Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Puzderie de locuinţe noi la periferia sectorului 6

F.A. Locuinţe /

Puzderie de locuinţe noi la periferia sectorului 6

Anul 2006 a adus şi sectorului 6 un număr semnificativ mai mare de solicitări pentru construcţia de locuinţe noi. Simona Didoacă, şeful serviciului autorizaţii din cadrul Primăriei sectorului 6, ne-a declarat că majoritatea locuinţelor noi autorizate aparţin persoanelor fizice şi sunt în curs de execuţie sau urmează să fie ridicate pe terenuri de la periferia oraşului.

Zonele preferate pentru realizarea de vile noi rămân, ca şi în anii trecuţi, Prelungirea Ghencea, Valea Oltului, Valea Doftanei, Valea Argeşului şi Valea Cricovului. Aceste investiţii au fost atrase de realizarea şi darea în folosinţă a primei etape a cartierului ANL "Constantin Brâncuşi" din Drumul Taberei. "Prezenţa utilităţilor în zonă şi continuarea lucrărilor de construire a apartamentelor pentru tineri în regim de închiriere a atras un nou val de investiţii în case noi", ne-a precizat doamna Didoacă.

Alte zone în dezvoltare sunt Valea Ursului, Valea Danului, dar şi cartierul Giuleşti, unde punerile în posesie au impulsionat piaţa rezidenţială prin creşterea semnificativă a cererilor pentru construcţia de locuinţe noi pe loturi libere sau ocupate de case din paiantă sau chirpici, care pot fi demolate.

Locuinţele noi sunt de mărime medie

Noile case sunt de mărime medie, cu un regim de înălţime parter şi etaj sau parter, etaj şi mansardă. Suprafaţa utilă nu depăşeşte 200 mp, iar loturile aferente au, în medie 500 mp, ne-a spus Simona Didoacă. Sistemul constructiv cel mai uzitat este din structură de beton cu zidărie portantă, iar materialele de finisaj sunt de bună calitate.

Blocuri noi cu peste 10 etaje pe strada Lujerului

Societatea "Winmarkt Alfa" a obţinut, anul trecut, o autorizaţie de construire pentru un ansamblu rezidenţial format din mai multe blocuri de 10 şi 21 de etaje. Complexul va fi construit pe strada Lujerului şi va cuprinde, de asemenea, spaţii comerciale, terenuri de sport, un centru de întreţinere şi sănătate şi parcaje auto, atât la subsolul clădirilor, cât şi supraterane.

"Winmarkt Alfa" SA este deţinută de societăţile "Winmarkt" SA, "Bucureşti Alfa Center" şi "TEC Administrare Afaceri". "Winmarkt" SA administrează 17 centre comerciale, cu o suprafaţă închiriabilă de peste 115.000 mp, în 14 oraşe. Compania este deţinută de fondul de investiţii "New Century Holdings".

Tot anul trecut, compania spaniola "IUE Leader Imobiliare" a achiziţionat, cu circa 30 milioane de euro, un teren de 4,3 hectare pe strada Lujerului. Amplasamentul era în proprietatea "Winmarkt Alfa" şi se află în incinta "Electrotehnica". Spaniolii vor să dezvolte pe acest teren din apropierea centrului comercial "Plaza Româ-nia", un complex rezidenţial de aproximativ 1.500 de apartamente. Investiţia este estimată la circa 70 milioane de euro.

Trei noi proiecte ANL

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a primit, anul trecut, autorizaţiile necesare pentru construirea a opt locuinţe pe Intrarea Godeni şi a unui bloc pe strada Virtuţii. Totodată, continuă proiectul cartierului "Constantin Brâncuşi" de la marginea zonei Drumul Taberei. Aici vor mai fi construite circa 180 de vile pe credit ipotecar, aproape 600 de apartamente pe credit ipotecar, dar şi peste 500 de apartamente pentru tineri în regim de închiriere.

Turn de birouri pe Splaiul Independenţei

Compania "Iliotomi Grup" a obţinut, anul trecut, de la Primăria sectorului 6, autorizaţiile de construire necesare realizării complexului de birouri "Riverside Tower". Acesta este amplasat pe Splaiul Independenţei nr. 291-293 şi va avea 15 niveluri. Finalizarea construcţiei este prevăzută pentru sfârşitul anului 2007. Aria totală construită a imobilului este de 12.400 mp, iar suprafaţa de închiriat ajunge la 8.500 mp. Parterul va fi ocupat de bănci, cafenele şi magazine, iar investitorul va amenaja 66 de locuri de parcare. Lucrările de construire au început în primăvara anului trecut. "Iliotomi Grup" este nu numai dezvoltator, ci şi constructorul proiectului.

Timişoara, Preciziei şi Maniu - zone tradiţionale pentru servicii şi depozite

Amenajarea şi construirea de mici spaţii de producţie şi depozitare, dar şi de showroom-uri şi servicii se derulează, în mod tradiţional de acum, pe bulevardele Timişoara, Preciziei şi Iuliu Maniu. Simona Didoacă ne-a declarat că printre cele mai mari investiţii se numără rea-lizarea de spaţii moderne pentru birouri şi depozitare de către "Prefabricate Vest" în zona Preciziei. Totodată, "Frigocom" a solicitat autorizaţie de demolare a spaţiilor existente în bulevardul Timişoara pentru a construi imobile noi. Funcţiunile noilor clădiri nu sunt, deocamdată, cunoscute.

