Consiliul judeţean Buzău a eliberat, anul trecut, un număr de 16 certificate de urbanism pentru proiecte de investiţii în domeniul surselor de energie alternativă. Dintre acestea, zece vizau energia eoliană, cinci hidroenergia şi un proiect era pentru biomasă. De asemenea, au mai fost eliberate două autorizaţii de construire pentru un proiect eolian şi unul de hidroenergie, ne-a declarat domnul Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
În privinţa energiei eoliene, au fost emise certificate de urbanism pentru patru parcuri eoliene în localitatea Stâlpu, totalizând 41 de centrale pentru a genera 72 Mw. De asemenea, un alt certificat de urbanism se referă la instalarea unui turn pentru măsurarea vitezei vântului.
În localitatea Racoviţeni un certificat de urbanism a fost emis pentru realizarea unei centrale eoliene cu o capacitate de 60 Mw. Alte certificate de urbanism au fost emise pentru construirea câte unui parc eolian în localităţile Gălbinaşi şi Râmnicelu şi o centrală electrică eoliană pe raza comunelor Florica, Smeeni şi Brădeanu.
În localitatea Pogoanele au fost eliberate certificate de urbanism pentru două parcuri eoliene, în timp ce în localitatea Topliceni-Băbeni a fost emisă o autorizaţie de construire pentru un parc eolian cuprinzând cinci centrale. În Beceni-Floreşti un certificat prevede amplasarea unui sistem de măsurare a vitezei vântului, mai spune domnul Mocanu.
Proiectele de energie hidraulică pentru care au fost emise certificate de urbanism se referă la amenajarea hidroenergetică a râului Buzău în amonte de Siriu şi în localităţile Nehoiu, Pătârlagele, Cislău, Măgura, Pârscov. De asemenea, a fost emisă autorizaţia de construcţie pentru realizarea de microhidrocentrale pe râul Bâsca la Gura Teghii.
La nivelul judeţului Buzău mai există un certificat de urbanism pentru construirea unei centrale electrice pe biomasă la Cilibia.