ADR Sud-Muntenia: Bugetul alocat celor două scheme de finanţare actuale - de trei ori mai mare decât cel prin POR 2014-2020
Investiţii / 16 mai

Sursa foto: facebook / ADR Sud Muntenia
În perioadele de programare 2014-2020 şi 2021-2027, la nivelul regiunii Sud-Muntenia au fost semnate contracte depuse de mediul privat în valoare de aproximativ 218,77 milioane de euro, iar în perioada actuală bugetul alocat celor două scheme de finanţare este de peste 593,17 milioane de euro, însemnând de aproape trei ori mai mult decât în Programul Operaţional Regional 2014-2020, ne-a spus, într-un interviu, Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud-Muntenia.
(Interviu cu Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud-Muntenia)
----------
Reporter: Cu ce rezultate a finalizat Agenţia anul trecut şi ce diferenţe aţi înregistrat faţă de rezultatele din anul precedent?
Liviu Muşat: Anul 2024 a fost, pentru Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, un an plin de realizări. În calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia (PR SM) 2021-2027, ADR Sud-Muntenia a fost prima Agenţie din ţară care a semnat Acordul de Finanţare cu Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru implementarea instrumentelor financiare din cadrul PR SM 2021-2027. Astfel, vom aloca aproximativ 260 de milioane euro din PR SM 2021-2027, cea mai mare sumă dintre toate Programele regionale, sub formă de instrumente financiare, după cum urmează: aproape 47 milioane de euro pentru crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de afaceri, aproximativ 141 milioane de euro vor transforma localităţile regiunii în zone prietenoase cu mediul, prin eficientizarea energetică a locuinţelor unifamiliale, şi nu în ultimul rând, vom aloca 70,6 milioane euro pentru crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de turism.
De asemenea, finele anului 2024 a venit cu veşti excelente pentru reprezentanţii mediului privat, care au depus cereri de finanţare prin PR SM 2021-2027 şi Programul Tranziţie Justă 2021-2027 pentru judeţul Prahova.
Ca urmare a demersurilor realizate de către ADR Sud-Muntenia, am obţinut suplimentarea bugetului pentru ambele programe gestionate, fapt care ne-a permis demararea procesului de supracontractare pentru proiectele aflate în lista de rezervă.
În ceea ce priveşte PR SM 2021-2027, toate proiectele care vor atinge pragul de calitate de minim 50 de puncte în cadrul apelului 1.3 B "Intensificarea creşterii sustenabile şi a competitivităţii microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii din regiunea Sud-Muntenia", vor primi finanţare.
Prin acţiunile întreprinse, ADR Sud-Muntenia a depăşit aşteptările, asigurând sprijin financiar pentru toate proiectele eligibile din cadrul schemei de ajutor de stat. În cadrul acestui apel, au fost depuse un număr record de 559 de proiecte, cu o valoare solicitată de peste 2,9 miliarde de lei, fiind de patru ori mai mare faţă de valoarea alocată iniţial.
Programul a avut şi un apel dedicat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, o schemă de minimis unde au fost depuse 820 de aplicaţii, cu o valoare totală de aproximativ 700 milioane de lei, valoarea alocată iniţial fiind depăşită de 1,74 ori.
Făcând o analiză a proiectelor depuse de către mediul privat, la nivelul regiunii Sud-Muntenia, în perioadele de programare 2014-2020 şi 2021-2027, observăm că în prima perioadă au fost semnate contracte în valoare de aproximativ 218,77 milioane de euro, iar în perioada actuală bugetul alocat celor două scheme de finanţare este de peste 593,17 milioane de euro, însemnând de aproape trei ori mai mult decât în Programul Operaţional Regional 2014- 2020.
De asemenea, suplimentarea bugetului nerambursabil al apelului de proiecte destinat mediului privat prin PTJ 2021-2027 pentru judeţul Prahova, în limita a 100% din valoarea acestuia, prin aplicarea mecanismului de supracontractare, va duce la finanţarea a minim 39 de cereri de finanţare care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Ghidul Solicitantului.
Astfel, prin această suplimentare a bugetului nerambursabil alocat apelului de proiecte sus-menţionat, alocarea financiară iniţială de 104,5 milioane euro se va dubla, fapt ce va permite o creştere a numărului de locuri de muncă nou create în judeţul Prahova, de la 969 la 1.877 prin implementarea proiectelor.
Această măsură vine într-un moment oportun, sprijinind mediul de afaceri într-un context economic complex şi reconfirmă angajamentul ADR Sud-Muntenia de a maximiza utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea regională.
Numărul mare de proiecte depuse demonstrează interesul uriaş al mediului privat pentru oportunităţile de finanţare oferite de ADR Sud-Muntenia.
