Indiferent dacă aveţi un apartament intim, o casă sau o locuinţă de vacanţă, fiecare dintre ele este ca o carte de vizită. "Felul în care locuinţa dumnea-voastră este amenajată şi întreţinută spune ceva despre caracterul dumneavoastră şi modul în care vă prezentaţi celor din jur," spune domnul Andrei Ichim, manager al "Silver Design".
Domnul Călin Urs, designer la "Deco Style Design", ne reaminteşte că livingul este o încăpere multifuncţională, în care se desfăşoară majoritatea activităţilor, centrul fiecărei locuinţe. "Acesta este spaţiul în care familia se reuneşte, în care ne poftim invitaţii sau în care ne petrecem clipele de relaxare. Aşadar, amenajarea acestui spaţiu trebuie să fie pe măsură, satisfăcând o serie de nevoi."
Calităţile unui living
"Omega Mob" Iaşi este producător de mobilă la comandă, firma lucrând, după spusele reprezentantului său, domnul Bogdan Chelaru, designer mobilier, cu o gamă variată de materiale şi accesorii specifice, în funcţie de necesar şi de preferinţele clientului. Materialele cuprind MDF-ul vopsit şi/sau furniruit, PAL furniruit, PAL melaminat, lemnul masiv folosit pentru bordurare.
În calitatea sa de designer, domnul Chelaru consideră că trei sunt calităţile majore pe care trebuie să le posede mobilierul unui living.
În primul rând, ne explică domnul Chelaru, "mobilierul trebuie să fie parte integrată din întreg". Cu alte cuvinte, continuă domnia sa, designerul trebuie să ţină cont de celelalte elemente ce compun camera, elemente precum culoarea peretelui, prezenţa sau nu a tapetului, culoarea perdelelor, obiectele decorative sau de iluminat, liniatura din restul locuinţei etc.
Apoi, este foarte important ca mobilierul să ţină cont de cerinţele şi preferinţele clientului şi să le îndeplinească. "Este foarte important ca preferinţele clientului să fie respectate, deoarece el este cel care va trebui mai apoi să stea în acel loc," ne reaminteşte domnul Chelaru. În acest context, rolul şi atribuţiile designerului sunt foarte importante, din perspectiva ajutorului preţios pe care îl va oferi acesta, în combinarea materialelor, formelor, culorilor, distribuţia corpurilor şi în consilierea pe care o poate oferi, cu privire la design şi stil de mobilier.
A treia calitate majoră, pe care trebuie să o îndeplinească mobilierul unui living, fără a face o ierarhizare a acestora, este funcţionalitatea dorită de client. "Unii clienţi doresc un living cu bibliotecă deoarece doresc să îşi expună colecţiile, alţi clienţi, dimpotrivă, doresc ca mobilierul să fie cât mai unitar - în stil modernist, cu puţine corpuri în ansamblul cărora să poată integra un televizor cu diagonala mare, poate chiar un sis-tem home cinema, alţi clienţi doresc să aibă şi un mic bar sau să aibă corpuri în care care să expună opere de artă sau obiecte decorative, şi aşa mai departe."
Domnul Cengiz Gunes, general manager al Decor Lighting, subliniază perspectiva diferită din care trebuie să abordăm livingul unui apartament de bloc, care, de multe ori, are dimensiuni limitate. Aici, explică domnul Gunes, accentul este pus pe culoare şi joc de linii, iar mobilierul trebuie să fie aerisit şi cu un design minimalist.
"Decor Lighting" este furnizor de corpuri de iluminat, care acoperă o gamă largă de stiluri, începând cu cel clasic, şi până la cel modern. "Pornind de la stilul clasic, unde sunt puse în valoare materiale ca bronzul, lemnul, alama, în combinaţie cu sticla, marmura sau cristalele, ajungem până la stilul modern unde sunt frumos puse în valoare inoxul şi pânza cerată," detaliază domnul Gunes.
În acest sens, "Decor Lighting" oferă clienţilor săi consultanţă tehnică şi consiliere în ceea ce priveşte designul interior şi amenajarea locuinţelor. Cu privire la corpurile de iluminat, care sunt specialitatea firmei, domnul Gunes compară rolul şi importanţa acestora cu cel pe care îl joacă bijuteriile în ţinuta unei persoane. "Cum stilul unei ţinute este completat de bijuteriile pe care le asortăm, tot aşa si designul locuinţei este completat prin corpurile de iluminat." Corpurile de iluminat vor fi cele care, în final, surprind creativitatea formelor şi amplasamentul pieselor de mobilier, îndrăzneala şi dinamicitatea livingului, în care ne petrecem timpul alături de prieteni şi familie.
Ce ne determină să cumpăram. Evoluţii. Schimbări de comportament
În decizia de a achiziţiona în amenajarea unui living, clientul cântăreşte, în opinia domnului Călin Urs, de la "Deco Style Design" designul materialelor şi calitatea, în primul rând, iar abia apoi preţul: "Nu o dată s-a întâmplat ca materiale foarte scumpe să nu fie apreciate de către clienţi din diverse motive, cum ar fi că sunt prea încărcate sau pur şi simplu că nu se potrivesc cu locuinţa lor. De aceea sfatul nostru este în primul rând alegerea unor materiale potrivite şi pe urmă de luat în considerare şi ca şi factor de decizie preţul lor."
Domnul Bogdan Chelaru, de la "Omega Mob" Iaşi, confirmă acestea: "În ultimul an s-a observat o tendinţă spre calitate: sisteme durabile, materiale rezistente, accesorii de calitate, certificate ISO. Clienţii noştri au devenit din ce în ce mai interesaţi de ce este nou pe piaţa in ceea ce priveşte accesoriile şi sistemele cum ar fi balamalele cu amortizare sau sistemul "push to open". Astfel, conform unei analize interne aplicată pe clienţii firmei noastre calitatea se situează pe primul loc în cerinţele clienţilor, pe al doilea design-ul iar abia pe al treilea loc se situează preţul."
Aceeaşi importanţă acordată calităţii o observă şi domnul Andrei Ichim, de la "Silver Design". Domnia sa explică atitudinea prin faptul că "traversăm o perioa-dă grea, cumpărătorul este foarte atent pe ce îşi cheltuieşte banii, iar dacă se decide să cumpere, vrea în primul rând calitate".
În ceea ce priveşte comportamentul cumpărătorului, domnul Chelaru de la "Omega Mob" Iaşi, mărturiseşte: "Putem spune că există o schimbare majoră în comportamentul clienţilor în bine, deoarece au înţeles că este mai economic să plăteşti ceva scump dar calitativ, decât să schimbi mobilierul la fiecare 2-3 ani."
Domnul Călin Urs, de la "Deco Style Design", specializată în furnizarea de perdele, storuri şi draperii, observă şi domnia sa o evoluţie a comportamentului clientului în această zonă: "Ca şi schimbare în rândul clienţilor faţă de anii trecuţi aş evidenţia faptul că a început să apară o cultură a perdelelor şi draperiilor, adică clienţii ştiu din ce în ce mai mult ce îşi doresc şi chiar vin cu propuneri foarte interesante."
Tendinţe. Preţuri
Domnul Cengiz, de la "Decor Lighting", ne anunţă că anul 2010 este, potrivit specialiştilor, un an al libertăţii şi creativităţii: "Nimic nu este interzis. Nu există culori recomandate. De la albastrul intens, la bogata gamă de verde, inspirată de natură, până la negrul intens, albul pur sau culorile pastelate, se poate încerca orice în domeniul amenajărilor interioare. Esenţial este ca formele, culorile, materialele şi combinaţiile alese să exprime exact ceea ce ne dorim."
Din studiul intern făcut de către Omega Mob Iaşi, reies următoarele tendinţe în domeniul mobilierului pentru living:
- Din punctul de vedere al formelor, predomină formele geometrice (cub, pătrat, triunghi, dreptunghi), stil liniar.
- Ca şi stiluri, ordinea preferinţelor este: stilul minimalist, modernist, clasic timpuriu - stil Ludovic.
- Din punct de vedere al materialelor utilizate, se menţine preferinţa pentru MDF vopsit şi/sau furniruit, cu accente din lemn masiv şi combinaţii de materiale gen Pal furniruit cu uşi (fronturi) din MDF vopsit, furniruit sau lăcuit natur.
- La accesorii, sunt în tendinţe sistemele de amortizare la impact.
- Din punct de vedere cromatic, tendinţele sunt de a folosi culori reci pentru clienţii care optează pentru stilul minimalist, în timp ce, pentru piesele în stil modernist şi cele în stil clasic, se folosesc culori mai calde sau combinaţii de culori opuse, jocuri de culori gen alb-maro închis/deschis, alb-roşu/violet/negru, negru-roşu.
Domnul Ichim, de la "Silver Design" reconfirmă tendinţa de a se merge foarte mult pe linii drepte, în 2010. Astfel, în cele două colecţii noi de tapet lansate de "Silver Design" în acest an, se folosesc foarte mult dungile.
Pentru partea de textile, domnia sa observă tendinţa de a se folosi storurile romane, în living.
Preţurile pentru textile sunt, ne explică domnul Călin Urs, de la "Deco Style Design", determinate de dimensiunea ferestrei, tipul de accesorii şi materiale folosite. Cu titlu de exemplu, domnia sa estimează că amenajarea unui metru linear cu stor roman va costa aproximativ 300 lei, incluzând materialul, execuţia şi montarea, iar un set de perdele şi draperii pentru o fereastră de trei metri va ajunge la 1500 lei.