Continuă construcţia de blocuri în cartierul "West Park"

Primăria sectorului 6 a emis, anul trecut, o autorizaţie de construire pentru continuarea proiectului "West Park", situat în strada Ajustorului şi dezvoltat de compania internaţională "Rom Canada Group". Ansamblul este amplasat în cartierul Militari, foarte aproape de "Plaza Romania" şi "Cora" Lujerului şi va cuprinde, în total zece blocuri, cu circa 500 de apartamente de 65-100 mp fiecare. Investiţia a fost estimată la circa 35 milioane de euro.

Cartierul va fi realizat în trei etape, în prima fază fiind în execuţie patru blocuri. După lansarea proiectului în primăvara anului trecut, "Rom Canada Group" s-a decis să investească încă 20 milioane de euro pentru extinderea "West Park" cu două hectare. Noua dezvoltare presupune amenajarea a 450-500 de apartamente, care vor fi amplasate în alte tipuri de imobile.

Astfel, "West Park" va cuprinde, în final, 19 clădiri de apartamente cu 8 şi 10 etaje şi facilităţi precum piscină, mini-market, grădiniţă, sală de fitness şi parc. Ansamblul rezidenţial totalizează 125.000 mp de spaţiu construit, iar primele apartamente vor fi livrate proprietarilor în primăvara anului viitor. Întregul cartier este planificat să se încheie în anul 2010.

"Rom Canada Group" este membră a consorţiului "BSG Investments & BSR Europe" Ltd., care construieşte, în prezent, peste 15.000 de apartamente în Europa Centrală şi de Est.

Execuţia complexului imobiliar "Sema Park" a debutat în forţă

"River Invest", societatea care dezvoltă parcul imobiliar de pe amplasamentul fabricii Semănătoarea, a obţinut, anul trecut, şase autorizaţii de construire pentru spaţii industriale şi de servicii. Clădirile autorizate au un regim de înălţime parter şi 8 - 15 etaje, precum şi două subsoluri, parter şi 6 etaje.

"Sema Parc" presupune construcţia unei ample zone de birouri ce constă în clădiri clasa A (peste 363.000 mp construiţi), a unei importante zone comerciale ce cuprinde un mall, un hypermarket şi un hotel, în suprafaţă totală de peste 170.000 mp, şi o întinsă zonă rezidenţială de peste 122.000 mp. Vor fi amenajate peste 1.200 de apartamente în blocuri de 4-5 etaje. Locuinţele proiectate au suprafeţe cuprinse între 80 şi 260 mp.

Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei sectorului 6 a emis, anul trecut, un număr total de 1.408 autorizaţii de construire, din care 898 sunt pentru construcţii noi, amenajarea şi modificarea locuinţelor, sediilor de firme, spaţiilor de depozitare şi comerţ, dar şi demolări şi anexe. Restul reprezintă lucrări la branşamente, sistem rutier, panouri publicitare şi antene. Potrivit datelor furnizate, circa o treime din autorizaţii sunt pentru construcţia de imobile de locuit noi, iar 40% reprezintă modificările interioare, extinderile şi supraetajările locuinţelor existente. Primăria a eliberat, în 2006, cu aproape 50% mai multe autorizaţii pentru ridicarea de imobile de locuit noi.

Alte autorizaţii pentru construcţia de blocuri cu apartamente noi au fost eliberate de Primăria sectorului 6 pentru "Concelex", "Glina" şi "Conarg". Astfel, compania "Concelex" realizează patru imobile pe subsol, parter şi 11 etaje în zona Calea Plevnei, iar "Glina" investeşte într-un bloc pe subsol, demisol, parter şi nouă etaje în zona Splaiului Independenţei. "Conarg" construieşte un complex rezidenţial în zona Fabricii, iar regimul de înălţime al blocurilor variază între parter şi 3 - 11 etaje.

Cel mai mare complex comercial şi de birouri din ţară va apărea în zona Vasile Milea - Bulevardul Timişoara

Companiile "Africa-Israel Europe" şi "New Century Holding" (NCH) au anunţat, anul trecut, că vor investi aproximativ 200 milioane de euro în cel mai mare proiect imobiliar cu spaţii de birouri şi spaţii comerciale din ţară. Investiţia va fi dezvoltată pe un teren de 120.000 mp, în zona Bulevardului Timişoara - strada Vasile Milea şi va cuprinde un mall şi cinci clădiri de birouri.

Proiectul va fi construit de societatea "Cotroceni Park" în locul fostei fabrici "UMEB". Investitorii au obţinut, în cursul anului trecut, autorizaţiile de demolare pentru întregul amplasament. Lucrările de construire sunt estimate să înceapă în acest an, iar finalizarea lor este programată pentru toamna anului viitor.

Mall-ul se va întinde pe 12 hectare, aria construită fiind de 210.000 mp, cu o suprafaţă pentru închiriere de 75.000 mp. Apoi vor fi construite patru clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 48.000 mp şi un hotel de 10.000 mp.

"Africa-Israel Europe" şi "NCH" deţin fiecare câte jumătate din acţiunile "Cotroceni Park", prin intermediul căreia vor realiza mai multe investiţii imobiliare în ţara noastră.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional