Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2020
Abonament gratuit

COLDWELL BANKER: Aproximativ 12.000 de locuinţe sunt în construcţie în Bucureşti şi în împrejurimi

Mina Irina Locuinţe /

Aproximativ 12.000 de locuinţe sunt în construcţie în Bucureşti şi în împrejurimi

Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în acest moment în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi şi este posibil să fie livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenul de finalizare, potrivit unui raport publicat recent de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, care mai arată că în curând va fi demarată construcţia altor 2.000 de unităţi, cu termene de livrare anunţate pentru 2018.

Gradul de absorbţie s-a menţinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unităţi până la livrarea proiectelor pe piaţă, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanţărilor, se menţionează într-un comunicat trimis Redacţiei.

Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu - euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieţei rezidenţiale româneşti.

Principalii factori care au dus la această situaţie au fost stabilitatea cursului de schimb şi creşterea generală a salariilor.

Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani.

La începutul anului 2008, când preţurile au atins nivelul maxim, unui român îi erau necesare 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani pentru a cumpăra un apartament în Capitală.

Cea mai mare pondere a locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi se încadrează pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine), adică 59,5% sau peste 7.200 de unităţi, în creştere faţă de anul anterior cu 6%.

Analiza Coldwell Banker mai arată că principala metodă de achiziţie pe segmentul mass market este reprezentantă de finanţările acordate prin programul Prima Casă, cu o pondere de 75% din totalul tranzacţiilor.

Dezvoltatorii care construiesc astfel proiect livrează pe piaţă un stoc de locuinţe cu preţuri medii cuprinse între 700 şi 950 de euro pe metru pătrat util.

În continuare, preţul reprezintă pentru clienţi principalul factor de diferenţiere, urmat îndeaproape de amplasament.

Aproximativ 4.500 de unităţi care ar urma să fie finalizate în acest an pe piaţa rezidenţială din Capitală şi împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market, segment pe care preţurile medii de tranzacţionare sunt curpinse între 1.100 şi 1.300 de euro pe metrul pătrat util, se mai arată în raport.

În document se arată: "Creşterea numărului de unităţi destinate clasei de mijloc s-a înregistrat pe fondul majorării constante a veniturilor potenţialilor cumpărători şi a cererii pentru locuinţe noi cu un amplasament mai bun, în interiorul marilor cartiere bucureştene, în zone semicentrale, în interiorul inelului median al oraşului sau în apropierea unora dintre cei mai importanţi poli de birouri, precum zona Barbu Văcărescu - Floreasca sau Politehnică - Grozăveşti".

Comparativ cu anul anterior, segmentul premium deţine o pondere mai redusă din totalul unităţilor aflate în dezvoltare, de circa 3,5%, cu 500 de locuinţe.

Potrivit Coldwell Banker România, aproximativ 1.800 de unităţi amplasate în proiecte de dimensiuni medii şi mari, cu peste 100 de locuinţe, au fost predate cu întârziere medie de o lună - două, nefiind incluse astfel în statistica oficială aferentă anului 2016, când în Bucureşti şi Ilfov au fost livrate puţin peste 10.000 de locuinţe, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Principalele explicaţii sunt reprezentate de întocmirea cu dificultate a formelor legale de recepţie a lucrărilor, racordarea la reţelele de utilităţi, termenele de finalizare optimiste anunţate iniţial.

Din punct de vedere al zonelor de dezvoltare, cea mai mare pondere a unităţilor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, de 28,8%, se află în zona de vest a oraşului, zonele de nord şi cea de sud acontând fiecare aproximativ 23% din oferta de ar urma să fie pusă pe piaţă de către dezvoltatori, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).

În acest context, consultanţii companiei imobiliare estimează o majorare a preţurilor de vânzare cu 5-7% în acest an, în funcţie de segmentul de piaţă şi de cererea existentă pe un anumit segment şi într-un anumit interval de timp, conform sursei citate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Consilier

Companii

Internaţional