Reporter: Cum vă afectează situaţia macroeconomică dificilă prin care trecem (perspective reduse de agenţiile de rating, deficit bugetar mare, inflaţie, măsuri fiscale multiple etc.), dar şi contextul politic pe care-l traversăm?
Liviu Muşat: Într-adevăr, contextul macroeconomic dificil şi instabilitatea politică au un impact asupra implementării şi accesării fondurilor europene în regiunea Sud-Muntenia. Factori precum inflaţia ridicată, deficitul bugetar şi măsurile fiscale multiple şi impredictibile pot influenţa negativ capacitatea beneficiarilor de a cofinanţa proiectele şi de a gestiona fluxurile financiare necesare implementării acestora.
Totodată, perspectivele economice mai puţin favorabile pot creşte reticenţa unor potenţiali beneficiari în a demara proiecte noi, având în vedere incertitudinea legată de costuri şi de sustenabilitatea investiţiilor. În plus, schimbările frecvente de politici şi măsuri fiscale pot genera dificultăţi în planificarea pe termen lung a proiectelor finanţate prin fonduri europene.
Cu toate acestea, ADR Sud-Muntenia continuă să sprijine beneficiarii prin asistenţă tehnică, sesiuni de informare şi consultanţă în procesul de accesare şi implementare a fondurilor europene. Ne concentrăm pe identificarea soluţiilor optime pentru ca aceste provocări să fie gestionate eficient, iar oportunităţile de finanţare să fie valorificate în beneficiul dezvoltării regionale.
În ciuda provocărilor actuale, există un interes constant pentru fondurile europene, iar beneficiarii caută soluţii pentru adaptarea proiectelor la noul context economic. Continuăm să colaborăm strâns cu toţi actorii implicaţi pentru a asigura implementarea eficientă a programelor de finanţare şi dezvoltarea sustenabilă a regiunii.
Reporter: Ce proiecte au fost depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?
Liviu Muşat: Prin PR SM 2021-2027 au fost depuse 1.846 de proiecte cu o valoare totală de aproape 17,4 miliarde lei, fiind semnate, până în momentul de faţă, 132 de contracte, cu o valoare totală de peste 5,5 miliarde de lei. Proiectele depuse au vizat investiţii în reabilitarea, modernizarea, extinderea reţelei de drumuri judeţene, îmbunătăţirea accesului egal la servicii de calitate şi incluzive în educaţie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin investiţii în clădiri publice şi locuinţe multifamiliale, mobilitate şi regenerare urbană, digitalizare, investiţii în patrimoniul cultural şi natural şi nu în ultimul rând aproximativ 75% din numărul de proiecte au fost depuse pentru investiţii în mediul privat.
În ceea ce priveşte PTJ 2021-2027, la nivelul judeţului Prahova, s-a înregistrat un interes uriaş al IMM-urilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile.
Astfel, în cadrul apelului de proiecte au fost depuse 138 cereri de finanţare, cu o valoare totală de peste 2,8 miliarde lei, atingând un nivel de acoperire pe apel de 328%. În prezent, se lucrează la contractarea proiectelor, pentru care s-a aprobat suplimentarea bugetului, astfel încât 39 de cereri de finanţare care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Ghidul Solicitantului să poată fi finanţate.
Decizia de a finanţa toate proiectele eligibile va avea un impact considerabil în dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia, stimulând creşterea economică şi consolidând competitivitatea IMM-urilor.
Reporter: Ce proiecte se află în aprobare/derulare în regiune (în ce domenii şi în ce zone)
Liviu Muşat: La nivel regional, sunt în desfăşurare procese de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor depuse în cadrul PR SM 2021-2027 şi PTJ 2021-2027 pentru judeţul Prahova.
În cadrul PR SM 2021-2027 sunt în selecţie sau în lista de rezervă 1.098 de proiecte, cu o valoare totală de peste 6,5 miliarde lei. Cele 132 de proiecte aprobate vizează investiţii în reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelei de drumuri judeţene din regiunea Sud-Muntenia, îmbunătăţirea accesului la educaţie de calitate, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin investiţii în clădiri publice şi locuinţe multifamiliale, promovarea mobilităţii urbane multimodale sustenabile, susţinerea mediului privat, precum şi dezvoltarea integrată şi incluzivă a patrimoniului cultural şi natural din regiune.
Pentru PTJ 2021-2027, în anul 2025 sunt în contractare 39 de proiecte, cu o valoare totală de aproape 733 milioane lei, toate fiind depuse de reprezentanţii mediului privat din judeţul Prahova.
De asemenea, în curând va fi deschis un nou apel de proiecte dedicat mediului de afaceri prahovean, respectiv dezvoltării microîntreprinderilor, în valoare de aproximativ 28 milioane de euro.
