, actori de piaţă şi factori de decizie la nivel naţional în vederea elaborării unei foi de parcurs şi politici suport cât mai realiste.
Legislaţia europeană privind eficienţa energetică a clădirilor cere statelor membre europene să îşi dezvolte strategii pentru transformarea clădirilor existente în clădiri eficiente energetic. Nivelurile de consum "foarte redus" sau "aproape de zero" vor deveni obligatorii pentru toate construcţiile noi începând cu 2020.
Armonizarea cu politicile europene şi cerinţele pentru elaborarea unor planuri pe termen lung pentru clădirile din România vor facilita accesul la fondurile UE pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor.
În acest context BPIE are ca scop să încurajeze dezvoltarea unor scheme financiare care ar putea să îmbunătăţească performanţa energetică a clădirilor din România. În cadrul workshop-ului de la Bucureşti au fost prezentate exemple din Republica Cehă şi din Polonia.
Workshop-ul a fost deschis de Şerban Danciu, country manager BPIE şi moderat de Oliver Rapf, director executiv BPIE.
Din partea autorităţilor române, Ionuţ Trinca manager public, Direcţia Planificare şi Management POR - MDRAP a prezentat starea actuală şi evoluţia în viitor a politicilor şi programelor care vizează stocul de clădiri din România.