Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

FONDURI EUROPENEMinim 20% din fondurile europene trebuie absorbite până la sfârşitul lui 2012

Alexandru David Ştirile Zilei /

Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene.

Până la sfârşitul anului 2012 România trebuie să înregistreze o rată de absorbţie a fondurilor europene de cel puţin 20% sau aproximativ 3,8 miliarde de euro. Din fondurile de coeziune România a cheltuit până în prezent în jur de 716 milioane de euro, în contextul în care în 2013 trebuie să se ajungă la 6,7 miliarde de euro cheltuite, a declarat domnul Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene în cadrul conferinţei "Mediafax Talks about European Funds".

"Nu vom ezita să propunem Guvernului retragerea finanţării pentru acele proiecte care nu funcţionează, existând riscul pierderii fondurilor. Uneori s-a acordat prefinanţare mult prea mare şi în mod nejustificat, iar fondurile au rămas blocate la beneficiari. La sfârşitul lunii noiembrie vom tranşa cu Guvernul şi realocara fondurilor europene. Le vor orienta spre proiecte care generează locuri de muncă şi plus valoare", avertizează domnul Leonard Orban.

Potrivit domniei sale, regulile privind prefinanţarea vor fi înnăsprite. Astfel, se va acorda prefinanţare doar dacă sunt derulate achiziţii publice de minim 2% din valoarea proiectului, dacă aceasta depăşeşte 50 milioane de euro, respectiv cel puţin 5% în cazul proiectelor sub această valoare.

Domnul Orban a precizat că se impune simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene: "Există tentaţia de a ne acoperi cu mai multe justificări decât este nevoie. Cred că aici este o marjă importantă de manevră, însă fără a pune sub semnul întrebării managementul riguros".

O măsură pentru asigurarea rigurozităţii sistemului vizează fixarea unui termen maxim pentru procesarea documentaţiilor aferente rambursărilor de către autorităţile de management. Acesta ar putea fi de 45 de zile lucrătoare şi ar urma să fie implementat din 2012. Pentru a încuraja transparenţa, stadiul procesării cererilor de rambursare va fi făcut public.

De asemenea, până la sfârşitul lunii noiembrie va fi propus şi un cod de conduită menit să elimine incompatibilităţile în cadrul autorităţilor contractante

România va trebui să respecte condiţionalităţi macroeconomice pentru a atrage fonduri europene după 2014

În privinţa viitorului cadru financiar al Uniunii Europene (intervalul 2014-2020), domnul Orban precizează că, până la stabilirea alocărilor va trebui definitivat bugetul multianual al Uniunii, iar în plan intern Programul Strategic Naţional, care fundamentează priorităţile în alocarea financiară.

"Este prea devreme să spunem cât se va aloca. Deocmandată suntem în stadiul de propuneri ale Comsiei Europene. Să nu ne închipuim că sumele pentru bugetul viitor sunt garantate. Sunt state membre care vor să reducă bugetul, iar probabil victima ar fi fondul de coeziune. Dificulţăţi pentru noi pot fi şi introducerea condiţionalităţilor tehnice şi macoreconomice. Astfel, în cazul în care nu ne încadrăm în 3% deficit bugetar şi 60% datorie externă, riscăm tăierea fondurilor parţial sau chiar total. De asemenea, este o serioasă îngrijorare pentru noi propunerea Comisiei Europene de a se realiza faciltiatea pentru infrastructura de transport, deoarece miliarde de euro ar putea fi gestioante direct de Comisie, fapt ce ar schimbă paradigma, nu ar mai exista decizia naţională. Negocierea va dura maxim 1,5 ani. În mod cert vom avea posibilităţi să finanţăm infrastructura de transport, rămâne de văzut cu ce sume", explică domnul Leonard Orban.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional