Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Locuinţe noi Piaţa reorientează Prima Casă spre locuinţele noi

Alexandru David Locuinţe /

Piaţa reorientează Prima Casă spre locuinţele noi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Alexandru David

    Programul guvernamental Prima Casă are un impact major asupra achiziţiei de locuinţe în România, în contextul în care finanţarea bancară pentru achiziţii imobiliare este greu de obţinut.

    Anul acesta, valoarea creditelor ce vor putea fi acordate prin program însumează aproximativ 800 milioane de euro. Cu aceşti bani ar putea fi achiziţionate 21.000 - 22.000 de locuinţe, având în vedere că, anul trecut, din aproximativ un miliard de euro au fost acordate 27.000 de credite. În primele trei luni ale anului 2013 au fost încheiate în jur de 6.000 de contracte de credite prin Prima Casă, potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), coordonatorul programului.

    Reproşul cel mai adesea invocat la adresa programului, în special din partea dezvoltatorilor imobiliari şi, deopotrivă, a constructorilor, se referă la faptul că majoritatea tranzacţiilor efectuate prin program vizează achiziţia de locuinţe vechi. Prin urmare, antreprenorii consideră că ar fi oportun ca programul să se adreseze pe viitor exclusiv achiziţiei de locuinţe noi. Astfel, ar fi rezolvată în acelaşi timp o problemă socială - nevoia de locuinţe şi ar fi maximizat impactul economic.

    Cu toate acestea, datele statistice ale FNGCIMM sunt încurajatoare pentru constructori.

    Dacă la începutul programului, în 2009, ponderea persoanelor care achiziţionau o locuinţă nouă (construită după 2008) prin Prima Casă era de 29% din total, acest indicator a crescut de la an la an, ajungând la 31% în 2012, respectiv la 34% în primul trimestru din 2013. Această situaţie denotă faptul că piaţa rezidenţială s-a orientat spre construcţia de locuinţe la preţuri accesibile programului Prima Casă (adică până în 70.000 de euro pentru achiziţia de locuinţele noi). În anul 2009, cumpărătorii de locuinţe aveau puţine opţiuni de achiziţie a unei locuinţe noi, deoarece cele mai multe proiecte rezidenţiale noi erau construite înainte de declanşarea crizei economice, prin urmare multe erau oferite la preţuri peste plafonul maxim acceptat prin program. Începând cu 2009, mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari activi şi-au adaptat oferta rezidenţială la plafonul propus de Prima Casă. Astfel, în prezent există o ofertă competitivă de apartamente noi, cel puţin în Bucureşti şi în unele dintre marile oraşe din ţară. În fapt, în regiunea Bucureşti-Ilfov, ponderea locuinţelor noi achiziţionate prin Prima Casă este de 37%. Similar, 40% din locuinţele achiziţionate în regiunea Nord-Vest au fost, de asemenea, construcţii noi. La polul opus s-au situat regiunile Sud şi Sud-Vest, cu doar 12%, respectiv 13% ponderea locuinţelor noi în creditele Prima Casă, conform datelor FNGCIMM.

    Raportat la numărul de camere, prin programul Prima Casă, 51% dintre cumpărători au optat pentru achiziţia unei locuinţe cu două camere, 28% pentru trei camere, 12% pentru o cameră, iar restul pentru patru sau mai multe camere.

    Conform datelor FNGCIMM, preţul mediu pe mp util achiziţionat prin program a scăzut constant în regiunea Bucureşti - Ilfov, de la peste 1.150 de euro în anul 2009, la mai puţin de 1.000 de euro pe mp în 2013.

    Evoluţia în celelalte regiuni este diferită. Dacă preţul minim, de aproximativ 700 de euro pe mp util a fost atins în anul 2011, ulterior preţurile de achiziţie au cunoscut un trend ascendent, situându-se la începutul acestui an în jurul valorii de 750-800 de euro pe mp util.

    Preţurile locuinţelor au continuat să scadă

    Preţurile au scăzut de la an la an, astfel încât locuinţele erau în trimestrul III din 2012 mai ieftine cu aproape 28% raportat la anul 2009, conform Indicelui preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, calculat de Institutul Naţional de Statistică în baza tranzacţiilor autorizate de notarii publici.

    În Bucureşti, preţurile s-au redus mai mult decât media naţională, ajungând în trimestrul III al anului trecut la 65,6% din preţul de tranzacţie din 2009. În restul ţării, indicele pentru trimestrul III din 2012 era de aproximativ 77% faţă de nivelul din 2009.

    Numărul tranzacţiilor imobiliare este în creştere

    În ansamblu, piaţa imobiliară din România pare să îşi fi găsit un anumit echilibru, dacă ne referim la numărul tranzacţiilor imobiliare efectuate în ultimii ani. Astfel, în anul 2012 au fost efectuate nu mai puţin de 705.000 de tranzacţii (însă nu doar locuinţe şi nu doar contracte de vânzare-cumpărare), conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Valoarea este similară cu cea înregistrată în anul 2008, an de vârf pentru piaţa imobiliară şi cu aproape 60.000 peste numărul celor din 2011.

    Având în vedere că numai în primele două luni ale anului curent au fost efectuate aproape 120.000 de tranzacţii imobiliare, dacă ritmul se menţine, până la sfârşitul anului volumul ar putea urca la 720.000, continuând prin urmare trendul ascendent.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional