Criza financiară internaţională afectează toate domeniile economiei, iar piaţa imobiliară nu face excepţie, cu toate segmentele ei. Dezvoltatorii de proiecte de centre comerciale întâmpină acum dificultăţi prin accesul mai dificil la fonduri. Băncile au devenit foarte prudente în acordarea împru-muturilor.
Andrei Bîrsan, directorul Departamentului Centre Comerciale din cadrul companiei imobiliare "Cushman & Wakefield Activ Consulting", ne-a declarat că partea bună a crizei este faptul că investitorii se vor întoarce la fundamentele sănătoase ale pieţei imobiliare: o locaţie bună, un mix de chiriaşi cu reputaţie recunoscută şi consultanţa unui expert cu experienţă sunt elemente ce vor cântări greu în obţinerea finanţării.
Domnul Bîrsan estimează că nu vor fi concretizate 20-30% din proiectele anunţate la nivel naţional sau, poate, chiar mai multe. Va fi cazul proiectelor fără ancore solide, localizate nu tocmai corespunzător pentru un centru comercial şi cu un mix precar de chiriaşi.
Sunt 45 mp de spaţii comerciale la 1.000 de locuitori
Reprezentantul "Cushman & Wakefield Activ Consulting" ne-a spus că, în prima jumătate a anului, au fost livraţi 130.000 mp de spaţii în centre comerciale moderne. Astfel că stocul a ajuns, la sfârşitul lunii iulie a anului curent, la puţin peste un milion metri pătri închiriabili, adică o medie de 45 mp la 1.000 de locuitori.
În privinţa proiectelor pentru care s-a demarat construcţia, până la sfârşitul anului 2009, dacă termenele anunţate se vor respecta, sunt aşteptate încă 700.000 mp de centre comerciale de calitate.
Avem puţine centre moderne în comparaţie cu europenii
Andrei Bîrsan apreciază că valoarea stocului este foarte mică în comparaţie cu media înregistrată în UE - 200 mp la 1.000 de locuitori. Această situaţie, coroborată cu creşterea salariilor şi apetitul românilor pentru cumpărături fac piaţa românească de retail să fie încă atractivă pentru investitori.
Domnul Bîrsan ne-a precizat că nu orice proiect de centru comercial va avea şi succesul garatat: locaţia, ancorele solide şi un mix de chiriaşi bine realizat sunt condiţii fără de care un mall nu poate spera să supravieţuiască.
Marile centre comerciale se închiriază în maxim doi ani
Media de timp în care se închiriază un mare centru comercial depinde de mărimea şi strategia de dezvoltare în privinţa mixului de produse şi chiriaşi. Andrei Bîrsan ne-a declarat: "În linii mari, putem spune că un centru comercial mic sau mediu poate fi închiriat într-un an. Pentru un centru de dimensiuni mai mari o perioadă obişnuită pentru procesul de închiriere, care include şi proiectarea şi design-ul, este de doi ani".
Bucureştiul mai are nevoie de mall-uri deoarece concentrează cea mai mare putere de cumpărare.
Tranzacţiile cu centre comerciale din ţara noastră au scăzut, în acest an, în comparaţie cu 2007. România s-a încadrat, astfel, în tendinţa de pe pieţele europene, unde investiţiile au avut de suferit din restricţionarea finanţării.
Proiectul Cotroceni Park este finanţat prin banca germană Hypo Real-Estate Bank. Dezvoltatorul acestui proiect, AFI Europe, a declarat că nu are niciun motiv de îngrijorare legat de finanţarea, după ce poziţia băncii a fost stabilizată. Proiectul AFI Cotroceni Park a primit la începutul anului o finanţare de la Hypo Real Estate Bank în valoare de 234 milioane euro, creditul fiind acordat pe o perioadă de opt ani şi reprezintă circa 80% din valoarea de investiţie, estimată la 280-300 de milioane de euro. Banca germană Hypo Real Estate Holding AG va primi un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german şi a mai multor bănci şi companii de asigurări, potrivit Reuters.