Recomandările specialiştilor
În funcţie de amenajarea unei locuinţe, de stilul casei si de personalitatea beneficiarului, se pot face recomandări diverse, ne explică domnul Chelaru, designer mobilier la "Omega Mob" Iaşi: "Fiecare comandă este unică şi îmbină toate informaţiile oferite de client. Sfatul pe care îl putem oferi este să fie informat cu privire la tendinţe şi să ceară sfatul specialistului, atât în ceea ce priveşte design-ul cât şi culori, materiale şi accesorii."
Domnul Călin Urs, de la "Deco Style Design", asociază consilierea, sfaturile pe care le oferă clienţilor cu faptul de a le reaminti importanţa livingului, prin prisma faptului că aici ne petrecem o mare parte din timp şi este totodată locul în care primim musafirii. Din acest motiv, "Deco Style Design" pune la dispoziţie o varietate de modele astfel încât să se potrivească cu orice tip de interior. Recomandările "Deco Style Design", pe partea de textile sunt: pentru livingurile elegante şi cu o înălţime mare, perdele şi draperii prinse în tavan sau galerii metalice cu diverse accesorii; pentru livingurile de apartament, sfatul Deco Style Design şi de altfel şi tendinţele pe care le au clienţii firmei, este de a se folosi storurile romane (roman shades). Acestea au un aer mai modern şi se pot folosi materiale cu diverse imprimeuri. De asemenea, domnul Urs recomandă şi jaluzelele de bambus, care se pliază la fel ca mecanismele romane. Pentru cei doritori să îmbine amândouă stilurile, se pot confecţiona mecanisme plisse sau fronsate, din perdea, şi cu draperii în părţile laterale.
Pentru pereţi, recomandările cromatice ale "Deco Style Design" se îndreaptă către culori deschise, precum: crem, galben pai, piersică, care creează un ambient cald şi primitor. În cazul în care încăperea este mică, domnul Urs vă îndeamnă să nu vă feriţi în a alege clasicul alb. Astfel, spaţiul va arăta mult mai luminos şi mare.
Mobila trebuie aleasă astfel încât să fie cât mai armonioasă şi unitară cu încăperea, dar în primul rând ar trebui să fie confortabilă. În final cele mai importante accesorii covoarele, lustrele şi nu în ultimul rând perdelele care cu siguranţă vor completa spaţiul şi vor oferi o eleganţă aparte.
Domnul Gunes, general manager al "Decor Lighting", ne recomandă ca, în primul rând, să stabilim tematica, pornind de la o culoare, un material sau un stil-clasic, rustic sau contemporan.
Pentru camerele mici, se va renunţa la mobilierul masiv, pentru ca spaţiul să fie aerisit. În calitate de reprezentant al unei companii specializate pe corpuri de iluminat, domnia sa recomandă alegerea unei lămpi cu un design inedit, care să devină vedeta încăperii.
Acolo unde livingul beneficiază de mai mult spaţiu, pe lângă mobilierul generos, corpurile de iluminat pot forma un ambient deosebit.
În final, ceea ce contează este să organizăm cu grijă amenajarea mobilierului şi a accesoriilor în living, după ce vom fi stabilit cum vom folosi camera: vom citi, ne vom uita la TV, ne vom petrece timpul cu prietenii. Trebuie să ne asigurăm că fiecare spaţiu corespunde dorinţelor şi nevoilor noastre.
Noutăţi
"Silver Design" vine pe piaţă cu o ofertă completă în amenajarea livingului, oferind serviciul de design interior, precum şi produsele necesare amenajării interioare -tapet, perdele, corpuri de iluminat, profile Orac Decor şi montajul produselor.
Dintre noutăţile lansate pe piaţă, domnul Andrei Ichim, manager al "Silver Design", se mândreşte cu lansarea diviziei de design interior "Silver Design", şi a două colecţii de tapet de lux lansate în februarie la Frankfurt Heimtextil.
Domnul Bogdan Chelaru, designer de mobilier la "Omega Mob" Iaşi, subliniază importanţa proiectării în varianta tridimensională, folosind programe specializate de grafică, design şi prezentare. Acestea redau foarte real imaginea mobilierului care urmează să fie executat.
Domnul Călin Urs, designer la "Decostyle Design", ne anunţă că, în luna noiembrie a anului trecut, compania pe care o reprezintă a adus pe piaţă o colecţie nouă cu materiale care se potrivesc cu orice tip de living: materiale vaporoase, în dungi şi cu designuri moderne.
În materie de corpuri de iluminat, domnul Cengiz, general manager al companiei "Decor Lighting", vorbeşte despre posibilitatea clienţilor de a-şi pune în practică ideile, cu ajutorul specialiştilor, care îi pot ajuta să obţină modele unice sau combinaţii extrem de diversificate de materiale şi culori.