Astfel, putem spune că, în momentul de faţă, la nivelul regiunii Sud-Muntenia se află în implementare 166 de proiecte cu o valoare de peste 6,32 miliarde lei.
Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?
Liviu Muşat: Succesul unei regiuni inteligente depinde de colaborarea dintre sectorul public şi cel privat. În acest context, toate programele implementate în regiunea noastră în perioada 2021-2027 vor include o componentă smart. Deşi digitalizarea serviciilor publice rămâne subutilizată, platformele online au devenit esenţiale atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri.
În elaborarea Programului Regional Sud-Muntenia 2021- 2027, am avut în vedere valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul populaţiei, al companiilor, al instituţiilor de cercetare şi al autorităţilor publice. Astfel, prin Prioritatea 1 - "O regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice", sunt alocate fonduri europene destinate investiţiilor în digitalizare.
Sprijinim proiecte care stimulează utilizarea tehnologiilor digitale în beneficiul cetăţenilor, cresc competitivitatea microîntreprinderilor şi IMM-urilor, susţin cercetarea, inovarea şi transferul tehnologic, precum şi dezvoltarea competenţelor în domenii de specializare inteligentă, tranziţie industrială şi antreprenoriat, prin acordarea de punctaje suplimentare în grilele de evaluare ale aplicaţiilor depuse în cadrul PR Sud-Muntenia.
Un obiectiv major rămâne sprijinirea autorităţilor locale şi a IMM-urilor în adoptarea soluţiilor digitale şi inovative pentru o interacţiune eficientă cu cetăţenii şi mediul de afaceri. Totodată, una dintre provocările majore pentru IMM-uri în actualul exerciţiu financiar este tranziţia către conceptul de specializare inteligentă. Pentru antreprenori, acest lucru înseamnă că activitatea de inovare va deveni elementul central al finanţărilor nerambursabile. Direcţiile de investiţii se vor concentra pe domenii precum sănătatea, tehnologiile avansate, biotehnologiile şi nanotehnologiile, marcând o schimbare de paradigmă de la un model de afaceri tradiţional, bazat pe servicii şi construcţii, către unul axat pe inovare şi progres tehnologic.
Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2024 prin Agenţia pe care o reprezentaţi?
Liviu Muşat: În cursul anului 2024, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia a avizat la plată sume de aproximativ 141,87 milioane lei, reprezentând contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională şi Buget de stat, în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027 şi Programul Tranziţie Justă 2021-2027 pentru judeţul Prahova.
La nivelul Programului Regional Sud-Muntenia, până la sfârşitul anului 2024, au fost semnate 111 de contracte, cu o valoare totală peste 4,3 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 55% din valoare alocată prin Program, iar din aceştia am avizat la plată suma de aproximativ 133,87 milioane lei.
În ceea ce priveşte Programul Tranziţie Justă, implementat exclusiv în judeţul Prahova, anul trecut au fost aprobate 34 de contracte, cu o valoare totală de aproape 800 milioane lei, iar suma avizată la plată a fost de aproape 8 milioane de lei.
Reporter: Ce consideraţi ca ar trebui schimbat în ceea ce înseamnă legislaţie, birocraţie, predictibilitate fiscală, în domeniul pe care îl reprezentaţi?
Liviu Muşat: Aşa cum am subliniat în numeroase rânduri, la nivelul ADR Sud-Muntenia suntem profund implicaţi în procesul de dezvoltare regională, integrând principiile dezvoltării durabile în elaborarea documentelor de planificare şi programare regională, în colaborare cu partenerii noştri instituţionali. Fiecare program implementat aduce provocări şi situaţii noi care necesită soluţii adaptate.
Pentru prima dată, ADR Sud-Muntenia gestionează un program în calitate de Autoritate de Management. Deşi descentralizarea Programului Regional 2021-2027 a fost un prim pas legislativ către simplificarea proceselor de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor, precum şi spre reducerea birocraţiei în elaborarea şi adaptarea ghidurilor de finanţare la specificul regiunii, mai sunt aspecte ce necesită ajustări la nivel naţional. Chiar şi în această nouă postură, depindem în mare măsură de cadrul legislativ naţional.
Ca Autoritate de Management pentru PR SM 2021-2027, vom iniţia demersuri pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, având ca obiectiv principal eficientizarea investiţiilor. Considerăm că un dialog constructiv între cei care elaborează legislaţia şi cei care o implementează este esenţial pentru depăşirea provocărilor.
Cu experienţa acumulată în cei 27 de ani de vechime în gestionarea fondurilor europene, continuăm implementarea Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027 şi a programelor delegate de la nivel naţional, asigurând o administrare eficientă şi orientată spre rezultate.
Reporter: Mulţumesc!