Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

Piaţa imobiliară de lux din România - tot mai atractivă pentru investitorii străini

Piaţa Imobiliară /

Piaţa imobiliară de lux din România - tot mai atractivă pentru investitorii străini
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară de lux din România a devenit tot mai atractivă pentru investitorii străini, în special datorită raportului calitate-preţ semnificativ mai avantajos comparativ cu pieţele mature din Europa de Vest, este de părere Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence. Acesta ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, în acest context, tot mai mulţi dezvoltatori cu experienţă în segmentul premium şi de lux aleg să investească local, contribuind astfel la alinierea pieţei româneşti la standardele internaţionale.

    (Interviu cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence)

    Reporter: Care este evoluţia pieţei de real estate, în contextul dificil pe care-l traversăm, atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi geopolitic?

    Andrei Cantaragiu: Deşi 2024 a fost un an marcat de provocări economice şi tensiuni geopolitice, piaţa rezidenţială locală a avut o evoluţie favorabilă. Vânzările de case şi apartamente au crescut cu aproape 8% în Bucureşti şi Ilfov, iar la nivel naţional numărul de locuinţe tranzacţionate a fost cu aproape 7% mai mare faţă de 2023, potrivit datelor din piaţă. Acest avans a fost susţinut de creşterea veniturilor, scăderea dobânzilor şi o accesibilitate mai bună la creditare.

    Totuşi, pe partea de ofertă, situaţia arată diferit. Livrările de locuinţe noi au scăzut în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală, iar acest trend este de aşteptat să continue şi în 2025. În acest context - cu cererea în creştere şi oferta în scădere - este posibil ca preţurile să crească în perioada următoare.

    Chiar şi în aceste condiţii, pers­pectivele pentru 2025 rămân pozitive. Ne aşteptăm la un nou an bun pentru piaţa rezidenţială, susţinut de majorarea veniturilor populaţiei şi de interesul ridicat pentru achiziţii de locuinţe.

    Reporter: Cu ce rezultate a încheiat anul trecut piaţa imobiliară de lux din ţara noastră şi ce estimări aveţi pentru acest segment?

    Andrei Cantaragiu: Piaţa imobiliară de lux din Bucureşti a încheiat anul 2024 cu rezultate solide, reprezentând peste 4% din oferta nouă livrată, susţinută de finalizarea unor proiecte de dimensiuni medii şi mari dedicate acestui segment.

    Pentru 2025, estimările arată că vor fi livrate aproximativ 18.000 de unităţi în Capitală şi în zonele adiacente, dintre care circa 7% vor aparţine categoriei premium şi de lux. În prezent, cererea pentru locuinţe de lux depăşeşte oferta disponibilă, ceea ce indică un potenţial clar de dezvoltare pe acest segment. Pe de altă parte, acest dezechilibru ar putea accentua presiunea asupra preţurilor şi genera noi creşteri în perioada următoare.

    Reporter: Ce proiecte se află în derulare în acest domeniu şi cum evoluează cererea?

    Andrei Cantaragiu: Cererea pentru locuinţe premium şi de lux rămâne ridicată, susţinută de cumpărători cu venituri mari şi investitori. După pandemie, preferinţele s-au schimbat: clienţii caută locuinţe ce oferă mai mult decât funcţionalitate - vor mai mult spaţiu, confort sporit, acces la natură, facilităţi pentru wellness şi soluţii pentru munca remote, precum propriul birou.

    Proiectele de lux aflate în derulare sunt diverse, concepute pentru a răspunde celor mai exigente cerinţe. O categorie o reprezintă proiectele de dimensiuni medii şi mari de apartamente, amplasate în zone urbane atractive. Vedetele acestor proiecte sunt penthouse-urile, care oferă privelişti panoramice spectaculoase asupra oraşului.

    Există şi proiecte rezidenţiale de tip boutique, cu un număr redus de unităţi, apreciate pentru intimitatea şi exclusivitatea pe care le oferă.

    Totodată, proiectele de vile construite în zonele limitrofe ale oraşului sunt foarte căutate de familii cu copii, care îşi doresc un cadru liniştit, aproape de natură, şi facilităţi precum grădină proprie.

    Proiectul nostru, Bonton Luxury Villas, dezvoltat în zona Pipera, răspunde aşteptărilor cumpărătorilor din segmentul de lux, oferind unele dintre cele mai mari vile disponibile pe piaţă. Cele 66 de vile sunt proiectate pentru a acomoda confortabil familii extinse şi personal auxiliar, cum ar fi bonele interne, având suprafeţe cuprinse între 353 şi 404 metri pătraţi.

    Fiecare vilă dispune de până la şapte camere spaţioase - de la living şi dining, la dormitoare cu băi şi dressinguri proprii, home office şi două sau trei terase. La parter, locuinţele beneficiază de grădini private, iar opţional pot fi dotate cu lift interior.

    De asemenea, rezidenţii au acces la facilităţi premium, precum un club privat cu piscină şi sală de sport, integrate în cadrul ansamblului. În plus, locaţia este una de top - la doar câţiva paşi de pădurea Băneasa, în spatele Şcolii Americane - oferind acces rapid către cele mai bune şcoli internaţionale şi către principalele zone din nordul Capitalei.

    Reporter: Care este plaja de preţuri pentru locuinţele de lux, pe zone?

    Andrei Cantaragiu: În Bucureşti, preţul pe metru pătrat începe de la 2.000-3.000 de euro în zone precum Pipera şi poate depăşi 7.000 de euro în zonele ultra exclusiviste din nordul oraşului, cum ar fi Aviatorilor, Kiseleff sau Herăstrău.

    Reporter: În ce măsură sunt interesaţi investitorii străini să dezvolte proiecte imobiliare în România şi cum privesc ei piaţa de lux?

    Andrei Cantaragiu: Piaţa imobiliară de lux din România a devenit tot mai atractivă pentru investitorii străini, în special datorită raportului calitate-preţ semnificativ mai avantajos comparativ cu pieţele mature din Europa de Vest. În acest context, tot mai mulţi dezvoltatori cu experienţă în segmentul premium şi de lux aleg să investească local, contribuind astfel la alinierea pieţei româneşti la standardele internaţionale.

    Aceşti dezvoltatori mizează pe livrarea unor proiecte integrate, care oferă un pachet complet de beneficii pentru un stil de viaţă exclusivist: locuinţe spaţioase, amplasate în zone premium, finisaje de înaltă calitate şi facilităţi dedicate exclusiv rezidenţilor. Totodată, se remarcă un interes crescut pentru sustenabilitate şi inovaţie, prin integrarea soluţiilor tehnologice moderne şi a unor concepte arhitecturale care îmbină designul contemporan cu responsabilitatea faţă de mediu.

    Dacă în trecut piaţa rezidenţială de lux era concentrată aproape exclusiv în Bucureşti, în special în zonele de nord - Herăstrău, Primăverii, Aviaţiei, Kiseleff - astăzi asistăm la o extindere treptată a acestui segment în marile oraşe regionale. Cluj-Napoca, Timi­şoara, Iaşi şi Constanţa au devenit centre urbane cu potenţial ridicat pentru dezvoltări imobiliare premium şi de lux, datorită creşterii nivelului de trai, dezvoltării infrastructurii şi apariţiei unei clientele educate, cu aşteptări tot mai mari privind standardul de locuire.

    Prin aceste investiţii, România îşi consolidează poziţia pe harta pieţelor de lux din Europa, fiind tot mai des percepută ca o oportunitate valoroasă pentru dezvoltări imobiliare de înaltă calitate.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Companii

    Internaţional